18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ωδή στη μάνα του ΓΙΑΝΝΗ Θ. ΠΟΛΥΡΑΚΗ | Αθήνα, 2013

Ημερομηνία:

Γράφει ο π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης
Φυσικά είναι δύσκολο εάν δεν είναι αδύνατο να παρουσιάσεις και να προβάλλεις ένα ποίημα με πεζό λόγο.
Όταν μάλιστα το ποίημα αφορά το πιο ιερό πρόσωπο της δημιουργίας μετά το δημιουργό, το πρόσωπο της μάνας.

Ο κ. Γιάννης Πολυράκης τραγουδεί τη μάνα με το δικό του ποιητικό και λογοτεχνικό λόγο που κυριολεκτικά αγγίζει καρδιές, συγκλονίζει πρόσωπα και αναπαύει την ύπαρξη.

Ξεκινά από τη μάνα του Χριστού την Παναγία που βλέπει το μονάκριβο γιό της να καρφώνεται με σιδερένια καρφιά πάνω στον ξύλινο σταυρό.

Προσεγγίζει με ευθύνη την δική του μάνα που είκοσι και παραπάνω χρόνια τώρα ταξιδεύει και αναπαύεται στην αιωνιότητα και χαίρεται από εκεί την προσκαιρότητα.

Καμαρώνει την ιστορική και ηρωική επαρχία της τα Σφακιά, τα παιδιά της όλα και τον Γιάννη ξεχωριστά που την τραγουδεί με την καρδιά, με ευγνωμοσύνη, με χαρά και αγαλλίαση.

Ύστερα, προσεγγίζει πάντοτε ποιητικά τις μανάδες των άλλων, του στρατιώτη, του ναυτικού, του ξενιτεμένου, του φυλακισμένου, του εξαρτημένου του πάσχοντος και βρίσκει για την κάθε περίπτωση λόγο προσαρμογής και κατανόησης του πόνου ή της χαράς της μάνας.

Χαιρόμαστε το Σφακιανό διορατικό και αστραποβόλο βλέμμα του συγγραφέα και νιώθουμε ειλικρινά περήφανοι για τον ποιητή και δημιουργό τέτοιου αριστοτεχνικού δημιουργήματος όπως είναι η Ωδή στη μάνα.

Το ποίημα έχει σε κάθε περίσταση χαροποιό έκφραση έστω και εάν διαπραγματεύεται μερικές φορές λυπητερές καταστάσεις της ζωής και της κοινωνίας.

Το ποίημα ως νέα δημιουργία είναι χαρά και ζωή.

Ο συγγραφέας αναδείχνεται και με αυτό το αξιόλογο ποιητικό του έργο λειτουργός της ζωής και της δημιουργίας.

Άξιος και τιμημένος μαζί με την καρδιακή μας ευχή να είναι και πολυχρόνιος και ευλογημένος και για νέες ποιητικές και πεζές δημιουργίες.

Ευχαριστίες πολλές και ευχές θερμές για το ευλογημένο πρόσωπο, την οικογένεια και τη ζωή του, για το παρόν και το μέλλον που είχε την καλοσύνη και την ευγένεια να μας προσφέρει το βιβλίο του Ωδή στη μάνα με πολύ ζεστή και φιλόφρονη αφιέρωση.

Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση το μελετήσαμε με ιδιαίτερη προσοχή και ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί το θέμα διαπραγμάτευσης του βιβλίου είναι θέμα ευαισθησίας και ζωής όπως είναι το πρόσωπο της μάνας και μάλιστα όταν η διαπραγμάτευση γίνεται ποιητικά, τραγουδιστικά, Ωδή στη μάνα.

Χειροπιαστή ομορφιά ποίησης και δημιουργίας, ευαισθησίας, δύναμης και ζωής.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...