Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης την απαξίωση με την οποία το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και προσωπικά ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης αντιμετωπίζουν την τοπική κοινωνία αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη δομή μεταναστών στην περιοχή Μαλάδων.
Ο βουλευτής του Ηρακλείου, ο οποίος έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου στις 4 Απριλίου 2026, φέρνει ξανά στη Βουλή τη φωνή των κατοίκων και των εκπροσώπων φορέων των Μαλάδων, προαναγγέλλοντας την κατάθεση της διαμαρτυρίας τους με τη μορφή Αναφοράς.
Σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζει: «Η απαξίωση με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει την τοπική κοινωνία είναι προσβλητική και καταδικαστέα. Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και διαβούλευσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Ο βουλευτής διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν παραγνωρίζεται το ανθρωπιστικό ζήτημα, ούτε η ανάγκη επιλογής μιας τοποθεσίας που θα πληροί κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες για τους διαμένοντες. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, «αυτή όμως η τοποθεσία δεν μπορεί να είναι στις Μαλάδες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πληρούνται τα αναγκαία χωροταξικά κριτήρια στην περιοχή, μεταξύ των οποίων το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και οι ελλείψεις στις υποδομές ασφαλούς πρόσβασης για λόγους πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι διαταράσσεται και επιβαρύνεται σημαντικά η κοινωνική και επαγγελματική ζωή μιας μεγάλης αναπτυσσόμενης περιοχής.
Ο Χάρης Μαμουλάκης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό «να πάψει να κινείται στο σκοτάδι, να διαβουλευτεί με την Αυτοδιοίκηση και τους Φορείς και να ακούσει την κοινωνία», ζητώντας την παρουσίαση ενός ρεαλιστικού και τεκμηριωμένου σχεδιασμού για την ουσιαστική διαχείριση του θέματος, «ειδικά σε ό,τι αφορά την Κρήτη». Και προσθέτει ότι ο Υπουργός οφείλει να το πράξει άμεσα.



