21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δερμιτζάκης: Με 3.200 κρούσματα δεν σκέφτεσαι να ανοίξεις πράγματα

Ημερομηνία:

«Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα» επισήμανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μετά τη νέα «έκρηξη» κρουσμάτων που υπήρξε χθες στη χώρα μας.

«Καταλαβαίνω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση. Με 3.200 κρούσματα κανείς δεν σκέφτεται να ανοίξουμε πράγματα, είναι αντίθετο με το μυαλό και τη λογική, αλλά το μυαλό και η λογική σε αυτά, έρχονται από την Αμερική, έρχονται από τη Γερμανία που έχουν εντελώς άλλη κοινωνική δομή, επομένως πρέπει να τα προσαρμόσουμε στην Ελλάδα…»

Οι συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα δεν βοηθούν, είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, εκφράζοντας την ελπίδα του να μην είναι «τεράστιο το αποτέλεσμα, διότι ευτυχώς αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονται έξω, υπάρχουν συνωστισμοί, φοράνε όλοι μάσκες».

«Δεν είναι το καλύτερο, καλό είναι να μη γίνονται. Εγώ ανησυχώ περισσότερο με το τι σημαίνει αυτό… Υπάρχει μια γενικότερη ένταση και κούραση και αδυναμία της κοινωνίας, των ανθρώπων, των πολιτών, πιστεύω του κάθε πολίτη πέρα από κάθε κομματικές και ίσως καμιά φορά πιο ακραίες από τη μία και την άλλη πλευρά σκέψεις… Νομίζω ότι είναι και θέμα εκτόνωσης επομένως αυτό είναι που με ανησυχεί, όχι για τις συγκεντρώσεις τις ίδιες, αλλά για το τι συμβολίζει αυτή η προσπάθεια να πετύχουμε άλλα μέτρα ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να μπει η Ελλάδα σε ένα καλοκαίρι που και οικονομικά και ψυχολογικά νομίζω μπορεί να την ανεβάσει» είπε.

Μεταλλάξεις

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μεταλλάξεων σημειώνοντας:

«Η μεταδοτικότητα του ιού κρίνεται με βάση τα κρούσματα τα οποία παρατηρούμε χωρίς όμως να μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο επίπεδο ή σημείο της πιθανής μετάδοσης υπάρχει αύξηση της αποτελεσματικότητας του ιού. Δηλαδή θα μπορούσε να είναι ότι είναι πιο αερογενής, δηλαδή ότι ταξιδεύει πιο πολύ, θα μπορούσαν να είναι πολλά πράγματα.

Εγώ πιστεύω ότι δεν είναι τόσο πολύ αυτό το κομμάτι, πιστεύω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι επειδή έχει συγκεκριμένες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη αυτή, στην ακίδα η οποία είναι αυτή που αλληλεπιδρά με τα κύτταρα, στην ουσία αυτό που γίνεται είναι ότι ίσως το ίδιο ιικό φορτίο είναι πιο αποτελεσματικό στο να δημιουργήσει κάποια μόλυνση από το ανώτερο αναπνευστικό προς το κατώτερο ώστε να έχουμε συμπτώματα. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα έτσι όπως εκφράζεται, είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, ότι η διπλή μάσκα θα μας βοηθήσει…

Θεωρώ ότι και αυτό το πράγμα είναι υπερβολή. Και μάλιστα θα έλεγα ότι πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε μια ισορροπία στο τι λέμε εμείς οι ειδικοί, και η επιτροπή που προτείνει κάποια μέτρα, σε σχέση με το τι μπορεί να γίνει».

Σημείωσε, ακόμη, πως «η μεταδοτικότητα είναι υψηλότερη, 30%, 40%, 50% πιο πάνω» αλλά «μπορούμε να τη διαχειριστούμε με τα μέτρα αυτά, δεν χρειάζεται παραπάνω αποστάσεις, για μένα χρειάζεται μάσκα και έξω από το σπίτι».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...