Χανιά: Τα πρώτα χελωνάκια σε παραλία του Σταυρού | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Γεννητούρια  στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό κοντά στην καντίνα! Σήμερα τα ξημερώματα 5 χελωνάκια κατάφεραν να βρουν τον δρόμο προς τη θάλασσα.

Παρόντες ήταν επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι μας έστειλαν τα βίντεο. Αυτή τη χρονιά -μετά από παράκληση ομάδας πολιτών-, οι αρμόδιες αρχές του Δήμου Χανίων έσβησαν τις νυχτερινές ώρες τους στύλους της ΔΕΗ που βρίσκονται κοντά, προκειμένου να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκκολαφτούν και άλλα αυγά από τη φωλιά αλλά και τις υπόλοιπες φωλιές που βρίσκονται στην Παχιά Άμμο.

"Sponsored links"

Η Ομάδα πολιτών για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στο Ακρωτήρι εφιστά την προσοχή των πολιτών σε περίπτωση που δουν νεογέννητα χελωνάκια Caretta-Caretta:

-Τα χελωνάκια εκκολάπτονται συνήθως τις νυχτερινές και πρωινές ώρες και είναι σημαντικό να ΜΗΝ υπάρχει κοντά φωτισμός, ο οποίος θα τα αποπροσανατολίσει και αντί για τη θάλασσα θα βρεθούν στο δρόμο και σε αυλές σπιτιών. Το φως των αστεριών είναι εκείνο που τα οδηγεί προς το νερό!

-Σύμφωνα με τις οδηγίες του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ), ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στο νερό με τις δικές τους δυνάμεις.

-Όσοι από εμάς βρίσκουμε χελωνάκια τα οποία έχουν αποπροσανατολιστεί ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τα πιάνουμε με τα χέρια και να τα βάζουμε απευθείας στην θάλασσα, διαφορετικά κινδυνεύουν να πνιγούν. Εμείς απλά ανοίγουμε το δρόμο για να φτάσουν στο νερό ανεμπόδιστα.

-Εάν τα χελωνάκια βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, σε δρόμο ή σε αυλή σπιτιού πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τα μεταφέρουμε μαζί με άμμο (π.χ. πάνω σε ένα χαρτόνι με άμμο) περίπου 7-10 μέτρα από τη θάλασσα ανοίγοντας τους δρόμο ώστε μόνα τους -εξασκώντας τα πτερύγια τους- να φτάσουν στη θάλασσα.

-Εάν τα χελωνάκια αφεθούν να εκκολαφθούν ανενόχλητα, υπάρχει πιθανότητα να επιζήσει το 90% από αυτά. Εάν οι φωλιές τους πειραχτούν από ανθρώπους ή ζώα, το ποσοστό επιβίωσης θα είναι 25% ή και ακόμα χαμηλότερο.

ertnews.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live