23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία – Στον αέρα η δίωξη για ανθρωποκτονία

Ημερομηνία:

Το έγκλημα για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, παραμένει ατιμώρητο αφού από το καλοκαίρι 2015 όταν και ο εισαγγελέας Ιωαννίνων άσκησε την δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί ο δράστης ή οι δράστες που του αφαίρεσαν τη ζωή.

Μέχρι τώρα έχει γίνει μόνο μια δίκη με την κατηγορία όμως της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό η ομάδα των Κρητικών τραμπούκων που του έκανε μαύρη την ζωή στην γαλακτοκομική σχολή της πόλης.

Δίκη με «απόντες» τους τραμπούκους

Στις 16 Μαρτίου 2021 έχει οριστεί να γίνει στα Γιάννενα η δίκη σε δεύτερο βαθμό και αν οι απαγορευτικές συνθήκες λόγω Covid-19 το επιτρέψουν, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ούτε αυτή τη φορά οι πρώην συμμαθητές του θα καθίσουν στο εδώλιο αλλά και πάλι θα εκπροσωπηθούν μόνο απ’ τους δικηγόρους τους. Πρωτόδικα τον Ιούνιο του 2019, το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχους 8 από τους 9 Κρητικούς, για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Στους πέντε επιβλήθηκε ποινή 36 μηνών με αναστολή, ενώ στους άλλους τρεις, επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.

Υψηλόβαθμοι αστυνομικοί ήθελαν τον Βαγγέλη «κλεισμένο» σε μοναστήρι

Ο 20χρονος σπουδαστής από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, για να εντοπιστεί στη συνέχεια η σορός του στις 16 Μαρτίου του 2015 κοντά στις όχθες της λίμνης αλλά κάτω ακριβώς απ’ τις μεγάλες εγκαταστάσεις της σχολή τους. Στοιχείο που ενίσχυσε την πλημμελή αστυνομική έρευνα καθώς τότε υπήρξαν δυο
ανώτεροι αξιωματικοί που θεωρούσαν πως ο σπουδαστής αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο και «κλείστηκε» σε κάποιο μοναστήρι.

Την σορό είχε ανακαλύψει τυχαία έναν μήνα μετά ντόπιος 24χρονος που έκανε βόλτα με την κοπέλα του στη λίμνη.

Η «σκηνοθετημένη» αυτοκτονία και η απόλυση του διευθυντή

Η σορός του άτυχου Γιακουμάκη έφερε μεγάλο τραύμα από μαχαίρι στο ύψος του καρπού του χεριού του, ενώ από την μετ’ εμποδίων έρευνα που ξεκίνησε αποκαλύφθηκε ο απάνθρωπος εκφοβισμός του και η άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας [κλείδωμα στην ντουλάπα κτλ].

Την ημέρα της εξαφάνισής του πάντως εγείρει μεγάλα ερωτήματα ότι εμφανίστηκε στη σχολή ο πρώην αρχηγός της παρέας των τραμπούκων, που είχε πάει να υπηρετήσει τη θητεία του αλλά επέστρεψε στο σημείο … πανηγυρικά ως «αδειούχος» απ’ το στράτευμα … Ο κ. Δημήτρης Μπούκας, δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, σημείωσε στο Newsit πως: «Μέχρι τώρα τιμωρήθηκαν μόνο όσοι συμπεριφερόντουσαν βάναυσα μέσα στην σχολή στον άτυχο σπουδαστή, όσοι δηλαδή του έκαναν bullying. Για να μην υπάρχει στη ζωή όμως ο Βαγγέλης δεν έχει λογοδοτήσει κανείς …

Ήταν και είναι καθήκον των διωκτικών αρχών να αποκαλύψουν τι πραγματικά συνέβη στο παιδί και τις ακριβείς
συνθήκες κάτω από τις οποίες αφαιρέθηκε βίαια τη ζωή του», επεσήμανε ο κ. Μπούκας. Εξ αιτίας πάντως αυτής της εν γένει ασύδοτης συμπεριφοράς μερίδας των Κρητικών σπουδαστών, σ’ άλλη δίκη καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος και σε δεύτερο βαθμό ο διευθυντής της γαλακτοκομικής σχολής και μοιραία για τον ίδιο το μέτρο της προσωρινής αργίας μετατράπηκε σε οριστική απόλυση του απ’ την σχολή. Ήταν ο μόνος δηλαδή απ’ όλους τους εμπλεκομένους που ουσιαστικά είχε και τις ανάλογες [;] επιπτώσεις ..!

«Έβγαλε λάδι» τον βουλευτή

Ο διευθυντής πάντως είχε παράσχει πλήρη κάλυψη σε πρώην Κρητικό βουλευτή που φέρεται να του τηλεφώνησε για να «πέσουν στα μαλακά» μέλη της ομάδας των τραμπούκων που σε ανύποπτο χρόνο συνήθιζαν να φέρονται γενικότερα στη σχολή σαν να ήταν τσιφλίκι τους και κινδύνευαν με αποβολή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν στην ίδια δίκη να αθωωθεί πανηγυρικά ο πρώην βουλευτής που τότε είχε σπεύσει στα Γιάννενα για το δικαστήριο αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

"google ad"

Στον αέρα η δίωξη για ανθρωποκτονία

Για τον θάνατό του σπουδαστή όμως εκκρεμεί η δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση που ασκήθηκε στις 10 Ιούνιου του 2015. Η προσωποποίηση της δίωξης όμως [και άρα η εκδίκασή της] τελεί σε εκκρεμότητα εδώ και 5,5 χρόνια. Και απ’ ότι φαίνεται, ο ένοχος ή οι ένοχοι θα παραμείνουν στο σκοτάδι, όσο και αν κάποιοι επιμένουν πως τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του παιδιού ήταν ικανά για να ώθησαν από μόνα τους τον άτυχο σπουδαστή στο να εξαφανιστεί και να «κάνει κακό στον εαυτό του» …

newsit.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...