31 C
Chania
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2026

Αλέξης Τσίπρας: «Έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς… Σήμερα όχι μόνο ξέρω τι θέλω, αλλά και πώς να το κάνω»

Ημερομηνία:

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στο in (θα ακολουθήσει δεύτερο και τρίτο μέρος την Τρίτη 11/8 και την Τετάρτη 12/8), ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στρέφει τα πυρά του κατά της λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σημειώνει ότι «καλώς που υπάρχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί» και αναφέρει πως  η Δικαιοσύνη είναι «ουσιαστικά ευνουχισμένη από την ηγεσία της που διορίζεται από αυτή την κυβέρνηση». «Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Έχουμε γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» τονίζει, παραπέμποντας στις υποκλοπές, στα Τέμπη αλλα και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάνει λόγο και για σειρά άλλων υποθέσεων που, όπως λέει, εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετεί τη διαφθορά δίπλα στην ακρίβεια ως τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. «Αν το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο είναι η ακρίβεια» υποστηρίζει, «η διαφθορά είναι επίσης το δεύτερο κρίσιμο μέγεθος που αφορά την ελληνική κοινωνία».

«Η διαφθορά και η ακρίβεια είναι δίδυμα αδελφάκια».

«Ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας » εξηγεί, «οφείλεται και σε αυτή τη διαφθορά», διότι «αφαιρεί κρίσιμους πόρους».

Και συνδέει άμεσα το ζήτημα με την καθημερινότητα: «Κάθε ευρώ που λείπει από το δημόσιο ταμείο για να πηγαίνει σε μίζες ή σε απευθείας αναθέσεις είναι ένα ευρώ που λείπει από το δημόσιο σχολείο. Είναι ένα ευρώ που λείπει από το δημόσιο νοσοκομείο».

Στην οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας θέτει στο επίκεντρο το υψηλό κόστος ζωής και τους τρεις βασικούς παράγοντες που το επηρεάζουν – ενέργεια, τρόφιμα και στέγη. Μιλά για παρέμβαση στη ΔΕΗ, για μείωση του ενεργειακού κόστους, για έλεγχο των τιμών «από το χωράφι στο ράφι», αλλά και για ένα διαφορετικό μοντέλο στεγαστικής πολιτικής.

Απορρίπτει παράλληλα τη λογική ότι η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως μέσα από pass και επιδόματα και επιμένει στην ανάγκη σύγκρουσης με ολιγοπώλια, καρτέλ και πρακτικές αισχροκέρδειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει παράλληλα τη συζήτηση για την επόμενη πολιτική ημέρα και την προσωπική του διαδρομή. Δηλώνει ότι σήμερα «όχι μόνο ξέρει τι θέλει, αλλά και πώς να το κάνει», περιγράφει το πολιτικό ένστικτο ως το προσωπικό του «GPS» και μιλά για τις «σειρήνες» της πολιτικής, ανάμεσά τους τη ματαιοδοξία και τον ναρκισσισμό.

«Έχουμε γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας»

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας όταν η συζήτηση περνά στην ποιότητα της δημοκρατίας και στη λειτουργία των θεσμών.

«Αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχουμε γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».

«Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα που η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθορίζεται τόσο όσο εμείς από τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» υποστηρίζει.

Και απαριθμεί τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται: «Μια το σκάνδαλο των υποκλοπών, μια η συγκάλυψη των Τεμπών και το μπάζωμα, μια τα θέματα της διαφθοράς με τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ο πρώην πρωθυπουργός στρέφει στη συνέχεια την κριτική του προς τη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης: «Από την άλλη βλέπει κανείς και λέει καλώς που υπάρχουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί» σημειώνει, για να καταλήξει ότι «εδώ δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς».

«Η διαφθορά και η ακρίβεια είναι δίδυμα αδελφάκια»

«Αν το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο είναι η ακρίβεια» λέει ο Αλέξης Τσίπρας, «η διαφθορά είναι επίσης το δεύτερο κρίσιμο μέγεθος που αφορά την ελληνική κοινωνία, όχι μονάχα στο ηθικό της σκέλος. Διότι αφαιρεί κρίσιμους πόρους».

Και συνεχίζει: «Η διαφθορά και η ακρίβεια είναι δίδυμα αδελφάκια, διότι ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας οφείλεται και σε αυτή τη διαφθορά».

Για να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό στην πράξη, χρησιμοποιεί ένα άμεσο παράδειγμα: «Κάθε ευρώ που λείπει από το δημόσιο ταμείο για να πηγαίνει σε μίζες ή σε απευθείας αναθέσεις είναι ένα ευρώ που λείπει από το δημόσιο σχολείο. Είναι ένα ευρώ που λείπει από το δημόσιο νοσοκομείο, από τις κρίσιμες εκείνες υποδομές που σε περιόδους κρίσης ακρίβειας θα μπορούσαν να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια».

«Σήμερα όχι μόνο ξέρω τι θέλω, αλλά και πώς να το κάνω»

Όσον αφορά την πολιτική του επιστροφή και τη διαφορά του σήμερα από το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται πρωτίστως την εμπειρία της διακυβέρνησης. «Το ’15 ήξερα τι θέλω να κάνω και τι θέλω να γίνει, αλλά δεν ήξερα πώς ακριβώς μπορεί αυτό να γίνει» τονίζει.

«Έχοντας τώρα αυτή την εμπειρία της διακυβέρνησης, είμαι σε θέση σήμερα να πω ότι όχι μόνο ξέρω τι θέλω, αλλά και πώς να το κάνω. Και ξέρω τι είναι αυτό που γίνεται και τι είναι αυτό που δεν γίνεται».

«Η πολιτική είναι η τέχνη της διεύρυνσης του εφικτού»

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα διαφοροποιείται από την τακτική των αλόγιστων και δημαγωγικών υποσχέσεων.

«Θα μπορούσα να σου υποσχεθώ ότι από τη μια μέρα στην άλλη η ζωή σου θα γίνει ένας παράδεισος. Ότι ο μισθός σου θα τριπλασιαστεί. Πόσο αξιόπιστο θα ήταν αυτό;» αναρωτιέται.

«Η πολιτική» λέει ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ, «δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά είναι η τέχνη της διεύρυνσης του εφικτού».

Μιλά έτσι για «μικρές καθημερινές νίκες» που μπορούν να αλλάξουν σταδιακά τη ζωή των πολιτών και να διευρύνουν «τα συμφέροντα των πολλών».

«Να σταματήσει αυτή η τρομακτική αισχροκέρδεια»

Στο οικονομικό πεδίο, ο πρώην πρωθυπουργός θέτει ως βασικό πρόβλημα την άνιση κατανομή του πλούτου και το υψηλό κόστος ζωής.

«Μπορεί να σταματήσει αυτή η τρομακτική αισχροκέρδεια, αυτή η συσσώρευση πλούτου σε ένα περιορισμένο ποσοστό» αναφέρει, υποστηρίζοντας ότι «ένα τοις εκατό της ελληνικής κοινωνίας γίνεται πλουσιότερο ολοένα και περισσότερο και η μεγάλη πλειοψηφία ζει πάρα πολύ δύσκολα».

Η απάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν βρίσκεται σε υποσχέσεις για «θαύματα», αλλά σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τον μισθό, τις τιμές, την ενέργεια και τη στέγη.

«Έχουμε το σχέδιο ώστε η ΔΕΗ να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας»

Κεντρική θέση στις προτάσεις του καταλαμβάνει η ενεργειακή πολιτική και ειδικότερα ο ρόλος της ΔΕΗ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι υπάρχει ήδη σχέδιο ώστε η επιχείρηση να μετατραπεί από μια δημόσια επιχείρηση «εξυπηρέτησης της ωφέλειας των funds και των ιδιωτικών συμφερόντων» σε μια δημόσια επιχείρηση που «θα κατευθύνει τον ανταγωνισμό προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και θα μειώσει τις τιμές».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση των εργαλείων που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για μακροχρόνια συμβόλαια ενέργειας μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με το σχέδιό του, σε μεσοσταθμική μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 30%.

«Εχθρός δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα πολύ ισχυρά συμφέροντα»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει την εικόνα μιας αναγκαστικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση εχθρός ή αντίπαλος. Εχθρός ή αντίπαλος είναι οι καθεστηκυίες λογικές και βεβαίως τα πολύ ισχυρά συμφέροντα τα οποία θα αντισταθούν σε ένα τέτοιο σχέδιο».

Πηγαίνει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι σήμερα το πρόβλημα δεν είναι η οικονομία της αγοράς, αλλά η στρέβλωσή της από μονοπώλια και ολιγοπώλια: «Εδώ που έχουμε φτάσει […] αυτό το οποίο πρέπει πρωτίστως να πούμε είναι να λειτουργήσει ο καπιταλισμός με όρους κανονικότητας».

«Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος ζωής»

Στην κορυφή των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετεί την ακρίβεια, την οποία αναλύει σε τρεις βασικούς παράγοντες: στέγη, ενέργεια και τρόφιμα.

Απορρίπτει την άποψη ότι πρόκειται αποκλειστικά για εισαγόμενο πρόβλημα και υποστηρίζει ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος οφείλεται στην αισχροκέρδεια που υπάρχει στη χώρα μας, στα καρτέλ και κυρίως στα ολιγοπώλια και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να συγκρουστεί με αυτά».

Για τα τρόφιμα προτείνει τη δημιουργία Ψηφιακού Παρατηρητηρίου Τιμών, με παρακολούθηση της διαδρομής κάθε προϊόντος «από το χωράφι στο ράφι» και έλεγχο των περιθωρίων κέρδους σε κάθε κρίκο της αλυσίδας.

«Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με τα pass»

Ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει την πολιτική των επιδομάτων ως βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της ακρίβειας.

«Το ζήτημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα».

«Η λογική μας δεν είναι να επιδοτούμε προκειμένου να αντιμετωπίζουμε την κρίση, διότι δεν λύνεις κανένα πρόβλημα έτσι».

Χωρίς να αποκλείει έκτακτες ενισχύσεις σε πολίτες που τις χρειάζονται, επιμένει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες: «Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ακρίβειας με τα pass και τις επιδοτήσεις. Αντιμετωπίζεται με μια πιο αποφασιστική πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα».

«Να ρυθμιστεί το Airbnb και να σταματήσει η Golden Visa στην κατοικία»

Για τη στεγαστική κρίση προτείνει αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων, κίνητρα για να επιστρέψουν κλειστά ιδιωτικά ακίνητα στην αγορά και ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής και προσιτής κατοικίας.

«Να ρυθμιστεί το Airbnb και να σταματήσει η Golden Visa στην κατοικία και ταυτόχρονα να υπάρξουν προγράμματα δημιουργίας νέας κατοικίας» αναφέρει.

Αναγνωρίζει ότι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής δεν θα φανούν από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά εκτιμά ότι σε ορίζοντα ενός έως δύο ετών μπορούν να υπάρξουν οι πρώτες ουσιαστικές αλλαγές.

«Αύξηση των μισθών, μείωση του κόστους ζωής»

Στο ζήτημα των εισοδημάτων, ο Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει τη συζήτηση από τον κατώτατο στον μέσο μισθό και κυρίως στην αγοραστική δύναμη.

«Δεν έχουμε μειώσεις μισθών, αλλά έχουμε αυξήσεις των τιμών. Άρα το διαθέσιμο εισόδημα, η αγοραστική δύναμη έχει περιοριστεί αισθητά», αναφέρει.

Και συνοψίζει τον στόχο με μία φράση: «Αύξηση των μισθών, μείωση του κόστους ζωής».

Παράλληλα, θέτει ως ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό στόχο τη σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη: «Σήμερα ένας εθνικός στόχος σοβαρός πρέπει να είναι να συγκλίνουμε επιτέλους με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και να μην είμαστε ουραγοί».

«Ο ναρκισσισμός είναι μια από τις σειρήνες που πρέπει να κουλαντρίσεις»

Η συνέντευξη έχει και μια περισσότερο προσωπική διάσταση, με αφετηρία την Οδύσσεια και την «Ιθάκη».

«Σε όλους τους ανθρώπους υπάρχουν σειρήνες. Σε όλα τα ταξίδια υπάρχουν σειρήνες, οι οποίες κυρίως είναι μέσα μας» λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

Και εξηγεί: «Η ματαιοδοξία, πολλές φορές η έλλειψη αίσθησης του βάρους, το να πατάει κανείς στο έδαφος, ο ναρκισσισμός σε πολλούς ανθρώπους, είναι σειρήνες τις οποίες κανείς πρέπει να τις κουλαντρίσει, να τις ισορροπήσει».

«Το GPS στην πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό το ένστικτο»

 

Για τη δική του πυξίδα, πάντως, δηλώνει ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ένστικτο.

«Ακούω τις συνταγές των ειδικών, των επικοινωνιολόγων και των δημοσκόπων, αλλά το πολιτικό ένστικτο το εκτιμώ, το αξιολογώ περισσότερο πολλές φορές από τις συμβουλές».

Και ξεκαθαρίζει: «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα μπω σε ένα κουτάκι. Που θα λέω τα πράγματα όπως μου λένε κάποιοι να τα πω».

«Μαδούρο της Μεσογείου ή συμβιβασμένος; »

Απαντώντας στην κριτική ότι σήμερα εμφανίζεται περισσότερο χαμηλών τόνων και λιγότερο συγκρουσιακός, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλείται τις αντιφατικές κριτικές που δέχεται.

«Η βασική κριτική που δέχομαι από τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι είμαι ο Μαδούρο της Μεσογείου. Κάποιοι άλλοι λένε ότι είμαι ένας συμβιβασμένος».

«Όταν ακούς τις ακριβώς αντίθετες κριτικές» λέει ο Αλέξης Τσίπρας, «μάλλον η αλήθεια είναι κάπου στη μέση».

in.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Γερμανία επιστρέφει μετανάστες σε Ιταλία και Ελλάδα

«Μια καλή κρίση είναι σαν τη γάτα του Σρέντιγκερ:...

Μια καλολαδωμένη μηχανή παραπληροφόρησης που εκπορεύεται από τον Νετανιάχου και τον κύκλο του

Ο Σαϊέλ Μπεν-Εφραίμ (Shaiel Ben-Ephraim) είναι Καναδο-Ισραηλινός ιστορικός, πολιτικός...

Ευχαριστίες Δήμου Χανίων για την ιατρική κάλυψη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Πίστας

Ο Δήμος Χανίων ευχαρίστησε ΕΚΑΒ, IASIS και Κλινική Τσεπέτη για την ιατρική κάλυψη του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Πίστας στο Ποδηλατοδρόμιο.