21.8 C
Chania
Sunday, May 26, 2024

“Είναι ένα σκάνδαλο”: H Γερμανία εξακολουθεί να πληρώνει συντάξεις σε Ισπανούς ναζιστές ενώ αρνείται αποζημιώσεις σε θύματα των ναζί

Ημερομηνία:

Η  γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να καταβάλλει συντάξεις στους Ισπανούς στρατιώτες που προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν στο πλευρό των Ναζί

Η  γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να καταβάλλει συντάξεις στους Ισπανούς στρατιώτες που προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν στο πλευρό των Ναζί εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαλύπτεται σήμερα σε ένα πρώτου μεγέθους σκάνδαλο για την νοοτροπία των Γερμανών διαχρονικά , αναφέρει σχετικό ρωσικό δημοσίευμα.

Μετά από γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση Ισπανού  Αριστερού  βουλευτή Andrej Hunko, η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι  ακόμα  και σήμερα, συνεχίζει να χορηγεί συντάξεις  τιμώντας την συμφωνία με τον  πρώην Ισπανό δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος ενθάρρυνε ενεργά μαχητές να ενώσουν τις δυνάμεις με τους  Ναζί στον αγώνα κατά της Ρωσίας από το 1941 έως και το 1943.

Ως μέρος της συμφωνίας, το Βερολίνο  πληρώνει ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ περισσότερα από  116.000 (€ 107.000) δολάρια  το χρόνο σε συντάξεις για επιζώντες και για τις οικογένειες εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί στο Ανατολικό Μέτωπο ως μέρος του  ισπανικού τμήματος Azul (μπλε τμήμα).

Το 1962 υπογράφηκε μία συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος του Φράνκο και της Δημοκρατίας της Γερμανίας σύμφωνα με την οποία οι μαχητές της Γαλάζιας Ταξιαρχίας, οι χήρες και τα ορφανά, θα λαμβάνουν σύνταξη.

Σε αντάλλαγμα το καθεστώς Φράνκο συμφώνησε να πληρώνει σύνταξη στις χήρες αυτών που σκοτώθηκαν κατά τη ναζιστική επιχείρηση βομβαρδισμού από τη Λεγεώνα του Κόνδορα στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου πολέμου.

Ο Andrej Henko, βουλευτής του αριστερού κόμματος είπε:

“Είναι ένα σκάνδαλο. Μετά από 70 και πλέον χρόνια από τη λήξη του πολέμου η Γερμανία συνεχίζει να πληρώνει πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο σε συνεργάτες των ναζί. Αυτοί οι άνθρωποι εθελοντικά συνεργάστηκαν με τους γερμανούς φασίστες σε ένα πόλεμο ολοκληρωτικό στην  ανατολική Ευρώπη. Είναι ακατανόητο γιατί η Γερμανική κυβέρνηση συνεχίσει αυτές τις πληρωμές όταν τόσα πολλά θύματα πολέμου, ακόμα περιμένουν κάποια αποζημίωση που δικαιούνται”

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερμανικής κυβέρνησης, 47.000 Ισπανοί εθελοντές συνεργάστηκαν με τους ναζί σε μία συμφωνία που απέτρεψε την Ισπανία από το να συμμετάσχει επισήμως στον πόλεμο.

Η κοινοβουλευτική απάντηση σημειώνει ότι περισσότεροι από 22.000 μέλη της Μπλε Ταξιαρχίας είτε σκοτώθηκαν, είτε τραυματίσθηκαν είτε δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

sputniknews.com με πληροφορίες από  pentapostagma.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνυδροι χειμώνες στη Κρήτη και στο Αιγαίο

Του Γιώργου Ουρανού Οι συνέπειες της μεγάλης μείωσης των  βροχοπτώσεων ...

Περικοπές ενέργειας: Τεράστιο το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος

Της Βάννας Σφακιανάκη Το καλοκαίρι του 2023 η «Καθημερινή» δημοσίευσε...

Kρήτη: Πού κυμάνθηκαν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Αύξηση του αριθμού των επιβατών αλλά και μειώσεις στις...