19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

ΕΟΦ: Ψέματα τα περί «μπλόκου» σε παρτίδα εμβολίων με ανεπιθύμητες παρενέργειες της AstraZeneca

Ημερομηνία:

Ο ΕΟΦ διέψευσε πως έχει «μπλοκάρει» παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, μετά από σχετική κίνηση από την Αυστρία και την Λετονία.

Νωρίτερα, πηγές του Υπουργείου Υγείας ανέφεραν στο Sputnik ότι το περιστατικό έχει περιέλθει σε γνώση του και ερευνάται για να διαπιστωθεί τι πραγματικά συνέβη με την επίμαχη παρτίδα εμβολίων.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρεται πως ουδέποτε σχετίστηκε η συγκεκριμένη παρτίδα με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία.

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της ετ. AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Αυστρία και Λετονία σταμάτησαν τη χρήση παρτίδας του εμβολίου

H Αυστρία ανακοίνωσε πως σταματά τη χρήση των εμβολίων μίας συγκεκριμένης παρτίδας της AstraZeneca, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τον θάνατο ατόμου στο οποίο είχε χορηγηθεί, αλλά και μίας ασθένειας που εμφανίστηκε μετά τη λήψη του.

Την ίδια απόφαση έλαβε και η Λετονία ενώ σύμφωνα με το Reuters, συνολικά 17 είναι οι χώρες της ΕΕ που έχουν προμηθευτεί δόσεις από τη συγκεκριμένη παρτίδα. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες σύμφωνα με λετονικά μέσα βρισκόταν και η Ελλάδα.

Ανώτερος αξιωματούχος Υγείας της Αυστρίας ενημέρωσε πως μία 49χρονη νοσοκόμα έχασε τη ζωή της, σε περιοχή κοντά στην Βιέννη, αφότου έκανε το εμβόλιο. Εμφάνισε, σύμφωνα με το Reuters, σοβαρή διαταραχή στην πήξη του αίματος.

Μία δεύτερη νοσοκόμα από την ίδια περιοχή, 35 ετών, ανέπτυξε πνευμονική εμβολή μετά τη λήψη εμβολίου από την παρτίδα ABV5300. Πλέον αναρρώνει.

«Ενημερώσαμε όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας για αυτή την παρτίδα, που περιέχει περί το ένα εκατομμύριο δόσεις, η οποία έχει αποσταλεί σε 17 ευρωπαϊκές χώρες» είπε η Christa Wirthumer-Hoche, επικεφαλής της επιτροπής φαρμάκων της αυστριακής υπηρεσίας Υγείας AGES.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC), που έχει αναλάβει την έρευνα γύρω από την ασφάλεια των φαρμάκων, συζήτησε το ζήτημα τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ