16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βαρουφάκης: «Ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι εκλογές – Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε καθεστωτικό κόμμα»

Ημερομηνία:

Για την οικονομία, τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία, την ενεργειακή κρίση, το σενάριο των πρόωρων εκλογών αλλά και το πρώην κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στο topontiki.gr ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αυτό που μετράει είναι ότι το 80% των πολιτών δεν τα βγάζουν πέρα και, μάλιστα, ότι μια Νέα Λιτότητα (ο συνδυασμός ακρίβειας και απαράδεκτα χαμηλών εισοδημάτων) ροκανίζει τη δυνατότητα αναπαραγωγής μιας ήδη εξαθλιωμένης κοινωνίας και ενός κράτους πιο χρεοκοπημένου από ποτέ», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για το μέλλον της οικονομίας. Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση ο κ. Βαρουφάκης αναγνωρίζει ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα αλλά εντοπίζει και «την ύπαρξη ενός άθλιου καρτέλ το οποίο κάνει τη διεθνή ενεργειακή χρυσή ευκαιρία για την άθλια ντόπια ολιγαρχία».

Για τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να σκέφτεται πρόωρες εκλογές ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι εκλογές, οπότε οι προβλέψεις είναι ανούσιες». Σχολιάζοντας την εισήγηση Τσίπρα για εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημειώνει πως πρόκειται για την «ολοκλήρωση της ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, της μετατροπής του σε καθεστωτικό κόμμα». Παράλληλα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών δίνει απαντήσεις για την συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε «προοδευτική» κυβέρνηση αλλά και τις αλλαγές που δρομολογούνται στο κόμμα του εν όψει του Συνεδρίου του Μαΐου.

Σε ερώτηση μας για το «ποια αισθήματα» κυριαρχούν τώρα που έχουν περάσει επτά χρόνια από το live επεισόδιο με τον Ντάισελμπλουμ ο Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει «περήφανος».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ

Στη Βουλή μιλήσατε για «κρατικοδίαιτους ολιγάρχες». Ποιοι είναι αυτοί;  

Πρόκειται για τους κυρίους που κατονομάζω δυόμιση χρόνια τώρα, κάθε φορά που οι κυβερνήσεις μάς φέρνουν και μια τροπολογία-δωράκι προς έναν από αυτούς. Όταν χάρισαν (μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ!) το Ελληνικό, μίλησα ευθαρσώς για τον κ. Λάτση. Από το βήμα του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 τον περασμένο Ιούνιο στη Δραπετσώνα, μπροστά στα «καζάνια» της Oil One, κατονόμασα τον κ. Μελισσανίδη. Όταν τα μέσα του κ. Μαρινάκη ή του κ. Αλαφούζου αναγάγουν την εξαπάτηση της κοινής γνώμης σε επιστήμη, τους κατονομάζω. Όταν η κυβέρνηση παραδίδει την ενέργεια στον κ. Βαρδινογιάννη ή τον κ. Μυτιληναίο, το ΜέΡΑ25 δεν διστάζει να τους κατονομάσει. Τις προάλλες στη Βουλή κατέδειξα, με συγκεκριμένα ποσά, τη νέα διαπλοκή με πρωταγωνιστές εταιρείες όπως οι ΤΕΡΝΑ ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT, Μηχανική και ΤΕΚΑΛ-JCC. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ΜέΡΑ25 είμαστε το μοναδικό κόμμα που την ρήξη με την ολιγαρχία την επιλέγει όποιο και να είναι το κόστος.

Στην σκληρή κριτική που ασκεί το κόμμα σας απέναντι στην κυβέρνηση μιλάτε συνεχώς για «Μητσοτάκης Α.Ε». Ως Α.Ε, ποιοι είναι οι μέτοχοι;  

Οι ίδιοι στους οποίους ανήκουν οι μετοχές των αρπακτικών ταμείων που παίρνουν τα κόκκινα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις 23 δις ευρώ, των συμβουλευτικών εταιρειών που ξεκοκκαλίζουν το δημόσιο χρήμα για άχρηστες συμβουλές, των ολιγαρχικών εταιρειών που νέμονται τα μικρά και μεγάλα έργα, των προύχοντων της Fraport και των γερμανικών εταιρειών από τις οποίες αγοράζουμε παλιάς τεχνολογίας ανεμογεννήτριες που τους ξέμειναν – και πάει λέγοντας.

Μιλήσατε για καρτέλ στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ενεργειακή κρίση δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα;  

Βεβαίως και είναι. Όμως, το γεγονός ότι μόνο στην Ελλάδα η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται πιο γρήγορα από το κόστος παραγωγής του αποδεικνύει την ύπαρξη ενός άθλιου καρτέλ το οποίο κάνει τη διεθνή ενεργειακή χρυσή ευκαιρία για την άθλια ντόπια ολιγαρχία.

Το «ΜέΡΑ25» θα στήριζε μία «προοδευτική» κυβέρνηση;  

Ναι, και με ενθουσιασμό – εφόσον βέβαια αφαιρέσετε τα εισαγωγικά από τον επιθετικό προσδιορισμό «προοδευτική»! Κάτι που, δεδομένων των σημερινών κοινοβουλευτικών κομματικών συσχετισμών, είναι αδύνατον.

Θα έχουμε εκλογές το 2022; Ποιες είναι οι προκλήσεις της χρονιάς;  

"google ad"

Πιστεύω ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι εκλογές, οπότε οι προβλέψεις είναι ανούσιες. Αυτό που μετράει είναι ότι το 80% των πολιτών δεν τα βγάζουν πέρα και, μάλιστα, ότι μια Νέα Λιτότητα (ο συνδυασμός ακρίβειας και απαράδεκτα χαμηλών εισοδημάτων) ροκανίζει τη δυνατότητα αναπαραγωγής μιας ήδη εξαθλιωμένης κοινωνίας και ενός κράτους πιο χρεοκοπημένου από ποτέ.

Ζητάτε να φύγει η κυβέρνηση αλλά να έρθει τι;  

Η προγραμματική ρήξη με την ολιγαρχία εσωτερικού και εξωτερικού.

Πώς είδατε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση;  

Η ολοκλήρωση της ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, της μετατροπής του σε καθεστωτικό κόμμα.

Θα είναι το «ΜέΡΑ25» στη Βουλή στις επόμενες εκλογές; Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν εκτός  

Αναφέρεστε βέβαια στις δημοσκοπήσεις των μέσων της ολιγαρχίας που, κάθε φορά που αναφέρουμε τον ιδιοκτήτη τους στη Βουλή, μας αφαιρούν κι από 1%! Σε πείσμα τους όμως το ΜέΡΑ25 ήρθε για να μείνει.

Ποιοι είναι οι στόχοι του «ΜέΡΑ25» στο δρόμο προς το Συνέδριο του Μαΐου;  

Η αποκρυστάλλωση της ιδεολογικής μας ταυτότητας και μια καθαρή απάντηση σε όσους μας ρωτούν για το τι ακριβώς σημαίνει ρήξη με την τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού.

Σόλτς στην Γερμανία, Κόστα στην Πορτογαλία. Η Σοσιαλδημοκρατία ξανακερδίζει έδαφος στην Ευρώπη; Ως Αριστερός πώς κρίνετε τα δύο αυτά εκλογικά αποτελέσματα; 

Η σοσιαλδημοκρατία απεβίωσε προ πολλού, και σίγουρα μετά το Κραχ του 2008. Ο Όλαφ Σολτς έχει την ίδια σχέση με τον Βίλι Μπραντ που έχει ο Πούτιν με τον Λένιν. Όσο για τους Πορτογάλους σοσιαλδημοκράτες, ακριβώς όπως ο Μάριο Σοάρες το 1975 (υπό την καθοδήγηση της Βόννης) έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ανατροπή της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, έτσι και ο Κόστα σήμερα ολοκλήρωσε τον αφανισμό της Αριστεράς εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα λιτότητας-λάιτ καθόλα προσαρμοσμένο στις εντολές της τρόικας.

Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν στην εκλογική πίεση που θα δεχθεί εν όψει προεδρικών εκλογών το 2023; 

Πάντα φοβόμαστε, από τότε που θυμάμαι, θερμό επεισόδιο με ολοκληρωτικές κυβερνήσεις στην Τουρκία που νιώθουν να τρίζει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Η πιθανότητα ο Ερντογάν να μην παραδώσει την εξουσία είναι, πράγματι, σοβαρή. Όμως, από τη δική μας μεριά, αντιμετωπίζουμε ένα «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα»: Πόσο σίγουροι είμαστε ότι η επιστροφή των Κεμαλιστών στα πράγματα θα δώσει ανάσες στους Τούρκους δημοκράτες ή θα μειώσει τις εντάσεις στο Αιγαίο και στο Κυπριακό;

Πέρασαν 7 χρόνια από το «live επεισόδιο με τον Ντάισελμπλουμ». Ποια αισθήματα κυριαρχούν τώρα;  

Περηφάνεια που, έστω και για μια στιγμή, ειπώθηκε ένα ΟΧΙ στον αγγελιοφόρο του Σόιμπλε και, για έξι μήνες, το ίδιο αυτό ΟΧΙ, εμπεριστατωμένο και με τεχνοκρατικά επιχειρήματα να το στηρίζουν, ακουγόταν με συνέπεια στα ενδότερα του Eurogroup όπου οι μαριονέτες της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας προσποιούνταν ότι συνεδρίαζαν.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ