25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Άρθρο Τ. Βάμβουκα – Το δέντρο και οι οικίσκοι: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία υποκρισίας

Ημερομηνία:

Του Τάσου Βάμβουκα *

Ο διπλός σεισμός προχθές νότια της Κρήτης – ευτυχώς χωρίς θύματα και μεγάλες ζημιές – φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την πρόταση που είχαμε καταθέσει από κοινού τρεις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Τότε είχαμε προτείνει την αγορά από τον Δήμο Χανίων ενός αριθμού οικίσκων για τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος έκτακτης ανάγκης για τέτοιες περιπτώσεις. Παρά την αποχή της παράταξης του κ. δημάρχου, η πρότασή μας υπερψηφίστηκε από το συμβούλιο χωρίς όμως να έχει γίνει τίποτα για την υλοποίησή της.

Από τότε σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο ρωτώ για την πορεία υλοποίησής της, χωρίς να λαμβάνω καμία απάντηση. Στο τελευταίο μάλιστα δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος κ. Δαμιανάκηςτόνισε με νόημα ότι και η δική του παράταξη υπερψήφισε την πρόταση, αλλά η υλοποίησή της είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο απείχε τότε, αλλά συνεχίζει να αδιαφορεί πλήρως για την υλοποίηση της απόφασης, μόνο και μόνο γιατί δεν ήταν δική της εισήγηση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα όσα επικαλέστηκαν δήθεν περί διαδικασιών, νόμων και τύπων για να μας πουν πόσο δύσκολο είναι να αγοράσουν οικίσκους για να βοηθήσουμε τους σεισμόπληκτους συντοπίτες μας.

Για να αγοράσουν, όμως, το χριστουγεννιάτικο δέντρο καταπάτησαν κάθε προβλεπόμενη διαδικασία. Πρώτα το έφεραν (από Γαλλία), το παρουσίασαν, το τοποθέτησαν, ανακοίνωσαν και ημερομηνία φωταγώγησης και μετά θυμήθηκαν ότι… δεν το είχαν καν αγοράσει ακόμη. Όλες οι διαδικασίες (πίστωση, ανακοίνωση, προσφορά και ανάθεση) έγιναν εβδομάδες μετά από την πανηγυρική παρουσίαση του δέντρου σε συνέντευξη Τύπου.

Αν είναι για γιορτές, προβολές και ινσταγκραμικά στιγμιότυπα τότε τα δήθεν κηρύγματα περί νομιμότητας κλπ ξεχνιούνται και τα χρήματα περισσεύουν. Αν είναι για δράσεις ουσίας και όχι εντυπώσεων, τότε παντού εφευρίσκουν κωλύματα. Και κάπως έτσι σε τίποτα δεν σταθήκαμε αλληλέγγυοι στο Αρκαλοχώρι, πάρτι  για τη φωταγώγηση στήσαμεεν μέσω κορωνοιούκαι καταφέραμε τα Χανιά να φιγουράρουν στην κορυφή κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό τους.

Δεν πρόκειται για απλή υποκρισία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με υποκρισία που συνοδεύεται από ανευθυνότητα.

* τ. Δήμαρχος Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ