17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Έτοιμο το νέο αποχετευτικό δίκτυο της Σούγιας – Tέθηκε σε λειτουργία ο βιολογικός καθαρισμός

Ημερομηνία:

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Σελίνου (Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου) σας ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου αποχετευτικού δικτύου και της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός) Σούγιας και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται πλέον σε πλήρη λειτουργία, έχοντας ήδη πραγματοποιηθεί 30 συνδέσεις δημοτών και επαγγελματιών της περιοχής.

Τα Έργα Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων Οικισμού Σούγιας, Δήμου Καντάνου Σελίνου, προϋπολογισμού 2.308.580,06 €, που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με βάση την Απόφαση Ένταξης (08-08-2018) του Υπουργείου Εσωτερικών, αφορούν τη συλλογή και τη μεταφορά των λυμάτων του οικισμού της Σούγιας στη νέα Εγκατάσταση Επεξεργασμένων Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.), τα έργα διάθεσης, την κατασκευή οδού πρόσβασης προς την Ε.Ε.Λ. και τη δεξαμενή άρδευσης, την Ε.Ε.Λ., καθώς και την εγκατάσταση μίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά (Φ/Β) με συμψηφισμό για τις ενεργειακές ανάγκες της Ε.Ε.Λ.

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αφορά την προσθήκη φωτοβολταϊκών πάνελ εντός του εγκεκριμένου γηπέδου της Ε.Ε.Λ. και η δημοπράτηση της προγραμματίζεται το αμέσως χρονικό διάστημα. Η προμήθεια και η εγκατάσταση του Φ/Β συστήματος, σε συνδυασμό με την επιλεγμένη τεχνολογία επεξεργασίας λυμάτων (κλειστές προκατασκευασμένες μονάδες προσκολλημένης βιομάζας-βιολογικά φίλτρα), μειώνουν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου.

Στο σχεδιασμό της Ε.Ε.Λ. έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αυτοματοποίηση της εγκατάστασης, στην ποιότητα κατασκευής των διαφόρων τμημάτων της, στο μεγάλο χρόνο εγγύησης του εξοπλισμού της και στο χαμηλό κόστος λειτουργίας – συντήρησής της. Οι αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί για την Ε.Ε.Λ. αλλά και ο συνδυασμός των παραπάνω ελάχιστων όρων, διασφαλίζουν πολλαπλά τη λειτουργικότητά της.

Η θέση της Ε.Ε.Λ. βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού, σε σχετικά μακρινή απόσταση από την παραλία, τις κατοικίες και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή. Η επιλογή της θέσης της Ε.Ε.Λ. έγινε μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη τους. Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια Κοσμαδάκη, θέλοντας να στηρίξει το βιοτικό επίπεδο, την εικόνα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του οικισμού, προχώρησε στην υπόδειξη και παραχώρηση του απαραίτητου οικοπέδου για τη χωροθέτηση του βιολογικού της Σούγιας.

Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων πραγματοποιείται σε περιοχή με καλλιέργειες κοντά στη θέση της Ε.Ε.Λ. για την άρδευσή τους και εναλλακτικά στο κοντινό ρέμα (Αγιερηνιώτης), με διασπορά στο πρανές του. Η ποιότητα εκροής της Ε.Ε.Λ. θα τηρεί τα όρια του Πίνακα 2 του Παραρτήματος Ι της ΚΥΑ οικ. 145116 (ΦΕΚ 354-Β-2011) «Καθορισμός μέτρων, όρων & διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και άλλες διατάξεις» για «απεριόριστη» άρδευση καλλιεργειών.

Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για αρδευτικούς σκοπούς αποτελεί μία λύση που θα δώσει ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή.

Για την ωρίμανση του έργου εκπονήθηκαν μια σειρά από μελέτες και συγκεκριμένα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η Μελέτη Καθορισμού Αποδέκτη, η Μελέτη Σχεδιασμού και Εφαρμογής Συστήματος Άρδευσης, η Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης των επιπτώσεων του έργου στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή Natura, η Οριστική Μελέτη του Αποχετευτικού Δικτύου της Σούγιας και η Προμελέτη της Ε.Ε.Λ.

Κατόπιν, με την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών, η Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου προχώρησε στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων του συνόλου των υποδομών αποχέτευσης, ύστερα από μία επίπονη διαδικασία διαβούλευσης που συμμετείχε πλήθος (16) φορέων εποπτείας και ελέγχου.

Για την εξασφάλιση της υλοποίησης και της επαρκούς παρακολούθησης και παραλαβής των Υποέργων της Πράξης, και γενικά της ορθής διαχείρισής της Πράξης, έχει συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου (Κύριος συνόλου Πράξης) και Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) Α.Ε. (Διευθύνουσα Υπηρεσία).

Ο Ο.Α.Κ., ως φορέας υλοποίησης της Πράξης, ολοκλήρωσε με επιτυχία το κύριο αντικείμενο της, δηλαδή την άρτια κατασκευή των υποδομών αποχέτευσης του οικισμού. Η συνεισφορά του Ο.Α.Κ. ήταν καταλυτική και γι’ αυτό το λόγο ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου έχουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν την προηγούμενη και την τωρινή ηγεσία του Ο.Α.Κ., καθώς και όλα εκείνα τα στελέχη του που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία και στην επίβλεψη του έργου.

Η ΔΕΥΑ Σελίνου προτρέπει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Σούγια να προβούν στις απαιτούμενες εργασίες προκειμένου να συνδεθούν άμεσα στο αποχετευτικό σύστημα. Οι δε επαγγελματίες να προχωρήσουν στην εγκατάσταση λιποσυλλεκτών στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...