19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σταυρού: Σε Ιφιγένεια του αποχετευτικού έργο υλυμάτων Χωραφάκια – Σταυρού εξελίσσεται το «σιλό» Α44

Ημερομηνία:

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν σε ένα έργο «φαραωνικού τύπου λυμάτων», όπως το χαρακτηρίζουν, ενώ κάνουν λόγο για μια «εγκληματικά λανθασμένη περιβαλλοντικά επιπόλαιη χωροθέτηση του αντλιοστασίου».

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παραλία, δηλώνοντας την θέση της υπέρ του έργου, ωστόσο σίγουρα όχι στο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο φτιάχνουν φωλιές και γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες caretta – caretta.

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία μιλάει για ένα μόνιμο εργοτάξιο αντλιοστασίου λυμάτων που θα δέχεται όλα τα λύματα Χωραφακίων και Σταυρού σε 24ωρη βάση 12 μήνες τον χρόνο, με γεννήτρια, ηλεκτρολογικό πίνακα, λεκάνη λυμάτων 24 ωρών, με σοβαρό κίνδυνο τα λύματα να καταλήξουν στην παραλία με τεράστιες οικολογικές συνέπειες όχι μόνο για τις θαλάσσιες χελώνες αλλά και για τους λουόμενους.

Επίσης, καταγγέλλει την, ενδεχομένως, εσκεμμένη απόκρυψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την τοπική κοινωνία, ζητώντας την ορθή εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η παρέμβασή τους την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο χαρακτηρίζουν αφιλόξενο και επιθετικό. Όπως αναφέρουν, αντιμετωπίστηκαν με ειρωνεία, ενώ τους δόθηκε ελάχιστος χρόνος για να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Αναλυτικά η τελευταία ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την ΜΠΕ και το έργο:


«Σε Ιφιγένεια του αποχετευτικού έργου λυμάτων Χωραφάκια – Σταυρού εξελίσσεται το «σιλό» Α44.

Σκοπιμότητα, βιασύνη που εγείρει ερωτηματικά, αφελής επιπολαιότητα, ή μη ορθή μελέτη η χωροθέτηση του αντλιοστασίου λυμάτων Α44 στην παράλια carreta- caretta – Παχειά Άμμος;

Μια εβδομάδα έχει περάσει από την επίσημη αίτηση που υποβάλλαμε στα γραφεία της ΔΕΥΑΧ στις 29/11/2022 ώστε να μελετήσουμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), μας είπαν ότι υπάρχει σε ηλεκτρονικό αρχείο pdf αλλά απουσίαζε η υπάλληλος και θα επέστρεφε την επόμενη ημέρα 30/11/2022.

Υπάρχει πλέον άσκηση σοβαρής ποινικής ευθύνης σε εξέλιξη, με δρομολόγηση κατάθεσης εγγράφων στις αρμόδιες αρχές όπως και συγκριτικός χάρτης συντεταγμένων που αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο και αντικειμενικό τρόπο την αρνητική δεσπόζουσα χωροθέτηση του σημείου Α44, σε σχέση με τα υπόλοιπα αντλιοστάσια, αφού οι συγκριτικές διαφορές σε σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη που δεν είναι και παραλίες κολύμβησης εκτός την παράλια Τερσανά, ξεπερνούν τα 250 μέτρα σε σύγκριση με την παράλια θαλασσίων χελωνών caretta – caretta που βρίσκεται στα 26 μέτρα από τις ομπρέλες και τις πετσέτες των λουόμενων Χανιωτών – τουριστών και των παιδιών τους.

Μιλάμε για ένα μόνιμο εργοτάξιο αντλιοστασίου λυμάτων που θα δέχεται όλα τα λύματα Χωραφακίων και Σταυρού σε 24ωρη βάση 12 μήνες τον χρόνο, με γεννήτρια, ηλεκτρολογικό πίνακα, λεκάνη λυμάτων 24 ωρών και επειδή σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφυ όταν πάει κάτι στραβά όλα τείνουν στραβά, τα λύματα θα καταλήξουν στην παραλία με τεράστιες οικολογικές συνέπειες όχι μόνο για τις θαλάσσιες χελώνες αλλά και για τους ανυποψίαστους λουόμενους που απολαμβάνουν το καλοκαιρινό τους μπάνιο.

Πράσινο σημείο αποτελεί το σημείο Α44 με την εφαρμογή της μεθόδου P-Median, όπως προκύπτει από μελέτη περί χωροθέτησης πράσινων σημείων που εκπονήθηκε με εντολή του Δήμου Χανίων με λογισμικό GIS. Το ερώτημα είναι γιατί δεν ενημερώθηκε ο μελετητής, ο ανάδοχος του έργου κλπ για την συγκεκριμένη μελέτη και εάν ενημερώθηκε πως προέβη σε ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό ατόπημα.

Απευθύνουμε μήνυμα σύγκλισης απόψεων και όχι στείρας αντιπαράθεσης στον δήμαρχο Χανίων κο Σημανδηράκη, την πρόεδρο του ΔΕΥΑΧ κα Χατζηδάκη και το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, ότι η ορθή εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου προάγει την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και εξασφαλίζει την ορθή χρήση των περιβαλλοντικών όρων.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ , ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ , ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ, ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ , ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΥΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ NATURA 2000 ΠΑΡΑΛΙΑ CARETTA – CARETTA – ΠΑΧΕΙΑ ΑΜΜΟΣ – ΣΤΑΥΡΟΣ – ΑΚΡΩΤΗΡΙ, ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ σχεδόν 150m2 ΣΤΟ «ΣΙΛΟ» Α144. ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ)».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...