22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Χανιά: Κάλεσμα σε συντονισμό ενάντια στις διακοπές νερού/ρεύματος στην αυλή της κατάληψης Rosa Nera

Ημερομηνία:

“Ποιοι μας κόβουν το ρεύμα;”. Mε αυτό τον τίτλο η Συνέλευση Αυτοδιαχείρισης στον Λόφο Καστέλι καλεί με κείμενό της σε Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση την Παρασκευή 1 Οκτώβρη στις 19:00 στην αυλή της κατάληψης Rosa Nera.

Στο κείμενο αναφερονται τα εξής:

Ιδιωτικοποιήσεις παντού

Προχωρά η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του έτους. Και ενώ ο κ. Χατζηδάκης μιλούσε για “αξιόπιστους επενδυτές που ειδικεύονται στα δίκτυα”, τελικά πρόκειται για κερδοσκοπικά funds που καμία σχέση δεν έχουν με εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ερώτημα αν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μειώσει την τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές, απαντάν οι “αρμόδιοι”, όπως ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, λέγοντας στο βήμα της βουλής πως: Δεν το έχουμε δει σε καμία χώρα. Μόνο στην Μ. Βρετανία, που αφού οι τιμές ανέβηκαν αρκετά έπειτα άρχισαν να κατεβαίνουν προς τα κάτω. Σε όλες τις άλλες χώρες, με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. έχουμε δει αύξηση τιμολογίων. Άρα αναμένεται αύξηση των τιμολογίων και στη χώρα μας μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Commission, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. οδήγησε σε αυξήσεις τιμολογίων έως και 89 %. Οπότε ξανατίθεται το ερώτημα, για ποιο λόγο ιδιωτικοποιείται τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ και για συμφέρον ποιών.

Το ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, που ιδεολογικά τίθεται εξ’ αρχής υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, μάλλον απαντά στο παραπάνω ερώτημα. Αλλά ας δούμε λίγο καλύτερα τι έγινε. Πριν φύγει ο κ. Χατζηδάκης από την θέση του, είχε φροντίσει να εγκρίνει την διόγκωση του μισθολογικού κόστους του ΔΕΔΔΗΕ με νέες γενικές διευθύνσεις και υπερδιπλάσιες αποδοχές από αυτές που ίσχυαν μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Ο υπουργός έδραξε την ευκαιρία να «βολέψει», κατά την προσφιλή τακτική της πολιτικής παράταξης στην οποία ανήκει, «γαλάζια παιδιά» με παχυλούς μισθούς και στο ΔΕΔΔΗΕ, όπως έκανε στη ΔΕΗ και σε πολλούς άλλους φορείς. Για να καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα πελατειακά τους συμφέροντα, απαξίωσαν και υποτίμησαν την ΔΕΗ, ώστε τελικά να την παραδώσουν εξ’ ολοκλήρου στους αμφιβόλου ποιότητας “επενδυτές” ιδιώτες.  Και ενώ η ΔΕΗ δημιουργήθηκε για να καλύψει την ανικανότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων ενέργειας που δεν αντιλαμβανόντουσαν το ρεύμα ως δημόσιο αγαθό για όλους τους πολίτες, επιχειρείται εκ νέου η ιδιωτικοποίηση της.

Η ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης και του κρατικού σχεδιασμού συνολικότερα για “ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα” και “επενδύσεις”, φαίνεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες ενώ συγχρόνως εξυπηρετεί την ίδια και τους “φίλους” της “επιχειρηματίες” και “επενδυτές”.

Διακοπές ρεύματος και νερού, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: μια ξεκάθαρη επίθεση στην εργατική τάξη

Και ενώ οι λογαριασμοί φουσκώνουν, οι φορολογίες (άμεσες και έμμεσες) αυξάνονται για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις όλο και μειώνονται και πόσα ακόμη, η εμφάνιση της πανδημίας έκανε ακόμη πιο έντονη την εμμονή της κυβέρνησης και των αφεντικών να φορτώσουν σε εμάς την ευθύνη και το κόστος για την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνάμε. Ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι τράπεζες και τα ΜΜΕ, δέχονται δωράκια υπέρογκων χρηματοδοτήσεων και σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών, χιλιάδες σπίτια δεν έχουν ρεύμα και νερό, ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε στον Νέο Πτωχευτικό νόμο, η χρηματοδότηση της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών παροχών όχι μόνο κόβεται αλλά αποκλείει ολοένα και περισσότερους πολίτες από αυτά, μέσω της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης τους.

Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσουμε την φόρα που έχουν πάρει αυτά τα καθάρματα διαλύοντας τις ζωές μας είναι η οργάνωση των από τα κάτω. Μέσα από τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν τα αιτήματα της εργατικής τάξης και όχι των αφεντικών και των ξεπουλημένων εργατοπατέρων που βαδίζουν χέρι χέρι με την εργοδοσία. Μέσα από την συμμετοχή μας στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, με τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις του κινήματος να συζητήσουμε ξανά την ενότητα στην βάση και την δημιουργία ταξικών μετώπων για  την εξαφάνιση κάθε είδους εκμετάλλευσης. Μέσα από τις καταλήψεις που διεκδικούν μια διαφορετική προοπτική οργάνωσης της κοινωνικής ζωής.

Και αν όλα αυτά μας φαίνονται περίεργα και αδύνατο να συμβούν, η επιβεβαίωση των παραπάνω ως τρόπος αντίστασης είναι η επίθεση που δέχονται τα εργατικά σωματεία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι συλλογικότητες και οι καταλήψεις από τον κρατικό μηχανισμό. Η ποινικοποίηση της απεργίας και συνολικότερα ο αντι-εργατικός νόμος Χατζηδάκη, η εκκένωση καταλήψεων και χώρων αγώνα, είναι η απόδειξη πως αυτά  που τους φοβίζουν και τα καταστέλλουν, είναι αυτά που κλονίζουν την κυριαρχία τους και μας φέρνουν πιο κοντά σε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.

Η διακοπή ρεύματος και νερού στην κατάληψη Rosa Nera, και πως αυτό σχετίζεται με όλα τα παραπάνω.

Μετά την ανακατάληψη της Rosa Nera, στην κορυφή του Λόφου Καστέλι γίνεται η προσπάθεια αυτά τα κτήρια και η αυλή να περάσουν στα χέρια του κόσμου, για να καλυφτούν κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές ανάγκες. Συμμετέχουμε στους αγώνες που δίνονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις από όπου κι αν προέρχονται. Διότι ξέρουμε καλά πως ποτέ δεν θα είναι για το καλό των πολλών, αλλά για το κέρδος των λίγων. Η ιδιωτικοποίηση των κτηρίων στο Λόφο Καστέλι,  έφερε την εκκένωση μιας κατάληψης που για 16 χρόνια τασσόταν ενάντια στην υποτίμηση της εργασίας και της ζωής από τον επιχειρηματικό κόσμο της εκμετάλλευσης και της μπίζνας. Ενάντια σε έναν κόσμο που έφερε την περίφραξη ενός δημόσιου χώρου, που για 16 χρόνια ήταν ανοιχτός για όλους. Και όταν ανακαταλήφθηκε και ξαναγέμισε με ζωή και αντίσταση, οι ίδιοι ιδιώτες (Belvedere) σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων και την ΔΕΗ, κόψαν το ρεύμα. Αξημέρωτα κιόλας κόψαν το ρεύμα σε έναν χώρο που προσφέρει δίχως να βγάζει κέρδος.

"google ad"

Τα ίδια καθάρματα λοιπόν, που κόβουν το ρεύμα και το νερό σε καταλήψεις, είναι οι ίδιοι που επιτρέπουν σε εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις να χρωστάν χιλιάδες ευρώ σε ρεύμα. Και είναι οι ίδιοι που μιλάν για ρευματοκλοπή από την μία και διευκολύνσεις για υγιή επιχειρηματικότητα. Είναι αυτοί που κόβουν το ρεύμα και το νερό σε σπίτια χωρίς προειδοποίηση για απλήρωτους λογαριασμούς της τάξης των 200 ευρώ. Είναι οι ίδιοι που βγάζουν από το σπίτι της άπορη οικογένεια που χρωστάει 37.000 ευρώ σε τράπεζα. Την ίδια στιγμή η ΝΔ χρωστάει 37,2 εκατομμύρια σε δάνεια, τα εργοστάσια χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΗ για το ρεύμα που καίνε και δεν πρόκειται να το πληρώσουν ποτέ. Και ευλόγως αναρωτιόμαστε αυτοί πότε θα πληρώσουν; Γιατί αυτοί ενώ δεν πληρώνουν δεν τους ακουμπά κανείς, ενώ εμάς μας κόβουν βασικές παροχές για την ζωή μας;

Το ρεύμα, η στέγη, το νερό, η υγεία, η παιδεία είναι δημόσια αγαθά και θα έπρεπε να παρέχονται ελεύθερα σε όλους. Δεν είναι εμπόρευμα που μπορεί να ανήκει σε όσους έχουν τα λεφτά να πληρώσουν για αυτά.

Για αυτούς τους λόγους επανασυνδέσαμε το ρεύμα και το νερό στην κατάληψη. Και καλούμε κάθε συλλογικότητα, οργάνωση, εργατικό σωματείο, φορέα της πόλης, να αντισταθούμε στις διακοπές ρεύματος και νερού στην πόλη μας. Να αγωνιστούμε για την ελεύθερη πρόσβαση όλων σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία, η στέγη, το νερό, το ρεύμα. Να μην αφήσουμε να κόψουν το ρεύμα και το νερό σε κανένα σπίτι, να μην γίνει κανείς πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμία έξωση. Κι όπου αυτό συμβεί το κίνημα να είναι εκεί, για να επανασυνδέσει το ρεύμα και το νερό, να μην αφήσει εισαγγελείς με μπάτσους να βγάλουν κανέναν/μια από το σπίτι του/της.


Πρώτη ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη δημιουργία ενός

συντονισμού ενάντια στις διακοπές νερού/ρεύματος

την Παρασκευή 1/10 στις 19:00 στην αυλή της κατάληψης

Για τον καλύτερο συντονισμό της εκδήλωσης, οποιοδήποτε άτομο/συλλογικότητα/σωματείο κτλ. θέλει να κάνει τοποθέτηση (περίπου 5 λεπτών) παρακαλούμε να ενημερώσει από πριν, στέλνοντας mail στο sinelefsi_pef@riseup.net.

Συνέλευση Αυτοδιαχείρισης στον Λόφο Καστέλι

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...