20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δημοσκόπηση στη Βρετανία: 7 στους 10 θέλουν κρατικοποιήση των εταιρειών νερού, ενέργειας και ταχυδρομείων

Ημερομηνία:

Η ιδιωτικοποίηση απέτυχε, τονίζει το βρετανικό weownit.org.uk. Η νέα δημοσκόπησή μας δείχνει ότι η πλειονότητα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει τη δημόσια ιδιοκτησία βασικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας όπως η ενέργεια και το νερό – συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών ψηφοφόρων. Αυτή η δημοσκόπηση καλύφθηκε στο Express, το National και το Morning Star, προσθέτει ο ιστότοπος.

Στη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε ποτέ για το θέμα, το Survation ρώτησε 4.300 άτομα: «Θεωρείτε ότι οι ακόλουθες υπηρεσίες θα πρέπει να λειτουργούν στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα;». Η πλειονότητα των πολιτών θέλει το νερό, η ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι, τα λεωφορεία, τα Royal Mail [Βασιλικά Ταχυδρομεία] και το NHS [«Εθνικό» Σύστημα Υγείας] να λειτουργούν στο δημόσιο τομέα, επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι:

Η έρευνά μας έρχεται την ίδια στογμή που η κυβέρνηση αισθάνεται την πίεση για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και 100.000 άνθρωποι έχουν δεσμευτεί να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Τις τελευταίες ημέρες, ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε ως λύση την προσωρινή εθνικοποίηση. Οι Times και η Telegraph έχουν δημοσιεύσει άρθρα που εξηγούν το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ο Guardian έχει ταχθεί υπέρ της εθνικοποίησης του νερού.

Το 66% του κοινού θέλει να δει την ενέργεια να κρατικοποιείται, συμπεριλαμβανομένου του 62% των Συντηρητικών ψηφοφόρων. Το We Own It [Μας Ανήκει] καλεί την κυβέρνηση να μετατρέψει την εταιρεία ενέργειας Bulb σε δημόσια εταιρεία αντί να πληρώσει την Octopus 1 δισεκατομμύριο λίρες για να αναλάβει την αποτυχημένη ιδιωτική εταιρεία. Αυτή η εταιρεία θα μπορούσε επίσης να παράγει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη Γαλλία, η δημόσια EDF έχει περιορισμένες αυξήσεις λογαριασμών στο 4%.

Το 68% των Συντηρητικών ψηφοφόρων θέλει να κρατικοποιηθεί το νερό. Οι ιδιωτικοποιημένες εταιρείες ύδρευσης στην Αγγλία δέχονται πυρά για την καθιέρωση απαγόρευσης των λάστιχων ενώ διαρρέουν έως και το ένα τέταρτο του νερού και ρίχνουν λύματα σε ποτάμια και θάλασσες. Εάν η Αγγλία είχε δημόσια ιδιοκτησία όπως η Σκωτία, θα είχαν δαπανηθεί επιπλέον 28 δισεκατομμύρια λίρες σε υποδομές για τη μείωση των διαρροών και την προστασία των ποταμών και των θαλασσών.

Η έρευνα δείχνει ότι η δημόσια ιδιοκτησία είναι δημοφιλής σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος, ηλικίες και φύλο, σε όλα τα πολιτικά κόμματα, σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι δημοφιλές στους Leavers και Remainers.

Ο Cat Hobbs, διευθυντής του We Own It λέει: «Η ιδιωτικοποίηση έχει αποτύχει για σχεδόν 40 χρόνια. Οι πολιτικοί δεν μπορούν πλέον να αγνοούν την αλήθεια – αυτά τα μονοπώλια είναι μια αγελάδα μετρητών για τους μετόχους σε όλο τον κόσμο και πρέπει να τα πάρουμε πίσω. Χρειαζόμαστε εταιρείες ενέργειας που δεν μας ξεριζώνουν, δημόσιες συγκοινωνίες που λειτουργούν για τους επιβάτες, εταιρείες ύδρευσης που δεν ρίχνουν λύματα στα ποτάμια μας. Καλούμε την κυβέρνηση να θέσει την ενέργεια, το νερό, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα Βασιλικά Ταχυδρομεία σε δημόσια ιδιοκτησία και να επαναφέρει το NHS μας ως πλήρως δημόσια υπηρεσία. Οι Εργατικοί και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να δεσμευτούν στη δημόσια ιδιοκτησία. Η ιδέα είναι στο όνομα – οι δημόσιες υπηρεσίες υποτίθεται ότι λειτουργούν για εμάς, το κοινό», καταλήγει.

weownit.org.uk

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...