13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Αχαΐα: «Από αναζωπύρωση η φωτιά που έχει κάψει πάνω από 20 σπίτια στη Ζήρια»

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, Γιώργος Ντίνος έκανε λόγο για αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα με μια μικρή εστία που ξέφυγε πολύ γρήγορα. Mιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 δήλωσε σχετικά: «Άργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσ, εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου».

Είναι, δήλωσε ο κ. Ντίνος, τεράστιες οι ζημιές, βλέπω ένα τεράστιο σπίτι να καίγεται απόλυτη καταστροφή πάνω από 20 σπίτια καήκαν. «Πολλά σπίτια (κάηκαν)… Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται».

Δύο από τους προέδρους τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αιγιαλείας που επλήγησαν από την σημερινή φωτιά, ο πρόεδρος της Ζήριας και του οικισμού Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, και ο πρόεδρος της κοινότητας, Καμάρες, Παναγιώτης Περλέγκας, περιγράφουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα όσα διαδραματίστηκαν.

«Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καεί στην περιοχή μας», είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Ζήριας, όπου ανήκει και ο οικισμός του Λαμπίρι, Βασίλης Γλωσσίδης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ζημιές, καθώς έχουν καεί και πολλές καλλιέργειες με ελαιόδεντρα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης αναφέρει ότι «υπάρχει διακοπή και στην ηλεκτροδότηση, αλλά τα αντλιοστάσια είναι σε λειτουργία», προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ στενοχωρημένος, γιατί κάηκε ένα πανέμορφο χωριό, ενώ και ο οικισμός Λαμπίρι, που επλήγη από την φωτιά, είναι ένα υπέροχο μέρος». «Ζήσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερο μένος», τόνισε και ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών, Παναγιώτης Περλέγκας, για τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι, βλέποντας το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους.

«Ευτυχώς όλοι έδειξαν ψυχραιμία και υπάκουσαν στις εντολές για απομάκρυνση από τα σπίτια και συγκέντρωση στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου», συνεχίζει ο Παναγιώτης Περλέγκας, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν συνεχώς σκάφη του λιμενικού στην θαλάσσια ζώνη, ώστε να παράσχουν βοήθεια σε όποιον χρειαστεί».

Επίσης, ο Παναγιώτης Περλέγκας επισημαίνει ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», συμπληρώνοντας ότι «η φωτιά έχει κάψει καλώδια από τις κολώνες ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και υδροδότηση στις δεξαμενές».

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ από τη στιγμή που θα νυχτώσει τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης θα πάψουν να επιχειρούν.

Η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στη Ζήρεια Αχαΐας, απειλεί κατοικημένες περιοχές. Οι αρχές έχουν εκκενώσει οικισμούς, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν παραδοθεί στις φλόγες και σπίτια, ενώ έκλεισαν η παλαιά και η νέα εθνική οδός.

Στην Αχαΐα ο Χαρδαλιάς

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας όπου μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, έχει φτάσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός και ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή.

Δύο φορές έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής το 112 για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Συγκεκριμένα στις 14:35 οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

Χρυσοχοΐδης: Εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η φωτιά

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε λίγο μετά τις 19:30 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

"google ad"

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας, στην Αχαΐα, αλλά και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στη μάχη παίρνουν μέρος 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα290 μέλη της Πυροσβεστικής με δεκάδες οχήματα, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις προσπάθειες εκκένωσης όπου χρειάζεται.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς ξεκίνησε από δασική έκταση, αλλά μπήκε ταχύτατα μέσα στον οικιστικό ιστό.

Γι αυτό τον λόγο και ενεργοποιήθηκε το σύστημα ειδοποίησης 112, ώστε να εκκενωθούν αρχικά τα χωριά Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι και στη συνέχεια και ο Λόγγος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη γνωστοποίησε πως στην περιοχή βρίσκεται και ειδικό σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος, για να συνδράμει στις προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων ή εκδρομέων από τις ακτές.

Κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου

Κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τμήματα της νέας και της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου, στην Αχαΐα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τόσο η νέα, όσο και η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου είναι κλειστές από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...