25.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου (ΠΣ).

Ημερομηνία:

Την προηγούμενη Πέμπτη 11 Απριλίου, τελευταίο μεταξύ των πολλών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΠΣ,  ήταν το θέμα της έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του. Για το θέμα αυτό  είχαν προηγηθεί τρεις άτυπες συναντήσεις μεταξύ των επικεφαλείς των παρατάξεων στο Ηράκλειο, ώστε να ανταλλαγούν απόψεις και στη βάση μιας συναινετικής διαδικασίας να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης, όπως και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας αναφέραμε, ζήτησε να διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία  του Π.Σ. έτσι όπως αρμόζει σε ένα αιρετό αυτοδιοικητικό όργανο που εκφράζει τη λαϊκή βούληση και ασκεί δημόσιο λειτούργημα. Προς τούτο είναι αναγκαίο να εξασφαλίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας τουλάχιστον οι παρακάτω δυο δυνατότητες για την μειοψηφία.

  • · Να μπορούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων να θέτουν μέχρι ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη, εφόσον έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα με εισήγηση .
  • ·Να μπορούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων να θέτουν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης εφόσον υποβάλλεται από κοινού από τουλάχιστον δυο παρατάξεις.

Παρόλο λοιπόν που είχαν προηγηθεί οι συζητήσεις και είχε διαφανεί η πρόθεση της πλειοψηφίας να αποδεχτεί τις παραπάνω ελάχιστες  προϋποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται ο ρόλος της μειοψηφίας στη βάση ενός δημοκρατικού προγραμματισμού και μιας ουσιαστικής διαβούλευσης, βρεθήκαμε στις 9.30 το βράδυ να συζητάμε το  αρχικό σχέδιο κανονισμού λειτουργίας στο οποίο δεν είχε επέλθει καμία απολύτως τροποποίηση.  Δημιουργήθηκε κλίμα έντασης στη συζήτηση που ακολούθησε, με όλες τις αριστερές παρατάξεις να αντιτίθενται στο προτεινόμενο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας . Λόγω  της προχωρημένης ώρας και της δικαιολογημένης κούρασης, η συνεδρίαση είχε αρχίσει από τις 4μ.μ.  και επειδή είχαν αποχωρήσει πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ζητήσαμε να αναβληθεί η συζήτηση και να συνεχισθεί ως πρώτο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, το οποίο  έγινε αποδεκτό.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την αναβολή επανερχόμαστε στο θέμα και καλούμε δημοσίως την πλειοψηφία του ΠΣ  να συναινέσει στην διασφάλιση των ελάχιστων αυτών δικαιωμάτων της μειοψηφίας,  έτσι ώστε να διασφαλίζεται η  δημοκρατική λειτουργία και η ουσιαστική διαβούλευση του ΠΣ.  Δεν είναι δυνατό μια παράταξη  που αντιλαμβάνεται τη σημασία του έργου της στα πλαίσια ενός θεσμικού αυτοδιοικητικού οργάνου,  να αποδεχθεί τον περιορισμό του ρόλου της στην υπερψήφιση ή καταψήφιση απλά και μόνο των θεμάτων που εγγράφει στην ημερήσια διάταξη η πλειοψηφία.  Μια πλειοψηφία που με βάση το Ν.3852/2010 έχει εξασφαλίσει τα  3/5 των περιφερειακών συμβούλων και έτσι μπορεί να αποφασίζει ότι θέλει.  Δεν μπορεί όμως να απαγορεύει το λόγο και τη διαβούλευση.

Σημειώνουμε επίσης ότι σε επίπεδο λειτουργίας ακόμη και ο κανονισμός της βουλής δεν στερεί τα δικαιώματα αυτά από την μειοψηφία. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ορίζονται σε γνώσει των αρχηγών όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπάρχει ο θεσμός της ώρας του πρωθυπουργού που συζητούνται θέματα που θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπάρχει τμήμα ερωτήσεων επερωτήσεων, καθώς και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της πλειοψηφίας.

Οι περιφερειακοί  σύμβουλοι

Σταθάκης Γιώργος, Αγγελάκη Μαρία

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης: Επέκταση σε νέα προϊόντα με παραγωγική μονάδα στην Αττική

Η αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της Κατσέλης, η πορεία...

Καλλιτέχνες της Κρητικής Μουσικής | Μέρος 3ο

Συνεχίζουμε να σας παρουσιάζομε εκλεκτούς καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής...