16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Επιστολή διαμαρτυρίας κατοίκων της οδού Βιβιλάκη στα Ταμπακαριά – Ζητούν σύνταξη μελετών για τα όμβρια, την αποχέτευση και την ύδρευση ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάπτυξη της περιοχής

Ημερομηνία:

Επιστολή διαμαρτυρίας από τους κατοίκους των Ταμπακαριών που διαμαρτύρονται για τα πολλά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως επισημαίνουν μέσα στην επιστολή τους τα βασικό πρόβλημα είναι το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης που υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΧ και έχουν ζητήσει πολλές φορές να εκπονηθούν μελέτες ώστε το δίκτυο να μπορέσει να αντέξει το αυξημένο φορτίο.

Τονίζουν ακόμα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τεχνική εμπλοκή στο έργο της ΔΕΥΑΧ πέρα από αυτοψίες και θεωρητικές αναλύσεις ζητώντας να βρεθούν επιμέρους λύσεις στο ζήτημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Τέλος θίγουν και το ζήτημα της στάθμης του οδοστρώματος τονίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει στο σημείο που βρίσκεται ώστε οι κάτοικοι να διατηρήσουν την πρόσβαση στα σπίτια τους.

Πιο αναλυτικά στην επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Χανίων αναφέρουν τα εξής:

Ο Σύλλογος κατοίκων Ταμπακαριών έχει, διαχρονικά, καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής με συνεχείς ενημερώσεις των αρμοδίων για τα σημαντικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Με σειρά εγγράφων μας είχαμε επισημάνει εγκαίρως και επανειλημμένα, αρχής γενομένης από το 2018, πολύ δηλαδή πιο πριν από τη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης, τα σημαντικά προβλήματα των υποδομών της οδού Βιβιλάκη. Δυστυχώς, σε κανένα από τα έγγραφα αυτά δεν αξιωθήκαμε ούτε καν μίας απάντησης από κανέναν από τους εμπλεκομένους φορείς στους οποίους απευθυνθήκαμε. Όπως προκύπτει δε εκ του αποτελέσματος καμία ουσιαστική μελέτη δεν προετοιμάστηκε εκ μέρους των εμπλεκομένων σχετικά με την αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων της περιοχής. Συνέπεια αυτών είναι να βρισκόμαστε ακόμη και σήμερα στην ίδια δυσάρεστη θέση και πλέον να αντιμετωπίζουμε αδιέξοδα όπως προκύπτει και από την καθυστέρηση που παρατηρείται ήδη στην υλοποίηση του δρομολογημένου έργου ανάπλασης της περιοχής.

Τα σχετικά έγγραφα που προαναφέρθηκαν επεσήμαιναν κυρίως την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων των δικτύων αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΧ.

Κρίνουμε απολύτως αναγκαία την σύνταξη μελετών για τα όμβρια, την αποχέτευση και την ύδρευση ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάπτυξη της περιοχής και ο φόρτος των δικτύων που αυτή θα επιφέρει σε βάθος χρόνου, με τις προδιαγραφές και τις δεσμεύσεις των ενταγμένων έργων στα ΕΣΠΑ. Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΥΑΧ ως αρμόδια και αποκλειστικά υπεύθυνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί άμεσα και στην πράξη με την αποκατάσταση των προβλημάτων. Είναι ανεπίτρεπτο το ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε τεχνική εμπλοκή στο έργο της ΔΕΥΑΧ πέρα από αυτοψίες και θεωρητικές αναλύσεις οι οποίες θα έπρεπε προφανώς να είχαν προηγηθεί της έναρξής του. Εφόσον η ΔΕΥΑΧ αδυνατεί λόγω οικονομικής ή τεχνικής δυσχέρειας να προβεί στην οριστική αναβάθμιση των υποδομών οφείλει να προχωρήσει σε επιμέρους λύσεις και παρεμβάσεις (π.χ. νέα φρεάτια αποχέτευσης, νέοι συλλεκτήριοι αγωγοί λυμάτων, νέα φρεάτια και αγωγοί απορροής ομβρίων, κ.λπ.)  οι οποίες θα επιτρέψουν έστω τη βελτίωση της κατάστασης.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η τελική στάθμη του διαμορφούμενου οδοστρώματος θα πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδο του υφιστάμενου πεζοδρομίου ώστε οι κάτοικοι να διατηρήσουν την πρόσβαση στα σπίτια τους. Οποιαδήποτε σκέψη για ανύψωση του οδοστρώματος πέραν των όσων προβλέπονται στην εγκεκριμένη τεχνική έκθεση του έργου δεν είναι αποδεκτή.

Διερωτώμεθα πως θα διευθετηθεί η στάθμη του οδοστρώματος δεδομένου ότι η εγκεκριμένη μελέτη προβλέπει στρωματώσεις συνολικού πάχους 50 εκατοστών και το περιθώριο που δίνουν οι διαμορφωμένες υποδομές δεν ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 20 εκατοστά.

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε όλες τις ενέργειες που μας παρέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καθώς και το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία και την αξία των περιουσιών καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...