21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Γ. Σταθάκης σε Reuters: Το θέμα της απομείωσης του χρέους στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων την Δευτέρα

Ημερομηνία:

H απομείωση του Δημοσίου χρέους θα είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα, είπε στo Reuters την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Δύο ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής και μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Σταθάκης είπε ότι το χρέος μετά από 5 χρόνια λιτότητας δεν είναι βιώσιμο και το “Οχι” θα ενισχύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση του χρέους.

“Το δημοψήφισμα της Κυριακής επαναφέρει το ζήτημα της απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέος”, είπε ο Σταθάκης.

“Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα από Δευτέρα θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους μας”, πρόσθεσε σε δηλώσεις του που απέστειλε μέσω e-mail στο Reuters.

Το ΔΝΤ σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε την Πέμπτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επέκταση της λήξης των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ και μεγάλη διαγραφή χρέους. [ID:nL8N0ZI3NE]

“Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ μας υπενθυμίζει με τον πλέον επίκαιρο τρόπο, τα πλέον κρίσιμα σημεία του ελληνικού προβλήματος. Ότι τα ελληνικά προγράμματα ήταν εξαρχής καταδικασμένα σε αποτυχία, τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονταν υπερβολικά για μια οικονομία σε ύφεση και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανεδαφικό”.

“Πάνω από όλα, όμως, η έκθεση του ΔΝΤ μας υπενθυμίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, ύστερα από 5 χρόνια λιτότητας παραμένει μη βιώσιμο”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας κάλεσε νωρίτερα την Παρασκευή με διάγγελμά του τους πολίτες να ψηφίσουν “Οχι” στην πρόταση των δανειστών για σκληρά υφεσιακά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ανεξαρτήτως αποτελέσματος. [nL8N0ZJ272]

“Το «Όχι» θα μας έχει δώσει κάθε νομιμοποίηση να διεκδικήσουμε αυτή η συμφωνία να μην εμπεριέχει υφεσιακούς όρους και να θέτει το ζήτημα του χρέους στο επίκεντρο της συζήτησης”, είπε ο Σταθάκης.

Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Alco που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην ενημερωτική ιστοσελίδα “www.protothema.gr”  το “Ναι” προηγείται οριακά με 41,7% έναντι 41,1% του “Οχι”. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,7%.

Νωρίτερα στην ημέρα, ωστόσο, σε δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue για την εφημερίδα Αυγή το “Οχι” προηγείται με 43% έναντι 42,5% του “Ναι” και τους αναποφάσιστους στο 9%.

“Η καταφυγή στην ετυμηγορία στο λαού όχι μόνο αποτελεί υπέρτατη άσκηση δημοκρατίας, αλλά αποτελεί και πράξη επιβεβαίωσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας στο βαθμό που η Ευρώπη και οι έννοιες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης είναι και θα πρέπει να παραμείνουν ταυτόσημες”.

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...

Αποτροπιασμός: Τρεις οι ανήλικοι της σεξουαλικής κακοποίησης από τον νονό και δάσκαλο μουσικής στο Ηράκλειο!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου,...

Ευχαριστήρια επιστολή στο προσωπικό των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων

Κύριε δ/ντά, Θέλω με την παρούσα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας...