25.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Ετοιμάζεται το ΠΑΓΝΗ υπό το βάρος αντιδράσεων

Ημερομηνία:

«Ναι» στη λίστα για τα απογευματινά χειρουργεία λένε οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των υγειονομικών, που καλούν τα μέλη τους να απέχουν από κάθε συμμετοχή, κάτι που αναμένεται να γίνει μαζικά και από τους νομούς Λασιθίου, Χανίων και Ρεθύμνου.

Σε επίπεδο Κρήτης, το εγχείρημα ξεκινάει προς το παρόν μόνο για το ΠΑΓΝΗ μαζί με άλλα έξι νοσοκομεία της χώρας, αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ήδη 150 είναι τα νοσοκομεία στη χώρα που έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι συμφωνούν με τα απογευματινά χειρουργεία και ότι από τώρα τα προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς!

Αναλυτικότερα, την αντίδραση των συνδικαλιστών του ΠΑΓΝΗ έχει προκαλέσει η συμμετοχή αρκετών γιατρών στην επίμαχη λίστα. Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Κυριάκος Θεοδοσάκης, είπε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr: «Γιατροί υπάρχουν μπόλικοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή! Λένε ότι θα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στις 19 Μαρτίου. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από το νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό και το προσωπικό στήριξης.

Μέχρι τώρα δεν έχει δηλώσει συμμετοχή κανένας συνάδελφος ούτε από το νοσηλευτικό προσωπικό, ούτε και από το προσωπικό στήριξης για τα απογευματινά χειρουργεία».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Κυριάκος Θεοδοσάκης, είπε για τους γιατρούς αυτούς ότι «αυτή η εποχή είναι η εποχή των “χρυσών αγελάδων” όσον αφορά στην Υγεία μέσα από την ιδιωτικοποίηση. Και νομίζουν ότι αυτό θα συνεχίσει επ’ αόριστον. Από τη στιγμή που θα σταματήσει να υπάρχει ένα ισχυρό δημόσιο Σύστημα Υγείας και θα είναι πλέον όλοι στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, τότε θα έρθουν να μας πουν για αμοιβές και για τις συνθήκες εργασίας».

Στο μεταξύ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Προς το παρόν δεν υπάρχουν λίστες αναμονής για τα απογευματινά χειρουργεία. Εκεί θα ερωτάται ο ασθενής που είναι ήδη στις λίστες των πρωινών χειρουργείων. “Επειδή θα πάει αργά, υπάρχει αυτή η διαδικασία πλέον, να πληρώσεις και να μπεις στο χειρουργείο το απόγευμα. Δέχεσαι;”»…

Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «αυτό είναι και ένα θέμα που έχει να κάνει και με την ηθική. Δηλαδή, “έχεις λεφτά; Ωραία, θα σε χειρουργήσουμε το απόγευμα. Δεν έχεις; Περίμενε στη λίστα και κάποια στιγμή θα σε χειρουργήσουμε”».

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Θεοδοσάκης ανέφερε πως είναι γενική η άρνηση των νοσηλευτών και των άλλων εργαζομένων των κρατικών νοσοκομείων, τόσο στο ΠΑΓΝΗ όσο και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. «Το ένα που λένε είναι ότι εμείς δε θέλουμε να καθιερωθεί το απογευματινό γιατί ιδιωτικοποιούμε το σύστημα. Και υπάρχει και η άλλη μερίδα, που λέει “εγώ έχω ανάγκη να δουλέψω, αλλά με τα 11,80 ευρώ την ώρα δε δουλεύω το απόγευμα”. Εδώ μπαίνουν πάλι κι άλλα ζητήματα. Θέμα λειτουργίας των πρωινών χειρουργείων. Μπαίνουν θέματα υλικών. Μπαίνουν θέματα συντονισμού. Είναι πολλά τα διαδικαστικά ζητήματα που μπαίνουν από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, αν τελικά προχωρήσει αυτός ο θεσμός».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Θεοδοσάκη, «11,80 ευρώ την ώρα παίρνει και το βοηθητικό προσωπικό. Και σου λέει ο νοσηλευτής “τι είμαι; Ανειδίκευτος εργάτης;”. Είναι και το άλλο. Μέχρι τώρα καταγγέλλουμε εξαντλητικά ωράρια, χωρίς άδειες κ.λπ. και μετά θα πάμε να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ;».

«Πείτε όλοι “όχι”» 

«Όχι στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Να μη δηλώσει κανείς συμμετοχή», συνιστά στα μέλη του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. 
«Η κυβέρνηση απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, υποστηρίζοντας ότι τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιούν το κρατικό “φακελάκι”.

Όπως σημειώνεται αναλυτικά στην ανακοίνωση, «αντί η κυβέρνηση να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξαναπληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό “φακελάκι” στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής. Ξέρουμε καλά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής.

Όπως ξεκαθάρισε πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, δε σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’ αυτό, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν “πελατεία”.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου με “πρόσκληση ενδιαφέροντος” ζητά απ’ όλο το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλει σχετική αίτηση για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία!

Την ίδια ώρα:

– Οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού αγγίζουν πλέον τις 400! (με τον οργανισμό του νοσοκομείου του 2012).

– Πολλοί συνάδελφοι επικουρικοί και ειδικευόμενοι νοσηλευτές δεν ανανέωσαν τη σύμβαση με το νέο έτος, λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών εργασίας, και τα κενά στα τμήματα ήδη φαίνονται, με δραματικές συνέπειες στην ασφάλεια τόσο των ασθενών μας, όσο και της δικής μας.

– Παραμένουν τρεις χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (κάποιες και λόγω έλλειψης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού)», αναφέρει μεταξύ των άλλων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης: Επέκταση σε νέα προϊόντα με παραγωγική μονάδα στην Αττική

Η αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου της Κατσέλης, η πορεία...

Καλλιτέχνες της Κρητικής Μουσικής | Μέρος 3ο

Συνεχίζουμε να σας παρουσιάζομε εκλεκτούς καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής...