18.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

“Διπλωματικό επεισόδιο”: Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το κείμενο του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό μετά τις επικριτικές αναφορές στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

του Πάνου Ρασσιά

Τους τόνους σήκωσε η Νέα Δημοκρατία στην Μαδρίτη, με αφορμή το κείμενο προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για το μεταναστευτικό.

Στο κείμενο, που αρχικά μοιράστηκε στις αντιπροσωπείες, υπήρχαν επικριτικές αναφορές στην χώρα μας αλλά και στην Ιταλία, για ανυπαρξία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού,παρά τη ροή κοινοτικών κονδυλίων. Η πρώτη, μάλιστα, αναφορά στο κείμενο ήταν γενική. Μιλούσε για ανυπαρξία κινήσεων των Ελλήνων και των Ιταλών γενικώς.

Υπήρξε έντονη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, ξεκινώντας διαπραγμάτευση προκειμένου να αφαιρεθούν τα επίμαχα σημεία του κειμένου. Τελικώς υπήρξε μια συμβιβαστική πρόταση να μπει και η λέξη «κυβερνήσεων» Ελλάδας και Ιταλίας. Ακόμα, όμως και αυτή η λύση δεν έγινε τελικά αποδεκτή απο την ΝΔ, η οποία καταψηφίζει το συγκεκριμένο κείμενο.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνονται αυτή την ώρα η αντιπροσωπεία της ΝΔ αντέτεινε αλλαγή της διατύπωσης που δεν θα εκθέτει τις δύο χώρες, ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό από τα αδελφά κόμματα της ΝΔ. Η Γερμανική αντιπροσωπεία του ΕΛΚ μάλιστα πρότεινε ως αντάλλαγμα στις αιτιάσεις της ΝΔ η κριτική αυτή να ασκείται στις κυβερνήσεις των δύο χωρών Ελλάδας και Ιταλίας, το οποίο επίσης απέρριψε η γαλάζια αντιπροσωπεία με τη λογική ότι η σύνοδος του ΕΛΚ δεν είναι ο χώρος για αντιπολιτευτικές κορώνες της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πραγματικός λόγος είναι πως το κείμενο αναφέρεται και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το τελικό κείμενο, το οποίο έχει κυρίως πολιτική αξία καθώς αποτυπώνει τη διαφορετική στάση των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου για την προσφυγική κρίση, δεν ικανοποίησε τη ΝΔ, η αντιπροσωπεία της οποίας απείχε από την σημερινή ψηφοφορία για την έγκρισή του.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε πάρει δημόσια αρνητική θέση για το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών Ελλάδας καΤουρκίας στο Αιγαίο με αφορμή την αντιμετώπιση του προσφυγικού, θέση που είχε διατυπωθεί και εκ μέρους της Άγκελας Μέρκελ.

 Το βράδυ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα απευθυνθεί  στους συνέδρους και θα κάνει ιδιαίτερες αναφορές στο μεταναστευτικό, αναλύοντας την εξαιρετική κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ενώ θα τοποθετηθεί και για την πορεία του ΕΛΚ σε σχέση με το μέλλον της Ένωσης. Για αύριο έχει προγραμματιστεί διμερής επαφή με τονΜαριάνο Ραχόι, ενώ θα υπάρξουν και άλλες που θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών.

Στο εσωκομματικό πεδίο, στο χώρο του συνεδρίου έφτασαν ο Απόστολος Τζιτζικώστας αλλα και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αύριο θα φτάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άδωνις Γεωργιαδης, μάλιστα, είχαν αρκετή ώρα τετ-α-τετ, μετά την ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του ΕΛΚ.

Στην Μαδρίτη βρίσκεται από το πρωί και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καλεσμένος του ΕΛΚ, για να είναι κεντρικός ομιλητής σε πάνελ το πρωί της Πέμπτης.

Επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες περί κλίματος καχυποψίας μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου του κόμματος, συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, σε ερώτημα για το αν ο πρόεδρος της ΝΔ παρακολουθήσει την αυριανή ομιλία του κ. Σαμαρά τόνιζαν ότι «ο κ. Μεϊμαράκης ασφαλώς και θα παρακολουθήσει την ομιλία Σαμαρά, εκτός και αν την ώρα που μιλάει ο πρώην πρωθυπουργός προγραμματιστεί μιασημαντική διμερής συνάντηση»

newpost.grnews247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι...