14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Επικίνδυνα παιχνίδια μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ιαπωνίας – Πύραυλος της Νότιας Κορέας σε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ εξερράγη πάνω από νοτιοκορεατική πόλη

Ημερομηνία:

Είναι κυριολεκτικά απίστευτο αυτό που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο και οι ηγέτες των κρατών μοιάζει σαν να παίζουν με τα νεύρα των πολιτών.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ζήτησε συγγνώμη σήμερα καθώς μία αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου, στη διάρκεια κοινής στρατιωτικής άσκησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε ως συνέπεια να προκληθεί πανικός στους κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Γκανγκνεουνγκ, που μέσα στη νύχτα άκουσαν μια ισχυρότατη έκρηξη και είδαν φωτιές στον ουρανό.

Πέρασαν επτά ώρες από το περιστατικό, οι κάτοικοι στην Γκανγκνεούνγκ δεν ήξεραν τι είχε συμβεί και το μυαλό τους πήγαινε στο χειρότερο σενάριο, ότι δηλαδή είχε εκδηλωθεί επίθεση από τη Βόρεια Κορέα.

Τελικά ύστερα από επτά ώρες, ο στρατός της Νότιας Κορέας παραδέχτηκε ότι στην κοινή στρατιωτική άσκηση με τις ΗΠΑ τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το σενάριο, με συνέπεια ένας πύραυλος να εκραγεί πάνω από τη νοτιοκορεατική πόλη, σπέρνοντας τον πανικό. Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τους Νοτιοκορεάτες και τους Αμερικανούς έγιναν στο πλαίσιο άσκησης για να δοθεί απάντηση στην εκτόξευση πυραύλου από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, το περασμένο 24ωρο, που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, σπέρνοντας κι εκεί πανικό και ανησυχία.

Ήταν η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, από το 1917 και η απάντηση από τους Ιάπωνες ήταν να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις με τους Νοτιοκορεάτες και τους Αμερικανούς, με βολές πυραύλων στη Ανατολική Θάλασσα, μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας.

Στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων έγινε η εκτόξευση του πυραύλου από τον νοτικορεατικό στρατό, που εξερράγη πάνω από την πόλη Γκανγκνεουνγκ. Το εξαιρετικά ανησυχητικό όμως είναι ότι ο πύραυλος αυτός, τύπου Hyunmoo-2, έφερε κεφαλή η οποία δεν εξερράγη. Δηλαδή αν είχε εκραγεί υπήρχε κίνδυνος να υπάρχουν θύματα στην πόλη.

Οι κάτοικοι της Γκανγκνεουνγκ έμειναν στο σκοτάδι για ώρες και πολλοί ανέβασαν στα social media φωτογραφίες, εκφράζοντας την αγωνία τους για το τι είχε συμβεί.

Το ευτύχημα είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα, αλλά το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι σε μία σχετικά μικρή έκταση εμπλέκονται τέσσερις δυνάμεις με υπερσύγχρονο εξοπλισμό – τα δύο κορεατικά κράτη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ- που κάνουν ασκήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, με το περιθώριο λάθους να είναι μεγάλο, όπως αποδείχτηκε. Και προφανώς οι συνέπειες ενός τέτοιου λάθους μπορεί να είναι ολέθριες, κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί τους ηγέτες τους.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...