14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Άρθρο Νάνσυ Αγγελάκη: Τιμή στην γυναίκα

Ημερομηνία:

Έχω πολλούς λόγους να γιορτάζω και να τιμώ τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών, στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο.  Γιορτάζω και τιμώ τη δύναμη των γυναικών, τη δύναμη που τις κάνει να ξεπερνούν προβλήματα, εμπόδια, διακρίσεις. Γιορτάζω και τιμώ το ηθικό τους, το όραμα της ισότητας…. Γιορτάζω για τις γυναίκες που όχι μόνο επιβιώνουν αλλά και προοδεύουν στον δύσκολο στίβο της ζωής.  

Τιμώ την μητέρα, γιαγιά, αδελφή, κόρη, φίλη, σύζυγο, σύντροφο, εργαζόμενη….την δυναμική παρουσία που πάντα προσπαθεί να υπηρετήσει  όσο καλύτερα μπορεί τους πολλούς της ρόλους.

Σήμερα, λοιπόν, τιμώ – τιμούμε την γυναίκα που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στους κοινωνικούς αγώνες. Και η ημέρα αυτή, μας υπενθυμίζει τον κορυφαίο ρόλο της γυναίκας στη ζωή του ανθρώπου και στην ανάπτυξη των σύγχρονων κοινωνιών. Είναι μια ημέρα με ξεχωριστή σημασία. Είναι μια ημέρα απόδοσης τιμής στους αγώνες του γυναικείου κινήματος, αφορμή για να θυμηθούμε τις μάχες όλων των γυναικών, να συνειδητοποιήσουμε ότι πριν από εμάς οι γυναίκες αγωνίσθηκαν για τις αυτονόητες σήμερα ελευθερίες και δικαιώματα, να αναμετρηθούμε με τα νέα προβλήματα και τις ανάγκες μας, να διατυπώσουμε τους στόχους μας σε πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο να διεκδικήσουμε την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.

Και πράγματι είτε ως μητέρα είτε ως σύζυγος είτε ως επαγγελματίας, η γυναικεία παρουσία σε κάθε καμπή της ιστορίας με την ικανότητα, την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα, τον δυναμισμό και το πάθος που τη διακρίνει, καταφέρνει να φέρνει πάντοτε στο έπακρον εις πέρας την αποστολή της.

Ξέρει να αγωνίζεται, να απαιτεί αλλά και διεκδικεί το σεβασμό και την αναγνώριση των δικαιωμάτων της. Μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια σε προκλήσεις και να ισορροπήσει καθήκοντα, δικαιώματα και υποχρεώσεις, όνειρα και φόβους.

Η «Ημέρα της Γυναίκας» είναι μια ευκαιρία να υποκλιθούμε με σεβασμό σε αυτές τις μορφές, που κυνηγούν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους και παλεύουν να τα πραγματοποιήσουν, κόντρα στις αντιξοότητες των καιρών. Και αυτόν τον σεβασμό, οφείλουμε να τον κρατάμε καθημερινά, στο νου και την καρδιά μας.

Νάνσυ Αγγελάκη

Πολιτικός Μηχανικός

Πρώην πρόεδρος ΚΕΠΠΕΗΧ – ΚΑΜ

Υποψήφια Δήμαρχος Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...