16.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

«Βόμβα» WSJ: Ο Σόιμπλε επαναφέρει το Grexit με αιχμή το προσφυγικό

Ημερομηνία:

Με χαρά θα επανέφερε τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal». Mε αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πηγές από το Βερολίνο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει η συζήτηση περί Grexit με αφορμή τους χειρισμούς της καγκελαρίου Μέρκελστο προσφυγικό.

Όπως εξηγούν ο λόγος είναι ότι οι πιέσεις που δέχεται η γερμανίδα καγκελάριος λόγω της πολιτικής ανοιχτών συνόρων δεν της αφήνουν και πολλά περιθώρια να ζητήσει από τους βουλευτές της να υποστηρίξουν μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, που ενδεχομένως χρειαστεί σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν τα βρει τελικά με την ελληνική κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, αλλά και στο μέτωπο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Παράλληλα με αφορμή την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και τις συναντήσεις του με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, σχολιάζει ότι στόχος του είναι να προσπαθήσει να τους πείσει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να γνωρίζουν τις τεράστιες προσπάθειες της χώρας στο τελευταίο πρόγραμμα και να εκταμιεύσουν τα δάνεια διάσωσης χωρίς τη σφοδρή μάχη που έσπρωξε την Ελλάδα κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ το 2015, σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και το ΔΝΤεπικεντρώνονται στο ασφαλιστικό και για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ριζοσπαστική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα εξοικονομεί έως και το 5% του ΑΕΠ διαφορετικά έχει μικρές πιθανότητες να επιτύχει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων και να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της, προσθέτει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα επικαλείται έλληνες αξιωματούχους που εκφράζουν ανησυχία ότι αυτή η σύντομη περίοδος σχετικής ηρεμίας για την κρίση χρέους θα μπορούσε να τελειώσει στο εγγύς μέλλον, εάν δεν καταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας να πείσει τους βασικούς πιστωτές, και κυρίως τη Γερμανία. «Μια καταιγίδα είναι σε εξέλιξη» φέρεται να λέει ένας εξ αυτών.

Επίσης στέκεται στις δηλώσεις τόσο του Αλ. Τσίπρα όσο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας πρόσφατα προσπάθησε να παρακινήσει το ΔΝΤ να ελαφρύνει τις απαιτήσεις του ή να παραιτηθεί από το πρόγραμμα και τονίζει ότι αφού και οι ευρωπαίοι πιστωτές είπαν στην Ελλάδα ότι θέλουν το Ταμείο στο πρόγραμμα, «οι έλληνες αξιωματούχοι τώρα ξέρουν ότι δεν μπορούν να το ξεφορτωθούν».

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αλλά έχουμε πρόβλημα αν θέλουν να καθυστερήσουν τη διαδικασία» είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτου, που υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Το ΔΝΤ, σημειώνει η WSJ, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η αυστηρότερη δημοσιονομική λιτότητα καθώς και η ελάφρυνση του χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι σημαντικές για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΟΗΕ ζήτησε έρευνα για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα – Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία

Τάφοι με εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κοντά...

Συγκινεί η Μαρία Τζομπανάκη για τη γιορτή της μητέρας

Μια συγκινητική ανάρτηση έκανε η Μαρία Τζομπανάκη με αφορμή τη γιορτή της...

Μυλοπόταμος: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη

Η σορός ενός άνδρα, σε στάδιο προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε...