Χανιά: Τα “απάτητα βουνα” θα γεμίσουν… καλώδια και ανεμογεννήτριες; Τι είχε υποσχεθεί ο Μητσοτάκης

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις 2 χρόνια από τότε που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε το σχέδιο για τα “απάτητα βουνά”, μεταξύ αυτών και των Λευκών Ορέων.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στις συγκεκριμένες περιοχές θα απαγορευόταν “κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα των βουνών αυτών. Θα βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο τη χλωρίδα και την πανίδα να αναπτυχθούν, αλλά πιστεύω ότι θα προσανατολίσουμε και τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε νέους τρόπους γνωριμίας με το βουνό”.

Την ίδια όμως περίπου περίοδο, πριν 3 χρόνια, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν από το δελτίο τύπου της βουλεύτριας Χανίων της ΝΔ κ. Σέβης Βολουδάκη, για τη συνάντηση μεταξύ στελεχών της ΑΔΜΗΕ, της ίδιας και του Δημάρχου Αποκορώνου κ. Χαράλαμπου Κουκιανάκη, η Περιφέρεια Κρήτης είχε ενημερωθεί για τον σχεδιασμό σύμφωνα με τον οποίο τα “απάτητα βουνά”, τα Λευκά Όρη, θα γεμίσουν καλώδια και πυλώνες, δίχως να έχουν εκφραστεί αντιδράσεις εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, αν και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Καλογερής είχε πει ότι έμαθε για τα σχέδια αυτά “μόλις πριν από 15 ημέρες”.

Ο άμεσα ενδιαφερόμενος δήμος Αποκορώνου που επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη αφού σε σχετική πρόταση που του έγινε για αντισταθμιστικά οφέλη ο Δήμαρχος κ. Κουκιανάκης απάντησε:

“Εμείς τις Μαδάρες δεν τις ξεπουλάμε”.

Χαρακτηριστική των σχεδιασμών είναι και η μελέτη την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που κατατέθηκε προ ολίγων ημερών στην Αντιπεριφέρεια Χανίων την οποία δημοσιοποίησε ο Γιάννης Ντερμανάκης στον λογαριασμό του στο facebook.

Εκεί διαφαίνονται οι μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις στα Σφακιά και στα όρια με Δήμους Αποκόρωνα και νομό Ρεθύμνης, με διάνοιξη δρόμων, μπετόν και εκχερσώσεις. Το ίδιο προκύπτει και για την περιοχή του Σελίνου.

Πριν 2 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2022, στα πλαίσια της παρουσίας της πρωτοβουλίας για τα “απάτητα βουνά”, η Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ, κ. Μαρία Γανωτή επισήμαινε ότι “πάντα η ανάπτυξη ερχόταν με το δρόμο και πάντα ο δρόμος έφερνε και όλα τα υπόλοιπα κακά” με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τη συμφωνία του και να τονίζει ότι πλέον στα “απάτητα βουνά” μπαίνει ένα τέλος.

Είχε πει χαρακτηριστικά:

“…ό,τι έγινε έγινε… από δω και στο εξής θα πρέπει να δούμε τα πράγματα μέσα από μία διαφορετική ματιά”.

"google ad"

Ας ελπίσουμε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει όλα αυτά που είχε ο ίδιος ανακοινώσει, διασφαλίζοντας ότι στα Λευκά Όρη ούτε θα ανοίξουν δρόμοι, ούτε θα μπουν πυλώνες.

Ας ελπίσουμε ότι όπως είχε πει:

“Στις περιοχές αυτές δεν θα μπορεί πλέον να κατατμηθεί γη, δεν θα μπορούν να ανοιχτούν νέοι δρόμοι, δεν θα μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Θα μπορούν να συντηρηθούν ιστορικά μονοπάτια, θα αναβαθμιστεί η σήμανσή τους, θα προσφέρονται ακόμα περισσότερο για εκδρομή, πεζοπορία, αθλητισμό και δράσεις οικοτουρισμού”.