19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ (8 στο σύνολο) θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Ημερομηνία:

Πήγαμε να τους τα ψάλουμε στην Ουάσιγκτον και μας φόρεσαν κανονικά επιπλέον 3,5 δις ευρώ έξτρα φόρους πέραν των 5,4 δις ευρώ που είχαμε συμφωνήσει να  πάρουμε.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως η Ελλάδα το 2015 είχε πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ και πως θα απαιτηθούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ ή 8 δισ. ευρώ περίπου προκειμένου να μπορέσει να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Μάλιστα το θέμα των μέτρων το ομολόγησε και η  κυβέρνηση μετά τις επαφές Τσακαλώτου-Σταθάκη στην Ουάσιγκτον. Ειδικότερα τόνισε ότι αναμένεται να παρουμε  εισπρακτικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2018 (για να αποφύγει περικοπές 3,6 δισ. ευρώ) συζητά και επιπλέον νέα μέτρα ύψους έως και 3,5 δισ. ευρώ, αν δεν της βγουν τα κουκιά!

Πρόκειται ουσιαστικά για μία «ρήτρα μηδενικής απόκλισης» από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση την οποία, αν σε πχ 6 ή 12 μήνες φανεί ότι το «μείγμα» μέτρων που φέρνει τώρα η κυβέρνηση (δηλαδή 2,6 δισ. από νέους άμεσους και έμμεσους φόρους + 1,8 δισ. από αυξήσεις κρατήσεων για τους ασφαλισμένους) πέσει έξω και δεν αποδώσει όσα έλεγαν οι προβλέψεις της, η ίδια η κυβέρνηση (ή κάποια επόμενη ως το 2018) θα παίρνει αμέσως πρόσθετα «μέτρα-ρεζέρβα» για να πιάσει το στόχο. Δηλαδή, αν και επιμένει πως δεν χρειάζονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συζητά να βάλει την υπογραφή της ώστε, μετά τις αυξήσεις φόρων και εισφορών, να μπούνε και άλλοι φόροι ή να γίνουν και περικοπές που τώρα απεύχεται!

Όσο για το κούρεμα ο Πόλ Τόμσεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο σχεδιασμός για την ελάφρυνση χρέους να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 (!), δεδομένου ότι «η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να παραδοθεί μέσα στο χρονικό ορίζοντα του προγράμματος (inside a program period) και πως «δεν χρειάζεται να είναι εμπροσθοβαρής» (does not need to be upfront), αλλά μπορεί να «εξαρτάται από τη εφαρμογή του προγράμματος σε βάθος δύο ετών» είπε.

Ετσι λοιπόν με την  ολοκλήρωση της αξιολόγησης «με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, εφόσον το 2018 δεν πιάσουμε τον στόχο, είμαστε υποχρεωμένοι τότε να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ» όπως:

  • μεγάλο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου,
  • αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση
  • περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλπ.

Έτσι λοιπόν με την σημερινή επιστροφή του κουαρτέτου η κυβέρνηση ξεκινά εκ νέου και με κατεβασμένα τα αυτιά έναν αγώνα δρόμου για συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή σε έκτακτο έως τις 26 ή 29 του μηνός.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...