14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ανάλυση Monde: Η Ιταλία της Μελόνι προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

«Ναι», γράφει η Le Monde, «ο θρίαμβος του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» στις εκλογές δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες και έδιναν μεγάλο προβάδισμα». «Αλλά», συνεχίζει, μια τέτοια νίκη «σε μια ιδρυτική χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, είναι πολιτικός σεισμός».

Η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο μαζί με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Φόρτσα Ιτάλια (FI) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι πλέον σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Για πρώτη φορά από τότε που ο Μπενίτο Μουσολίνι ανήλθε στην εξουσία πριν από 100 χρόνια, η Ιταλία πρόκειται να πειραματιστεί με μια κυβέρνηση που κυριαρχείται από την ακροδεξιά.

Βέβαια, το κόμμα της Μελόνι έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να κρατήσει αποστάσεις από τον ιστορικό φασισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Μonde, «οι ασάφειες και οι αμφίβολες αναφορές συμβάλλουν στη διατήρηση της ανησυχίας για τις πραγματικές τους προθέσεις και ενθαρρύνουν μεγαλύτερη επαγρύπνηση».

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, σε αυτές τις εκλογές, η ιταλική πολιτική απέδειξε για άλλη μια φορά την ακραία μεταβλητότητά της. Μετά από μια σύντομη περίοδο δεκαεννέα μηνών σταθερότητας και αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο, υπό την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η χώρα επέλεξε να κάνει ένα άλμα στο άγνωστο φέρνοντας στην εξουσία έναν ετερογενή, λαϊκιστικό συνασπισμό, του οποίου το προσδόκιμο ζωής έχει ήδη αμφισβητηθεί.

Κρίσιμο τεστ

Μία νέα εκστρατεία ξεκινά τώρα, μετά την εκλογική νίκη, μιας λεπτής διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών συμμάχων, των οποίων τα σημεία απόκλισης είναι πολλά. Όλα αυτά σε ένα θεσμικό σύστημα όπου οι έλεγχοι και οι ισορροπίες περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών της πλειοψηφίας. Και αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση, αυτή η περίοδος θα είναι ένα κρίσιμο τεστ αντοχής της ιταλικής δημοκρατίας.

Για να διατηρήσει τη συνοχή του, ο συνασπισμός θα πρέπει να ξεκινήσει βρίσκοντας μια ισορροπία στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Παράλληλα, οι σχέσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αναμένεται επίσης να είναι αβέβαιες.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ