23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Έφοδοι στα σπίτια κλιματικών ακτιβιστών σε όλη τη Γερμανία

Ημερομηνία:

Οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη Γερμανία έκαναν έρευνες στα σπίτια ακτιβιστών για το κλίμα που συνδέονται με το λεγόμενο κίνημα «Τελευταία Γενιά», το οποίο με τη σειρά του κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τους διαδηλωτές.

Το κίνημα έχει τραβήξει την προσοχή με μια πληθώρα διασπαστικών εκστρατειών διαμαρτυρίας που περιλάμβαναν αποκλεισμό δρόμων και ρίψη τροφίμων σε έργα τέχνης μουσείων.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι κατ’ οίκον έρευνες συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με μια διαμαρτυρία της ομάδας τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, κατά την οποία είχε σαμποτάρει τη λειτουργία ενός μεγάλου διυλιστηρίου πετρελαίου στην περιοχή του Βρανδεμβούργου.

Με βάση το περιστατικό αυτό, ο αρμόδιος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες, μεταξύ άλλων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διατάραξη επίσημης λειτουργίας.

Εν τω μεταξύ, οι ακτιβιστές της «Τελευταίας Γενιάς» έκαναν λόγο για «απόπειρες εκφοβισμού». «Υπερασπιζόμαστε αυτό που κάνουμε με τα πρόσωπα και τα ονόματά μας – αν υπάρχει επιθυμία για πληροφορίες, δεν χρειάζεται κατ’ οίκον έρευνα», ανέφερε το κίνημα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η προσέγγιση της αστυνομίας προκάλεσε επίσης επικρίσεις από ακτιβιστές για το κλίμα εκτός του ριζοσπαστικού κινήματος.

«Όταν ο αγώνας κατά των ακτιβιστών για το κλίμα επιδιώκεται πολύ πιο έντονα από ό,τι ο αγώνας κατά της κλιματικής κρίσης, μπορείτε να δείτε πώς η πολιτική για το κλίμα σε αυτή τη χώρα είναι ανάποδα», δήλωσε στο Twitter η Λουίζα Νόιμπαουερ, η πιο γνωστή ακτιβίστρια για το κλίμα στη Γερμανία και πρωτοπόρος του κινήματος Fridays for Future στη χώρα.

Το ζήτημα του πόσο σκληρή θα πρέπει να είναι η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη μεταχείριση των ακτιβιστών της «Τελευταίας Γενιάς» αποτέλεσε θέμα πολλών συζητήσεων στη Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...