18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ανίκανοι “να φυλάγουν Θερμοπύλες”

Ημερομηνία:

Του Ανδρέα Σπανουδάκη

Και τώρα; Τώρα, αυτοί που χειροκρότησαν με θέρμη και ζέση τον Ζελέσκιν και τον μαχητή-νεοναζί του τάγματος Αζόφ κλαίνε σαν τις διακορευμένες παρθένες πάνω από το πτώμα της Δημοκρατίας και ζητούν την σύγκλυση της ολομέρειας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μητσοτάκη.

Οι αλληγορίες, οι αοριστολογίες του προέδρου της βουλής που ξεφεύγουν της απόλυτης και ακατάλυτης πίστης στις δημοκρατικές αξίες, στην προκαθορισμένη ευθύγραμμη πορεία που δεν χωρούν συμβιβασμοί και κανενός είδους συναλλαγή, γίνονται αντιληπτές μόνο από…… κωφάλαλους.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής γνώριζαν και ως εκ τούτου μας παρείχαν την ευκαιρία της πικρής διαπίστωσης ότι δεν είναι ικανοί «να φυλάγουν Θερμοπύλες». Άλγος και αγανάκτηση προκάλεσαν γιατί υποχρέωσαν, με συγκινησιακές κορώνες, στην κατασκευή κοινής γνώμης πάνω στα δικά τους πρότυπα τα αναχαιτιστικά έναντι της φυσικής ροπής προς τις αξίες της Δικαιοσύνης, της Ανοχής, του Σεβασμού.

Αντικειμενικός σκοπός τους να συμβάλλει η πολιτική και πολιτειακή αντιπροσωπεία κατ’ ευθείαν στον εξαγνισμό, στον καθαρμό από τον ηθικό ρύπο, απο το απάνθρωπο στίγμα που κινητοποιεί και ενεργοποιεί τα ναζίδια όπου γης.

Ήταν, αποκλειστικά, η προσπάθεια της άμεσα αφομιώσιμης και κατ’ αυτόματο τρόπο της νονιμοποίησης, της αποποινικοποίησης, της επικύρωσης των έργων μιας καμαρίλας συνώνυμης με τη διαφθορά, την παρακμή και των υπόγειων διαδρομών.

Η πρόθεση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής, έστω από πλημμελή αξιολόγηση των κινήτρων του Ζελέσκιν και του Αζοφιστή μαχητή που βέβαια δεν τους απαλλάσει των ευθυνών τους, ήταν να δώσουν συγχωροχάρτι σ’ αυτούς που υπόκεινται στην αφαίρεση κάθε ανθρώπινου στοιχείου, στην απουσία συνείδησης και ενσυναίσθησης.

Μητσοτάκης και Τασούλας ήξεραν. Και οι δυο όμηροι των ακροδεξιών στοιχείων της κυβέρνησης δεν έκαναν το παραμικρό για να εμποδίσουν, να ματαιώσουν την απαξίωση και τον διασυρμό του Κοινοβουλίου. Παρόμοιο ιστορικό προηγούμενο δεν υπάρχει. Εξ αιτίας αυτού του ατοπήματος, της απρέπειας η πολιτική απέκτησε μια επικίνδυνη ρευστότητα που μόνο αποστροφή μπορεί να προκαλέσει γιατί γκρεμίστηκε τελείως αδικαιολόγητα, με το ενθουσιώδες χειροκρότημα των βουλευτών, ο κοινοβουλευτισμός, συντελέστηκε η «πυρπόλυσή του» από άτομα που ποτέ άλλοτε δεν ήταν δυνατόν να διαβούν την πόρτα του.

Πρωθυπουργός και πρόεδρος Βουλής μία ώρα πριν την προβολή στην ολομέλεια, είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του μαγνητοσκοπημένου μηνύματος. Αν προβλήθηκε άλλο βίντεο από αυτό που είδαν θα έπρεπε πάραυτα να το είχαν καταγγείλει. Η σιωπή τους καθιστά υπεύθυνους γι’ αυτό τον χωρίς ιστορικό προηγούμενο εξευτελισμό του κοινοβουλίου.

Η βουλευτής Χανίων προσπάθησε να αμβλύνει τις έντονες, σφοδρές αντιδράσεις δηλώνοντας: «Ε, δεν θα ζητάμε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων απ’ όσους θέλουν να μιλήσουν». Για μια τόσο άστοχη και λανθασμένη δήλωση από την έμπειρη Ντόρα μια εξήγηση υπάρχει: «Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου (κόμμα) θα πέσει να σε πλακώσει!»

Προφανώς γνωρίζει ότι οι αριθμοί δεν τους ευνοούν.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ