13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη προς τον πρωθυπουργό για την «εκτίναξη του χρέους που αποκλείει την ανάκαμψη»

Ημερομηνία:

Στην ερώτηση του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για υπέρογκη αύξηση του Δημόσιου και Ιδιωτικού χρέους της χώρας, και ζητάει από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις για τα δάνεια που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης αλλά και το οικονομικό μοντέλο διαχείρισης που πρόταξε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα την «εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους ως παράγοντα που αποκλείει την ανάπτηξη» κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ζητώντας παράλληλα περαιτέρω πληροφόρηση σχετικά με τα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από την αρχή της πανδημίας το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε ότι, επιλέγοντας την επιμήκυνση των οφειλών των οικονομικά πληγέντων αντί για το κούρεμά τους, η κυβέρνησή σας θα μεγέθυνε το ιδιωτικό χρέος σε επίπεδα που εξανεμίζουν την οποιαδήποτε πιθανότητα ανάκαμψης του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, της χώρας.

Κατά την πανδημία, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες συσσώρευσαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των €40 δις. Το συνολικό ιδιωτικό χρέος, από το 139% του ΑΕΠ που ήταν το 2019, θα ξεπεράσει το 161% του ΑΕΠ φέτος. Αυτά τα χρέη θα κληθούν να τα αποπληρώσουν οι ιδιώτες από το 2022. Καθώς αυτό θα αποδειχθεί αδύνατον, είναι νομοτελειακά δεδομένο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο στο δημόσιο θα εκτιναχθούν από το 57% του ΑΕΠ του 2019 περίπου στο 88% το 2021.

Ακόμα και η πανδημία να υποχωρήσει γοργά, οι ιδιώτες είτε δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν αυτά τα ποσά είτε θα το κάνουν εις βάρος των επενδύσεων. Χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους αυτού του όγκου ιδιωτικών χρεών δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη για τον ιδιωτικό τομέα. Επί πλέον, ο συνδυασμός (Α) ιδιωτικού χρέους κοντά στα 140% του ΑΕΠ και (Β) δημόσιου χρέους που ξεπέρασε το 210% του ΑΕΠ, αποτελούν μέγα αντικίνητρο σε σοβαρούς επενδυτές (δηλαδή σε υπομονετικούς επενδυτές που έρχονται όχι για να κερδοσκοπήσουν αλλά για να παράξουν εγχώριες προστιθέμενες αξίες). Όσο για τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, στα οποία αρέσκεστε να αναφέρεστε, ώστε να πείσετε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, σας θυμίζω ότι είναι απολύτως συμβατά με την εμβάθυνση της διπλής χρεοκοπίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (καθώς οφείλονται, απλά, στην υπόσχεση της ΕΚΤ να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα.)

Δεδομένων των πιο πάνω, σας ερωτώ:

Έχετε το σθένος να παραδεχθείτε πως, χωρίς προηγουμένη ριζική αναδιάρθρωση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, ήταν λάθος οι αναστολές και ο συνεχιζόμενος δανεισμός (κράτους και ιδιωτών);
Θα ενημερώσετε επί τέλους τον ελληνικό λαό αν τα €12,5 δις που θα δανειστείτε από το Ταμείο Ανάκαμψης εκ μέρους ιδιωτών θα φέρουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (μετατρεπόμενα σε εν δυνάμει δημόσιο χρέος); Ή εμμένετε στην ορθότητα της αδιέξοδης φαντασίωσης πως η ανάκαμψη θα έρθει με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία ωχριούν μπροστά στα συντριπτικά ποσοστά χρέους που έφερε η πολιτική σας;
Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάνης Βαρουφάκης, Πρόεδρος Κ.Ο. ΜέΡΑ25

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...