19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Τζέφρι Σακς στο Bloomberg: Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Πολωνία ανατίναξαν τον Nord Stream 2 | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς υπέθεσε τη Δευτέρα ότι το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream ήταν έργο των ΗΠΑ και ίσως της Πολωνίας, προς θλίψη των παρουσιαστών του Bloomberg TV που προσπάθησαν γρήγορα να αλλάξουν θέμα. 

Καθηγητής πλέον στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Sachs έγινε γνωστός ως ο εγκέφαλος των μεταρρυθμίσεων «θεραπείας σοκ» στη δεκαετία του 1990 – αλλά έχει ασκήσει έντονη κριτική στην προσέγγιση της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Surveillance» του Bloomberg τη Δευτέρα, ο Sachs κλήθηκε να σχολιάσει τη Ρωσία που «ήξερε τόσο καλά» υπό τον Πρόεδρο Boris Yeltsin. Αντίθετα, οι οικοδεσπότες προσπάθησαν να τον κόψουν αφού είπε ότι η σύγκρουση βρίσκεται «στο δρόμο της κλιμάκωσης προς τον πυρηνικό πόλεμο» και δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ο περισσότερος κόσμος δεν το βλέπει όπως το περιγράφουμε», είπε ο Sachs στον Tom Keene του Bloomberg, οπότε η συμπαρουσιάστρια Lisa Abramowicz προσπάθησε να αλλάξει το θέμα στον πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Η ΕΕ βρίσκεται σε μια «πολύ απότομη οικονομική ύφεση», συμφώνησε ο Sachs. Η ήπειρος «σφυροκοπιόταν» από ελλείψεις ενέργειας, που χειροτέρεψαν από «την καταστροφή του αγωγού Nord Stream που θα στοιχημάτιζα ότι ήταν μια ενέργεια των ΗΠΑ – ίσως ΗΠΑ και Πολωνία» , κατάφερε να προσθέσει προτού ο Keene του διακόψει, ζητώντας στοιχεία περί του ισχυρισμού.

«Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, υπάρχουν άμεσες αποδείξεις από ραντάρ ότι τα αμερικανικά ελικόπτερα, στρατιωτικά ελικόπτερα που κανονικά εδρεύουν στο Γκντανσκ, έκαναν κύκλους πάνω από αυτήν την περιοχή. Είχαμε επίσης τις απειλές από τις ΗΠΑ, νωρίτερα φέτος, ότι “με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα τερματίσουμε το Nord Stream”. Έχουμε επίσης την αξιοσημείωτη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών [των ΗΠΑ] Antony Blinken την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου. Είπε ότι “αυτή είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία.” Συγγνώμη, είναι ένας περίεργος τρόπος να μιλάς αν ανησυχείς για την πειρατεία εις βάρος διεθνείς υποδομών ζωτικής σημασίας», απάντησε ο Sachs.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ρωσία ανατίναξε το Nord Stream. Αλλά γιατί η Μόσχα θα καταστρέψει τους αγωγούς που ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή;

«Ξέρω ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημά μας, δεν επιτρέπεται να τα λέμε αυτά στη Δύση, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε όλο τον κόσμο, όταν μιλάω με ανθρώπους, πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ το έκαναν». αυτός πρόσθεσε.

Η Abramowicz προσπάθησε και πάλι να αλλάξει θέμα, λέγοντας ότι το Bloomberg δεν μπορούσε να παράσχει «την αντίθετη γνώμη» σε αυτά που έλεγε. Απτόητος, ο Sachs απάντησε στην επόμενη ερώτηση περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση ως «την πιο επικίνδυνη στιγμή από την κουβανική κρίση των πυραύλων» το 1962, με τις ΗΠΑ να επιλέγουν μάχες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, χωρίς καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πραγμάτων.

Επί του παρόντος, διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο Sachs κέρδισε τη φήμη του  από την προώθηση των  μεταρρυθμίσεων «θεραπεία σοκ» το 1991-1993 που εφαρμόστηκε στη Ρωσία. Η αναμόρφωση ολόκληρης της σοβιετικής οικονομίας κατέληξε να καταστρέψει τις ζωές εκατομμυρίων Ρώσων και να παραδώσει τον πλούτο της χώρας σε μια χούφτα ολιγαρχών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...