28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό momentum στα ανατολικά – Το Κίεβο συνεχίζει να πιέζει για μαχητικά

Ημερομηνία:

Ισχυρή ρωσική δύναμη έχει προωθήσει τις θέσεις της κατά εκατοντάδες μέτρα σε ένα μέτωπο που ελέγχεται από τους Ουκρανούς στην περιοχή του Βούλενταρ στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου – σύμφωνα με το Κίεβο – διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει πως έχει απωθήσει τους Ρώσους, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις τάξεις του εχθρού. Στη Βρετανία πηγές της αντικατασκοπείας αναφέρουν ότι οι Ρώσοι επιτίθενται με δύναμη αρκετών χιλιάδων ανδρών και έχουν περάσει τον ποταμό Κασλαχάτς, που όριζε το μέτωπο τους τελευταίους μήνες.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν «ρεαλιστική πιθανότητα» οι Ρώσοι να  προωθήσουν τις θέσεις τους, αλλά προσθέτουν ότι «είναι απίθανο η Ρωσία να έχει ικανές διαθέσιμες δυνάμεις στην περιοχή για να καταφέρει μία σημαντική επιχειρησιακή επιτυχία».

Οι βρετανικές πηγές εκτιμούν ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναπτύξει έναν νέο άξονα για να προωθήσει τις θέσεις της και να υποχρεώσει τους Ουκρανούς να αποσύρουν δυνάμεις από το Μπαχμούτ, που βρίσκεται υπό πολιορκία.

Ρωσική επίθεση ή «επίθεση»

Φαίνεται πως οι Ρώσοι έχουν το momentum στα μέτωπα τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχύοντας τις θέσεις τους σε ορισμένες περιοχές για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, όταν είχαν παγιωθεί οι θέσεις των αντιμαχόμενων. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα θέλει να επιτύχει όσους περισσότερους στόχους μπορεί πριν αρχίσουν να παραδίδονται στο Κίεβο τα δυτικά τανκς και τα θωρακισμένα οχήματα, με τα οποία η Ουκρανία μπορεί να επιχειρήσει αντεπίθεση.

Το Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου, που είναι ένα think tank στη Βρετανία, εκτιμά ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση και μάλιστα «άμεσα» στην περιοχή του Λουχάσκ.

Για την εκτίμηση αυτή έχουν ληφθεί υπόψη πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και του αρχηγού του ουκρανικού στρατού. Ο Ιβάν Τιμότσκο, αρχηγός των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσε πρόσφατα ότι «οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται και ανασυντάσσονται στο Ντομπάς, ενόψει επίθεσης», την οποία ετοιμάζουν καθώς αυξάνεται η εσωτερική πίεση για να παρουσιαστεί κάποια νίκη.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Μόσχα ίσως ετοιμάζεται να στείλει άλλους 200.000 στρατιώτες στο μέτωπο, ενώ παράλληλα αποκτά νέα όπλα και πυρομαχικά, είτε με την αύξηση της εσωτερικής παραγωγής, είτε με αγορές από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Σε τι αποσκοπούν αυτές οι εκτιμήσεις

"google ad"

Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για πιθανή μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας διοχετεύονται στον Τύπο λίγες μέρες μετά τις δεσμεύσεις των δυτικών συμμάχων για την αποστολή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, παρά τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου.

Η περαιτέρω ενίσχυση των Ουκρανών με δυτικά όπλα, που προκάλεσε τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου, δεν ικανοποίησε απόλυτα τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος λίγες ώρες αφού άκουσε τις δεσμεύσεις Μπάιντεν και Σολτς για την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams και Leopard 2, ζήτησε με επιμονή να του δοθούν και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Κάτι που αρνούνται μέχρι τώρα ο Λευκός Οίκος και το Βερολίνο.

Ωστόσο εκτιμάται ότι όσο ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο καγκελάριος Σολτς διστάζουν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τόσο θα εντείνονται οι πιέσεις από εκείνους που επιδιώκουν την κλιμάκωση του πολέμου και την περαιτέρω εμπλοκή της Δύσης στις εχθροπραξίες.

Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες και μάλλον το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι δύο ηγέτες- τουλάχιστον προσώρας.

topontiki.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...