Όργιο πτήσεων από αμερικανικά UAV στο Αιγαίο! Τηρούν τους κανόνες; Ερώτηση στη Βουλή

Κανένα σχόλιο

Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αυξημένη πτητική δραστηριότητα αμερικανικών UAV στο Αιγαίο. Το ερώτημα είναι απλό: τηρούν τα προβλεπόμενα γι ΄ αυτές τις πτήσεις;

Η ανακοίνωση του τομέα Άμυνας του ΚΙΝΑΛ και η ερώτηση:

 «Πτήσεις UAVs US RQ-4 Global Hawk εντός ATH FIR/UIR»

"Sponsored links"

Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κ. Μιχάλη Κατρίνη, κ. Χρήστο Γκόκα, κα Ευαγγελία Λιακούλη, κ. Γιώργο Αρβανιτίδη, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κ. Ιλχάν Αχμέτ, κ. Απόστολο Πάνα, κ. Ανδρέα Πουλά, και κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Πτήσεις UAVs US RQ-4 Global Hawk εντός ATH FIR/UIR», προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια και Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή.

Στο πλαίσιο της απ’ αέρος παρακολούθησης των ρωσικών δυνάμεων στο θέατρο επιχειρήσεων της Ουκρανίας πραγματοποιείται μεγάλη δραστηριότητα πτητικών μέσων δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών και των μη επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs) των ΗΠΑ RQ-4 Global Hawk, προερχόμενων από Ιταλία, ιπτάμενων άνωθεν της ηπειρωτικής Ελλάδας και του βορείου Αιγαίου, προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαύρη Θάλασσα και επιστροφή. Το ζητούμενο είναι αν οι υπόψη υπερπτήσεις ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες και υλοποιούνται κατόπιν σχετικών εγκρίσεων από την ελληνική πλευρά.

Προκειμένου να αναδείξουμε το υπόψη πολύ σοβαρό ζήτημα και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις επί σχετικών ερωτημάτων, κατατέθηκε σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 

Η Ρωσο-Ουκρανική κρίση είναι σε εξέλιξη και υφίσταται μεγάλη δραστηριότητα πτητικών μέσων των δυτικών δυνάμεων με σκοπό την απ’ αέρος παρακολούθηση των ρωσικών δυνάμεων. Για το σκοπό αυτό, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά διαφορετικά αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, για την καταγραφή των ρωσικών κινήσεων επιχειρώντας από αεροδρόμια πολλών δυτικών χωρών σε άμεση ή μη γειτνίαση προς το θέατρο επιχειρήσεων. 

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα μηνός Μαρτίου 2022, εντός του ATH FIR/UIR και για το μεγαλύτερο μέρος της υπέρπτησής τους, υπεράνω της Ελληνικής επικράτειας, παρατηρείται πληθώρα πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ/UAV) US RQ-4 Global Hawk, όπως προκύπτουν από ανοικτές πηγές, προερχόμενα από Ιταλία, ιπτάμενα άνωθεν της ηπειρωτικής Ελλάδας και του βορείου Αιγαίου, προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαύρη Θάλασσα και επιστροφή, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αποστολών για την Ρωσο-Ουκρανική κρίση.

Δεδομένου ότι, το RQ-4 Global Hawk είναι το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης μεγάλου ύψους που παρέχει ευρεία επισκόπηση και συστηματική επιτήρηση χρησιμοποιώντας Radar SAR (Synthetic Aperture Radar) υψηλής ανάλυσης και ηλεκτρο-οπτικούς/υπέρυθρους (EO/IR) αισθητήρες με μεγάλους χρόνους παραμονής πάνω από περιοχές στόχων και χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα μεγάλης αντοχής σε μεγάλο υψόμετρο (άνω των 50.000’, με οροφή 65000’) που καλύπτει το φάσμα των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών για την υποστήριξη των δυνάμεων σε παγκόσμιες στρατιωτικές επιχειρήσεις. 

Δεδομένου ότι, σε μια σειρά Εκτελεστικών Κανονισμών της ΕΕ επισημαίνονται οι κίνδυνοι που δημιουργούνται, για την Πολιτική Αεροπορία, από τις πτήσεις των UAVs και η ανάγκη να διασφαλίζεται ο συντονισμός δυνητικά επικίνδυνων λειτουργιών υπεράνω του εδάφους των Κρατών-Μελών, καθώς και υπεράνω ανοικτής θάλασσας, σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή έχει αποδεχτεί, βάσει περιφερειακής συμφωνίας αεροναυτιλίας του ICAO, την ευθύνη παροχής υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας εντός του σχετικού εναέριου χώρου. Ο συντονισμός θα πρέπει να πραγματοποιείται σε αρκετά πρώιμο στάδιο ώστε να επιτρέπεται η έγκαιρη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τις εν λόγω δραστηριότητες.

Δεδομένου ότι, o εν ισχύ Κανονισμός – γενικό πλαίσιο πτήσεων UAVs για την Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε με το ΦΕΚ Β/3152/30.9.2016 δεν περιλαμβάνει τα εν λόγω συστήματα στο πεδίο εφαρμογής του.

"Sponsored links"

Δεδομένου ότι, οι υπερπτήσεις έλαβαν χώρα εκτός περιοχής εξυπηρέτησης Ελέγχου Εναέριου χώρου (FL 530-560) εντός του ATH FIR/UIR, αλλά υπεράνω αεροδιαδρόμων και Τερματικών Περιοχών, με αυξημένη δραστηριότητα πολιτικών αεροσκαφών.

Δεδομένου ότι, στο ημερήσιο δελτίο Παραβάσεων-Παραβιάσεων 22.03.22 (ΓΕΕΘΑ) δεν αναφέρεται συμβάν παραβίασης Εθνικού Εναέριου Χώρου από τα εν λόγω UAV.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το πλαίσιο συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας (ΝΑΤΟ, Πολυμερής/Διμερής Συμφωνίες) βάσει του οποίου  δόθηκε άδεια υπέρπτησης;

2. Ποια κυβερνητική Υπηρεσία/Υπουργείο την εξέδωσε;

3. Με ποιους Κανόνες Αέρος (Rules of Air) διεξήχθησαν αυτές οι πτήσεις;

4. Υπεβλήθη σχέδιο πτήσης;

5. Ποια μέτρα ασφάλειας (SAFETY) ελήφθησαν για τα επηρεαζόμενα αεροσκάφη Πολιτικής Αεροπορίας;

6. Ποια μέτρα ελήφθησαν για την ασφάλεια (SECURITY) των υποκείμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ίχνος πτήσεών τους;

7. Υπήρξε ο αναγκαίος πολιτικο-στρατιωτικός συντονισμός που προβλέπεται για στρατιωτικές πτήσεις;

8. Έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για τις εν λόγω δραστηριότητες όπως έχει γίνει για άλλες στρατιωτικές υπερπτήσεις αυτό το διάστημα;

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live