21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις συναλλαγές τους με τον ΟΓΑ

Ημερομηνία:

Στις 18.1.2014 ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Νέα Κρήτη» αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις συναλλαγές τους με τον ΟΓΑ.

Ένα ακόμη λόγο έχουν οι αγρότες να είναι αγανακτισμένοι αφού προσέρχονται στο ΟΓΑ προκειμένου να καταβάλλουν το ποσό της τρέχουσας δόσης ή να εξοφλήσουν μέρος των συνολικών οφειλών τους ώστε να τύχουν ρύθμισης των χρεών τους και συγχρόνως να ανανεωθεί το βιβλιάριο ασθενείας τους αλλά οι υπηρεσίες του ΟΓΑ τους παραπέμπουν σε δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες 30/06 και 30/11.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι στις συγκεκριμένες δύο ημερομηνίες να μην έχουν την δυνατότητα πληρωμής αφού έχουν ήδη ξοδέψει τα χρήματά τους σε άλλες υποχρεώσεις οι οποίες ούτως ή άλλως αυξάνονται καθημερινά.

Αβάστακτες είναι επίσης οι υποχρεώσεις των ασφαλισμένων στο ΟΓΑ, αφού πλέον κάθε τρία έτη αλλάζουν υποχρεωτικά κλίμακα με αύξηση των εισφορών έως και 50%.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 2366/24.1.2014 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. Φ90023/3274/93/20.2.2014 απάντηση:

«Σε απάντηση του ΠΑΒ 2366/24-01-14 εγγράφου Βουλής, με το οποίο μας διαβιβάστηκε αναφορά και δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Νέα Κρήτη» που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Νότη Μαριά, σχετικά με το αναφερόμενο θέμα και σύμφωνα με το υπ’αριθμ.9697/10-02-14 σχετικό έγγραφο του ΟΓΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1.            Όπως είναι γνωστό προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες­ασφαλισμένοι των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στην καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους με τις διατάξεις του ν.4152/2013, όπως ισχύει, θεσπίστηκε νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενιαία για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με τη ρύθμιση «Νέα αρχή» (παραγρ. ΙΑ.2 του ως άνω νόμου), παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 48 μηνιαίες δόσεις των μέχρι και 31-12-2012 οφειλόμενων καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους ή υπήχθησαν, αλλά έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων.

Ο αιτών εντάσσεται στη ρύθμιση εφόσον η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιηθεί εντός επτά (7) εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για ρύθμιση. Μέσα στην ίδια προθεσμία θα πρέπει να καταβληθεί και η τρέχουσα εισφορά του εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία η πρώτη δόση και η τρέχουσα εισφορά, ο αιτών δεν εντάσσεται στη ρύθμιση.

Με τη νέα ρύθμιση επιδιώκεται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών ώστε να μη δημιουργούνται νέες οφειλές.

Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ.1 του άρθρ.14 του Π.Δ. 78/1998 «Καταστατικό Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης Αγροτών», οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές είναι απαιτητές στο τέλος κάθε εξαμήνου και εισπράττονται μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ διενεργείται μέσω ΕΛ.ΤΑ. και Τράπεζας Πειραιώς.

"google ad"

Ο ΟΓΑ δέχεται οποιαδήποτε καταβολή, οποτεδήποτε, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, με τη διαφορά ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή εισφορών – ρυθμισμένων ή μη – έχει ως αποτέλεσμα τη μη χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας και βιβλιαρίου υγείας.

2.            Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, όπως ισχύει, από 01-01-12, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία (πλην των αγρεργατών που κατατάσσονται υποχρεωτικά στη 2η) και μετατάσσονται στις επόμενες και μέχρι και την 5η υποχρεωτική κατηγορία ανά τριετία, με εξαίρεση τη μετάταξη από την 1η στη 2η υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία η οποία πραγματοποιείται μετά από πέντε έτη ασφάλισης.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ.IB.1 του ν.4093/2012, η μηνιαία εισφορά για παροχές υγείας ανέρχεται από 01-01-13 σε ποσοστό 2,5% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει καταταγεί ο ασφαλισμένος και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτήν που αναλογεί στο ποσό της 5ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

 

3.            Σχετικά με τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων του Οργανισμού μας, οι οποίοι οφείλουν ληξιπρόθεσμες εισφορές στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, σας γνωρίζουμε τα εξής.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.2458/1997, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας των εγγεγραμμένων στα Μητρώα του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ είναι η καταβολή τυχόν ληξιπρόθεσμων εισφορών σύνταξης, ασθένειας και ΛΑΕ.

Από την Απόφαση του Διοικητή ΟΓΑ 96/2002 προκύπτει ότι για τους εγγεγραμμένους στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών εφόσον κατά τη χρονική στιγμή που ζητείται η θεώρηση δεν υπάρχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες εισφορές σύνταξης, ασθένειας και ΛΑΕ για τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας ΟΓΑ γίνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους εντός του οποίου ζητείται η θεώρηση.

Οι οφειλέτες του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης που εντάσσονται στο καθεστώς ρύθμισης του ν.4152/2013 «Νέα Αρχή» έχουν δικαίωμα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους, αφού καταβάλλουν τις οφειλόμενες εισφορές όπως αυτές ορίζονται στον ανωτέρω νόμο (καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 01-01-2013 και ρύθμιση σε μηνιαίες δόσεις των οφειλόμενων καθυστερούμενων μέχρι 31-12-2012 ασφαλιστικών εισφορών).

Με την εγκύκλιο του ΟΓΑ 6/2013 ορίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ρύθμισης οι ενταχθέντες σε αυτήν εγγεγραμμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, δικαιούνται βιβλιάριο υγείας ΟΓΑ με διάρκεια ισχύος ενός εξαμήνου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...