21.8 C
Chania
Thursday, May 23, 2024

Αντίο στον σπουδαίο Κερκ Ντάγκλας, τον θρυλικό «Σπάρτακο» και ιερό τέρας της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ

Ημερομηνία:

Σε ηλικία 103 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κερκ Ντάγκλας. Γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου 1916 ο Αμερικανός θρύλος του σινεμά ήταν ένας από τους εναπομείναντες εν ζωή αστέρες της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Τον θάνατό του γνωστοποίησε τα ξημερώματα με ανάρτησή του στο Instagram o γιος του και επίσης ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας.

«Με απίστευτη οδύνη τα αδέρφια μου και εγώ σας ανακοινώνουμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας πέθανε σήμερα σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο υπήρξε ένας θρύλος, ένας ηθοποιός της χρυσής εποχής, που έζησε καλά ως τα βαθιά του γεράματα, ένας ανθρωπιστής αφιερωμένος στη δικαιοσύνη και σε όσα πίστευε που έθεσε πρότυπα και υπήρξε έμπνευση για όλους μας», ανέφερε ο γιος του.

«Αλλά για εμένα και τα αδέρφια μου Τζόελ και Πίτερ ήταν απλά ο μπαμπάς, για την Κάθριν ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του ένας αξιαγάπητος παππούς και για τη σύζυγό του Αν ένας καταπληκτικός σύζυγος. Ο Κέρκ έζησε καλά τη ζωή του και άφησε μία παρακαταθήκη στον κινηματογράφο που θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές και μια ιστορία ως ο φιλάνθρωπος που εργάστηκε για να βοηθήσει τον κόσμο και να φέρει την ειρήνη στον πλανήτη. Αφήστε με να τελειώσω με τις λέξεις που του είπα στα τελευταία του γενέθλια και είναι αληθινές. Μπαμπά σε αγαπώ τόσο πολύ και είμαι περήφανος που είμαι γιος σου», κατέληξε ο Μάικλ Ντάγκλας στο μήνυμά του.

 

Πρωταγωνίστησε σε ταινίες όπως το Αμάρτημα του Παρελθόντος (Out of the Past, 1947), Φλογισμένα Πάθη (Champion, 1949), Αστυνομική Ιστορία (Detective Story, 1951), Το Τελευταίο Ατού (Ace in the Hole, 1951), Η Ωραία και το Κτήνος (The Bad and the Beautiful, 1952), 20 Χιλιάδες Λεύγες Υπό την Θάλασσα (20000 Leagues Under the Sea, 1954), Η ζωή ενός ανθρώπου (Lust for Life, 1956), Σταυροί στο Μέτωπο (Paths of Glory, 1957), Σπάρτακος (Spartacus, 1960) και Επτά Ημέρες του Μαΐου (Seven Days in May, 1964).

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=FKCmyiljKo0″]

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=CwH-X-4RAQg”]

Ο θρύλος της έβδομης τέχνης είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Υπέστη εγκεφαλικό το 1996 και καρδιακή προσβολή το 2001. Μεγάλος γυναικάς, ο Ντάγκλας είχε διάφορες κατακτήσεις αλλά ζούσε από το 1994 με την ίδια γυναίκα, την Αν Μπάιντενς, που συνάντησε το 1954 στη Γαλλία κι έγινε η δεύτερη σύζυγός του.

Γιος Εβραίων μεταναστών από τη Λευκορωσία, ο Κερκ Ντάγκλας, είχε γίνει γνωστός για το εκρηκτικό στιλ πολλών ερμηνειών του, διότι αποτύπωνε στη μεγάλη οθόνη ιδίως το αίσθημα της οργής και της εξέγερσης εναντίον «της αδικίας», όπως έλεγε ο ίδιος. Μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Πρωταγωνίστησε επίσης στην προσπάθεια να σπάσει η λεγόμενη «μαύρη λίστα» στο Χόλιγουντ, ο αποκλεισμός ηθοποιών, σκηνοθετών και σεναριογράφων διότι συνδέονταν με το κομμουνιστικό κίνημα ή θεωρούνταν συμπαθούντες και συνοδοιπόροι τη δεκαετία του 1950. Ο ίδιος είχε εξομολογηθεί πως αισθανόταν μεγαλύτερη υπερηφάνεια για αυτό, παρά για οποιονδήποτε ρόλο του.

Προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ και το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου.

Έχει επίσης βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη και το 1999 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών.

Ο Ντάγκλας υπήρξε παντρεμένος από το 1944 μέχρι το 1951 με την Νταϊάνα Ντιλ με την οποία απέκτησε δυο γιους τον Μάικλ και τον Τζόελ. Ο μεγαλύτερος του υιός, ο Μάικλ Ντάγκλας είναι επίσης ηθοποιός. Ξαναπαντρεύτηκε το 1954 με την Αν Μπάιντενς με την οποία είναι παντρεμένος μέχρι και σήμερα και με την οποία έχει αποκτήσει άλλους δυο γιους τον Πίτερ και τον Έρικ. Ο Έρικ Ντάγκλας πέθανε από χρήση ναρκωτικών το 2004.

Ο Κερκ Ντάγκλας παραδέχθηκε πως η σχέση με τον έρωτα της ζωής του, τη γυναίκα με την οποία μοιράστηκε 65 ολόκληρα χρόνια, δεν θα άλλαζε, αν εκείνος δεν άφηνε πίσω τη συμπεριφορά του σταρ. Η σχέση τους παρέμεινε πλατωνική, ώσπου σταμάτησε να μιλά για τον εαυτό του και ξεκίνησε να ακούει τι έχει να πει εκείνη, έλεγε χαρακτηριστικά ο Κερκ Ντάγκλας.

Mε τη γυναίκα και το γιο του το 1947

Όπως ο ηθοποιός είχε εξομολογηθεί, ήθελε να της αποδείξει ότι ήταν κάτι παραπάνω από ένας απλός ήρωας της μεγάλης οθόνης. Και ότι ήταν διαφορετικός από τους τυπικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Στα πρώτα τους ραντεβού ο Ντάγκλας βρέθηκε σε ένα τσίρκο να καθαρίζει κοπριά, φορώντας σμόκιν. «Αυτό με συνεπήρε», είχε δηλώσει αργότερα η γυναίκα του. «Δεν ήταν απλώς αστείο, αλλά μου έδειχνε ότι ήταν σε θέση να κάνει πράγματα που δεν ανέμενες από εκείνον».

Τελικά, το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Μάιο του 1954 και απέκτησε μαζί δύο παιδιά, τον Πίτερ και τον Έρικ. Ο Κερκ Ντάγκλας είχε ήδη αποκτήσει δύο γιους, τον Μάικλ και τον Τζόελ, από τον πρώτο του γάμο με την ηθοποιό Νταϊάνα Ντάγκλας.

Οι απιστίες ήταν μάλλον κάτι που η Αν κατάφερε να συγχωρεί. Εκείνο όμως που πραγματικά δοκίμασε τον γάμο του Κερκ Ντάγκλας με την Αν Μπάιντερ, στην επέτειο των 50 χρόνων, ήταν ο θάνατος του γιου τους Έρικ. Ο ηθοποιός, που δεν κατάφερε να αποκτήσει τη φήμη του πατέρα του ή του ετεροθαλούς αδελφού του Μάικλ, είχε σοβαρά προβλήματα εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Πέθανε το 2004, σε ηλικία μόλις 46 ετών, έπειτα από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ο γιος του Έρικ Ντάγκλας

«Στέκομαι πλάι στον τάφο σου και θρηνώ, αθόρυβα, να μην ταράξω τον ύπνο σου. Αναπαύσου εν ειρήνη, όμορφε γιε μου, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα είμαστε ένα. Ενώ στέκομαι πλάι σου και μιλώ, δεν έχω μυστικά να κρύψω. Πες μου, Έρικ, τι έκανα λάθος; Τι έπρεπε να έχω κάνει για να σε κάνω δυνατό; Τώρα κάθομαι εδώ και κλαίω, περιμένοντας να σμίξω μαζί σου όταν πεθάνω». Με αυτά τα λόγια, σε μορφή ποιήματος, ο Κερκ Ντάγκλας αποχαιρετούσε πριν από 15 χρόνια τον γιο του Έρικ.

Το 1964, ο Κερκ Ντάγκλας περιόδευσε σε ελληνικά χωριά ως πρεσβευτής καλής θελήσεως. Απεσταλμένος του Σχεδίου Μαθητικών Συσσιτίων επισκέφτηκε σχολεία, μίλησε και για τη δική του παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι και εκείνος έπαιρνε σχολικό συσσίτιο, και για “το χρέος της ανθρωπότητας στον ελληνικό πολιτισμό”. Οι δημοσιογράφοι τον βρήκαν προσηνή και ευφυή. Στην Αθήνα συνομίλησε με τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, έδωσε διαλέξεις, φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του στην Ακρόπολη και αποχώρησε ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή.

Όντας, ένας από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο δεν είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση τη διασημότητα. Είχε χαρακτηριστικά πει:

“Η διασημότητα εξαρτάται από την τύχη όσο και από το ταλέντο. Και ίσως η τύχη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας.”

Είχε πει επίσης:

“Η αρετή δεν έχει φωτογένεια. Τι σημαίνει ότι είσαι ωραίος τύπος; Δε σημαίνει τίποτα. Ένα μεγάλο μηδενικό με ένα καλολουστρατισμένο χαμόγελο για όλους”.

Πηγές

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Ρέθυμνο το Σαββατοκύριακο το 16ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο

Με κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου «Φαρμακείο: Βασικός πυλώνας της...

Δύο στους τρεις συμφωνούν σε μεγάλη νίκη της Πανσπουδαστικής αλλά η ΔΑΠ ΝΔΦΚ λέει πως νίκησε

Ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια της επικράτειας, ωστόσο για ακόμα...

H Κνωσός όπως ήταν το 1962 | Βίντεο

Ένα βουβό έγχρωμο φιλμ από το αρχείο του Γ. Χατζηδάκη ανέβηκε...