21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σκληρή απάντηση της Αθήνας σε Άγκυρα: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο

Ημερομηνία:

Η Αθήνα απάντησε στο διάβημα της Τουρκίας, η οποία κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα για «την στρατικοποίηση των νησιών» στο Αιγαίο.

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (26/9) η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Αναλυτικότερα, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές:

  • Ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
  • Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
  • Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και του επέδωσε διάβημα, ζητώντας από την Ελλάδα να βάλει τέλος στη στρατιωτικοποίηση των νησιών.

Ειδικότερα, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ενώπιον της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, από τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, ζητήθηκε να σταματήσουν οι συγκεκριμένες «προκλήσεις».

Υπενθυμίζεται πως χθες Κυριακή (25/9), τα τουρκικά MME μετέδωσαν φωτογραφίες που κατέγραψαν drones πάνω από τα συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από την Τουρκία, με «όχημα» την Ελλάδα.

Ανέφεραν μάλιστα πως τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα που φωτογραφήθηκαν, ήταν «πανομοιότυπα με αυτά που αποβιβάστηκαν από αμερικανικά πλοία στην Αλεξανδρούπολη».

Μπαράζ προβοκατόρικων δημοσιευμάτων από τουρκικά ΜΜΕ

Είχε προηγηθεί μπαράζ προβοκατόρικων δημοσιευμάτων από τουρκικά ΜΜΕ μία ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή (25/9). «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά». Αυτός είναι ο τίτλος επέλεξαν τουρκικά ΜΜΕ με αφορμή μία φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και φέρεται να δείχνει πολεμικά πλοία σε Λέσβο και Σάμο.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της γείτονος χώρας δημοσίευσε φωτογραφίες από τη Λέσβο και τη Σάμο στα οποία φαίνονται ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Δεν λαμβάνει, ωστόσο, υπόψιν της ότι οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν προϊόν κατασκοπείας, καθώς τραβήχτηκαν στη διάρκεια παράνομων υπερπτήσεων που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Οι φωτογραφίες φέρεται να τραβήχτηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου από τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη κατά τη διάρκεια των πολλών υπερπτήσεων που πραγματοποιεί η Τουρκία καθημερινά στο Αιγαίο, ενώ δημοσιεύονται σε αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και στη Sabah, τη Yeni Safak και το Anadolu.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Sabah: «Παρατηρήθηκαν δραστηριότητες της Ελλάδας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου προς τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές ασφαλείας, τα UAV των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελούσαν πτήσεις αποστολής στο Αιγαίο εντόπισαν κίνηση και διαπίστωσαν ότι δύο ελληνικά αποβατικά βρίσκονταν καθ’ οδόν προς Λέσβο και Σάμο.

Αποκαλύφθηκε ότι τα εν λόγω πλοία παρέδωσαν στη Λέσβο 23 τακτικά τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα και 18 τακτικά τροχοφόρα τεθωρακισμένα στη Σάμο. Αξιοσημείωτο ήταν ότι τα τεθωρακισμένα ήταν μεταξύ των οχημάτων που απέστειλαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ».

"google ad"

Η τουρκική εφημερίδα χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Ελλάδας και αναφέρει ότι «πηγές ασφαλείας περιέγραψαν αυτά τα γεγονότα στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 21 Σεπτεμβρίου ως την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς της GASA».

Η ανάρτηση του Anadolu στο Twitter:

Η δημοσίευση της Yeni Safak:

dimosieyma yeni safak

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...