17.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Εκδήλωση τιμής για τη 19χρονη Ντοά ετοιμάζουν στη Σουηδία – Στηρίζει και η Περιφέρεια Κρήτης

Ημερομηνία:

Η ιστορία της Ντοά, η πρόσφυγας, ναυαγός και ηρωίδα που πάλεψε επί τέσσερις μέρες με τα κύματα κρατώντας στη ζωή ένα 17 μηνών κοριτσάκι, τη Νάντια, σύντομα θα συνεχιστεί μακριά από την Κρήτη και από την Ελλάδα αφού διευθετήθηκε το θέμα των χαρτιών και θα ταξιδέψει προς τη Σουηδία.

Την Πέμπτη το πρωί, όπως πληροφορηθήκαμε, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ της19χρονης Ντοά, εκπροσώπων των Υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας και εκπροσώπου της πρεσβείας της Σουηδίας ώστε να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες με τα έγγραφά της.

Οικονομικής τήριξη από Περιφέρεια – τιμητική εκδήλωση στη Σουηδία

Τα έξοδα που χρειάζονται για το ταξίδι της Ντοά στην Αθήνα έχει αναλάβει η Περιφέρειας Κρήτης ενώ θα δοθεί και ένα μικρό χρηματικό ποσό που θα τη στηρίξει τον πρώτο καιρό που θα είναι μόνη της. Για τις λίγες ημέρες που θα χρειαστεί να παραμείνει στην Αθήνα, η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν να διανυκτερεύει σε ξενώνα φιλοξενίας, όμως τελικώς προκρίθηκε η λύση της φιλοξενίας από φιλική οικογένεια του προέδρου της Αιγυπτιακής κοινότητας στα Χανιά Ασράφ Καμπάρα.

Στη Σουηδία τώρα η Ντοά θα τύχει ιδιαίτερης αντιμετώπισης αφού το ενδιαφέρον για την υπόθεσή της είναι πολύ μεγάλο.

Ο παλαιστινιακής καταγωγής πρόεδρος 220 μεταναστευτικών συλλόγων και γνωστός ακτιβιστής στη Σουηδία Αμίλ Σαρτσούρ, θα υποδεχτεί τη Ντοά με τιμές αφού σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά την ημέρα άφιξής της θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση υποδοχής και προς τιμή της 19χρονης ηρωίδας.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την περίπτωση της Ντοά

Να υπενθυμίσουμε ότι την αποφασιστική πίεση για αυτή την αλλαγή στάσης από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ελλάδα άσκησε η συγκινητική υποστήριξη εκ μέρους των πολιτών αλλά κυρίως η συλλογή υπογραφών από τοΦ όρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σήμερα άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και προχωρούν στην αποστολή μυνημάτων συμπαράστασης προς τη 19χρονη πρόσφυγα από τη Συρία. Όπως μας ανέφεραν το ενδιαφέρον εξέφρασαν πολίτες ακόμα και από την Ακτή Ελεφαντοστού!

Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που η ιστορία της ήρθε στο φως της δημοσιότητας πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες συμπολίτες μας συνυπόγραψαν το αίτημα για να της δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα και να φύγει από τη χώρα.

Πίεση σύμφωνα με πληροφορίες μας άσκησε τόσο η Γαλλική κυβέρνηση που είχε εκφράσει και επίσημα αίτημα για να της δώσει τη γαλλική υπηκοότητα όσο και η κυβέρνηση της Σουηδίας.

Να σημειώσουμε ότι η Ντοά επιθυμεί να ταξιδέψει στη Σουηδία για τον επιπλέον λόγο ότι εκεί βρίσκεται το υποστηρικτικό περιβάλλον του νεκρού συντρόφου της.

Μεγάλα κενά στην υποδοχή προσφύγων

Πάντως, μέσα από την περιπέτεια της Ντοά αλλά και από συνεντεύξεις με στελέχη υπουργείων, υπηρεσιακούς παράγοντες, ακτιβιστές και πρόσωπα από το περιβάλλον της Ντόα διαπιστώνονται τα μεγάλα κενά στην υποδοχή προσφύγων.

"google ad"

Η ανακοίνωσητου ΥπουργείουΕσωτερικών

Τέλος, υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο γινόταν αναφορά για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στη 19χρονη Ντοά να της χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα απο το Ελληνικό κράτος με τα οποία θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Σουηδία:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να τακτοποιηθούν τα θέματα διαμονής αλλά και ευρύτερης υποστήριξης της 19χρονης DoaaAlZamel από τη Συρία που έσωσε με ηρωική προσπάθεια την μικρή Νάντια μετά το ναυάγιο στα ανοιχτά της Μάλτας κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες πρόσφυγες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τη μικρή Νάντια ώστε να βρεθεί σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον.

Όσον αφορά την DoaaAlZamelμε δεδομένο ότι δικαιούται την υπαγωγή στο καθεστώς διεθνούς προστασίας, αναζητείται η καλύτερη λύση που θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία που έζησε ώστε να συνεχίσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις τη ζωή της με τους οικείους της.

Σε κάθε περίπτωση η Doaaέχει ήδη τεθεί υπό την προστασία του ελληνικού κράτους.»

Γ.Α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...