15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Επώδυνα ερωτήματα για τον θάνατο της 11χρονης: “Έκανε σχέδια για το μέλλον, έκανε όνειρα, ήθελε να μεγαλώσει, ήθελε να γίνει 14-15 ετών”

Ημερομηνία:

Η μητέρα της, που δήλωσε την εξαφάνιση στην αστυνομία 15 ώρες μετά, δίνει απαντήσεις σε εκείνους που την κατηγορούν και περιγράφει μιλώντας στο Mega τις συνθήκες που είχαν φέρει απελπισία στην ίδια και τα παιδιά της.

«Δεν ήθελε να τον βλέπει, τον φοβόταν, ούτε στο τηλέφωνο δεν ήθελε να του μιλάει», λέει η μητέρα για τον πατέρα της μικρής.

Όπως λέει, τα επεισόδια στο σπίτι με τον πρώην σύζυγό της ήταν αλλεπάλληλα και τα παιδιά ήταν πάντα μπροστά.

Η Ιωάννα, συγκεκριμένα, όπως είπε η μητέρα της, ήταν ακόμη μωρό όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα.

«Τα παιδιά ήταν το εργαλείο για να με πληγώνει, να με χτυπάει», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα.

Για την αδικοχαμένη Ιωάννα, δεν υπήρχαν ποτέ ξέγνοιαστα χρόνια. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία αδέρφια της οικογένειας και ήταν αναγκασμένη να υπομένει και ταυτόχρονα να στηρίζει τη μητέρα και τα αδέλφια της.

«Έκανα μια οικογένεια, δεν μπορούσα έτσι εύκολα να τη διαλύσω, γιατί ήθελα οικογένεια, ήθελα παιδιά», εξηγεί η μητέρα.

Τελικά, οι γονείς της Ιωάννας χώρισαν τον Απρίλιο του 2017, αλλά οι άσχημες εικόνες στο σπίτι δεν σταμάτησαν. Όπως υποστηρίζει η μητέρα της, τα όσα συνέβαιναν ήταν γνωστά τόσο στη γειτονιά, όσο και στην αστυνομία, στην οποία είχε κάνει καταγγελίες.

«Τον έπαιρναν, τον έβαζαν στο κρατητήριο, την άλλη μέρα ήταν πάλι έξω και πάλι στο σπίτι μου και έκανε καινούργια φασαρία. Υπήρχε το αλκοόλ, ήταν τα οικονομικά προβλήματα, είχε ψυχολογικά προβλήματα πιστεύω αυτός ο άνθρωπος», είπε.

Ο ξυλοδαρμός δασκάλας στο σχολείο των παιδιών πριν από δύο χρόνια, τον έστειλε στη φυλακή για 11 μήνες. Η δασκάλα, που είχε παλιότερα στο σχολείο η μικρή, δήλωσε πως στο παρελθόν ο πατέρας της Ιωάννας την είχε χτυπήσει, με αποτέλεσμα εκείνη να πάει στο νοσοκομείο και να αλλάξει σχολείο και εκείνος να καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και να αποφυλακιστεί ενάμιση χρόνο μετά.

Όταν βγήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως είπε η μητέρα της 11χρονης, τα παιδιά αισθάνονταν φόβο, γιατί δεν ήξεραν τι να περιμένουν. «Ευτυχώς, δεν έγινε κάτι πάλι, ήταν ομαλά τα πράγματα. Είχαμε ησυχία, ήμασταν εντάξει«, ανέφερε.

Στην ερώτηση, «μήπως από τότε μέχρι σήμερα άλλαξε κάτι, της συνέβαινε κάτι», η μητέρα της είπε τα εξής:

«Δεν είχε αλλάξει κάτι. Το παιδάκι, απλώς, μεγάλωσε περισσότερο, μπήκε στην προεφηβεία, είχε αλλάξει το σώμα της, ωρίμασε, έγινε πιο σοβαρή και κάναμε γυναικείες κουβέντες, όχι μωρουδίστικες. Έκανε όνειρα, κατ’αρχάς, μου έλεγε ότι ήθελε να χάσει κιλά και όντως, το τελευταίο διάστημα, έκανε από μόνη της μια προσπάθεια και έχασε πέντε κιλά. Και μετά, μου έλεγε «κοίτα, έχω χάσει κιλά, είμαι τώρα όμορφη», της έλεγα μπράβο, εφόσον σου αρέσει ο εαυτός σου τώρα, είναι καλό για σένα, πρέπει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου».

«Έκανε σχέδια για το μέλλον, έκανε όνειρα, ήθελε να μεγαλώσει, ήθελε να γίνει 14-15 ετών, δηλαδή ήθελε γρήγορα να φθάσει σε μια ηλικία, που είναι η όμορφη ηλικία, που τα παιδιά βγαίνουν, κάνουν παρέες», τόνισε η μητέρα της Ιωάννας, περιγράφοντας ένα 11χρονο κορίτσι, όπως όλα τα άλλα, που βιώνει αλλαγές και κάνει όνειρα για τη ζωή της.

"google ad"

Επειδή εξαρχής αποκλείστηκε από τις Αρχές η πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας, υπήρξαν υπόνοιες ότι η Ιωάννα μπορεί να αυτοκτόνησε, ειδικά μετά τις πληροφορίες που υπήρξαν ότι προηγήθηκε καυγάς στο σπίτι.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ψώνισε από το σούπερ μάρκετ σνακ και αναψυκτικό, αλλά και τα όσα δήλωσε η μητέρα, δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα. Το ίδιο, άλλωστε, πιστεύει και η μητέρα της.

Τι λέει η οικογένεια του πατέρα

Το περιβάλλον του πατέρα, πάντως, επιρρίπτει τις ευθύνες για την τραγική κατάληξη στη μητέρα της Ιωάννας.

Η γιαγιά 11χρονης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν χάσαμε το σκυλάκι μας ή δεν σκοτώθηκε το σκυλάκι μας, σκοτώθηκε μια ψυχούλα, 11 χρόνια, 11 χρονών παιδί, ξέρετε τι σημαίνει; Ξέρετε τι θυσίες έχουμε κάνει για το αναθρέψουμε; Και χάσαμε ένα σκυλάκι νομίζει; Θα με βρει μπροστά της», τόνισε για την πρώην νύφη της, παρότι και η ίδια πιστεύει ότι πρόκειται για δυστύχημα.

Πρόκειται για τη μητέρα του πατέρα της μικρής, η οποία είχε μιλήσει και το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, λέγοντας πως «είναι πολύ οδυνηρό και δεν ξεπερνιέται εύκολα».

«Αν έθαβαν εμένα, δεν θα στεναχωριόμουν», ευχήθηκε η γιαγιά της Ιωάννας. «Να θάψω εγώ το εγγόνι μου; Να θάψω εγώ το εγγόνι μου; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Είναι ένα χαστούκι με δυο παλάμες, όχι με μία και με τρεις μπορώ να πω… Αλλά δυστυχώς, πλέον είναι αργά, τα πράγματα δεν αλλάζουνε αυτή την στιγμή. Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, ο μπαμπάς, τον παππού, την γιαγιά, να είμαστε μια γροθιά», είπε.

«Εγώ αυτή την στιγμή, θέλω πρώτα να ηρεμήσουμε, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Εγώ βλέπω ότι έχασα την εγγόνα μου και είμαι τριπλά στεναχωρημένη», ανέφερε και είπε για τα αίτια του θανάτου της μικρής, ότι έγινε νεκροψία και η οικογένεια έχει το πόρισμα, που «δεν δείχνει βιασμό», ενώ υπέθεσε ότι «το παιδί παραπάτησε, ζαλίστηκε».

Αιχμές άφησε, ωστόσο, για τη μητέρα της μικρής, αφού την κατηγόρησε για το ότι το παιδί «περιπλανιόταν» τη νύχτα και εκείνη δήλωσε την εξαφάνιση το άλλο πρωί. «Βέβαια δεν ήμουν ούτε μπροστά, ούτε έβλεπα τι συμβαίνει και γιατί πήγε πρωί», είπε σχετικά, ενώ την κατηγόρησε επιπλέον, λέγοντας: «δεν έπιασε το τηλέφωνο να πει ότι «αυτό το πράγμα συμβαίνει», δεν μου άρεσε καθόλου αυτό. Έπρεπε να μας ειδοποιήσει, έστω να βγούμε και εμείς λίγο να το ψάξουμε, μπορεί να το είχαμε βρει, μπορεί να ζούσε, μπορεί να είχε χτυπήσει, μπορούσε να ζήσει».

Η αναζήτηση

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης όταν χάθηκαν τα ίχνη της Ιωάννας, η μητέρα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε να την ψάχνει με έναν ξάδερφό της. Της έστειλε δύο μηνύματα και την κάλεσε πέντε φορές μέσω viber και κάλεσε δεκάδες φορές στο κινητό της, γεγονός που έχει αποδειχθεί από τον έλεγχο του κινητού της μητέρας..

Να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη το κινητό τηλέφωνο της 11χρονης, παρά μόνο τα ακουστικά.

Τότε, όπως δήλωσε η μητέρα της στο Mega, το μυαλό της δεν πήγαινε ακόμα στο κακό: «Έλεγα όπου να ‘ναι θα γυρίσει, το έλεγα συνέχεια στον εαυτό μου, προσπαθούσα να μην κάνω κακές σκέψεις. Ξημέρωνε και μου έλεγε ο ξάδελφός μου, «μην ανησυχείς, τώρα ξημερώνει, συνήθως όταν ξημερώνει, τα παιδιά γυρίζουν στο σπίτι»».

Οι ώρες περνούσαν και η καταγγελία στην Αστυνομία έγινε 15 ώρες μετά. Όταν ήδη η 11χρονη ήταν νεκρή…

«Ήταν ατύχημα»

Η μητέρα της Ιωάννας, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, λέει ότι η πτώση της ήταν ατύχημα.

«Πιστεύω ότι ήταν ατύχημα. Είναι ακόμα νωρίς, οι έρευνες συνεχίζονται, πρέπει να περιμένουμε. Εγώ πιστεύω ότι ήταν ένα ατύχημα. Δυστυχώς, δυστυχώς σε εμάς έτυχε το κακό», όπως είπε.

Σε άσχημη κατάσταση είναι τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας, με τη μητέρα να προσπαθεί να τους δώσει δύναμη: «Τους έχω μιλήσει, τους έχω εξηγήσει, έχουμε κλάψει μαζί, προσπαθώ να μην καταρρεύσω, γιατί η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών εξαρτάται από μένα».

Απαντώντας στις επικρίσεις που έχει ακούσει, η τραγική μητέρα τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πολλά γιατί υπάρχουν, μακάρι να μην συμβεί σε κανέναν αυτό που έχει συμβεί σε μένα. Ξέρετε, είμαι μια μητέρα-μαχητής, τόσα χρόνια αγωνίζομαι, παλεύω για το καλύτερο, για τα παιδιά μου. Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, επειδή τώρα λέει ο κόσμος πολλά, έχω ακούσει ότι λένε διάφορα, είναι εύκολο… Λένε διάφορα, ότι ίσως φταίω εγώ, γιατί δεν πήρα αμέσως την αστυνομία, ότι ίσως είμαι μια αδιάφορη μητέρα και δεν την έψαξα κ.λπ.»

«Εγώ ξέρω ότι είμαι μία μητέρα, που πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο, εγώ ξέρω τι αγώνα και τι αγάπη έχω δώσει σε αυτά τα παιδιά, όλη η ζωή μου ήταν τα παιδιά μου, ήμουν πολύ δεμένη με τα παιδιά μου και είμαι πολύ δεμένη. Εγώ ξέρω τι πέρασα, τη στενοχώρια μου, την αγωνία μου, εξώ ξέρω πόσα τηλέφωνα της είχα κάνει, κάθε τρία λεπτά της τηλεφωνούσα. Από τις 9 το βράδυ όταν ξεκίνησα, δεν σταμάτησα, ούτε κοιμήθηκα, ούτε σταμάτησα να τηλεφωνώ, μέχρι και το πρωί, μέχρι και το μεσημέρι ακόμα, δεν σταμάτησα να τηλεφωνώ, δεν μπορούσα να ηρεμήσω ».

Η ίδια λέει ότι την ημέρα της εξαφάνισης της Ιωάννας, της τηλεφωνούσε «κάθε 3 λεπτά» για να δει πού είναι.

Η οικογένεια, όπως επιβεβαίωσε η μητέρα της 11χρονης, έχει δεχτεί ψυχολογική στήριξη από ειδικούς από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το τραγικό τέλος της Ιωάννας.

«Μέσα στον γάμο είχαμε άσχημα πράγματα»

Νωρίτερα, η μητέρα της 11χρονης Ιωάννας, είχε αναφερθεί στα άσχημα βιώματα του παιδιού και της οικογένειας από τη ζωή με τον πατέρα, στους ξυλοδαρμούς που υπέστη η ίδια, καθώς και στην ψυχολογική κατάσταση της μικρής, μιλώντας στο Τ- live.

Όπως είπε, η 11χρονη είχε περάσει δύσκολα, επειδή ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας.

«Ήταν ένα ευαίσθητο, καλόψυχο και ευγενικό παιδί. Περάσαμε δύσκολα. Οι καταστάσεις με τον πατέρα της ήταν δυσάρεστες για όλους μας. Τη μέρα που έγινε η δίκη και μάθαμε ότι ο πρώην σύζυγός μου θα μπει στη φυλακή για τέσσερα χρόνια, ήταν η πιο ευτυχισμένη ημέρα στη ζωή της μικρής. Μου έλεγε “Επιτέλους! Δε θα μας ενοχλήσει ξανά και θα έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Δε θα τρέμουμε  μέσα στο ίδιο μας το σπίτι». Όταν μπήκε ο πρώην σύζυγος στη φυλακή, χρειαζόταν χρόνος για να ηρεμήσουμε όλοι. Ειδικά τα παιδιά. Μετά το εξάμηνο ξεκίνησε για εμάς μια καλή ζωή», ανέφερε η μητέρα.

Σύμφωνα με όσα είπε, μάλιστα, η μικρή Ιωάννα «είχε τριχοτιλλομανία: «Έβγαζε τις βλεφαρίδες και τα φρύδια της με τα νύχια της και μου έλεγε ότι δε μπορούσε να το σταματήσει. Παιδοψυχίατρος την παρακολουθούσε, πολύ πιο πριν από το περιστατικό ξυλοδαρμού της δασκάλας της από τον πατέρα της. Μέσα στον γάμο είχαμε πολύ άσχημα πράγματα. Οι ξυλοδαρμοί αφορούσαν πιο πολύ εμένα. Και με τα παιδιά του δεν είχε καλή συμπεριφορά. Ήταν νευρικός, μεθυσμένος, καθόλου καλά με τον εαυτό του…».

Η στάση του πατέρα

Συντετριμμένος εμφανίστηκε στην κηδεία της κόρης του ο πατέρας της Ιωάννας.

«Θα φέρω ένα κρεβατάκι, να κοιμάμαι εδώ δίπλα σου», μονολογούσε μέσα στους λυγμούς του.

Ωστόσο, η στάση του πατέρα, ο οποίος θεωρεί υπεύθυνη για το θάνατο της κόρης τους την πρώην σύζυγό του, ανάγκασε την 49χρονη να απομακρυνθεί, μαζί με τα δύο ακόμη ανήλικα παιδιά της, από το σπίτι τους στην Παρηγοριά Χανίων και να βρίσκεται προσωρινά σε άλλο χώρο.

Πού στρέφονται οι έρευνες – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Η Ασφάλεια των Χανίων προσπαθεί, μέσα από τις καταθέσεις των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών που παρακολουθούσαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η 11χρονη Ιωάννα, να βρει απαντήσεις στο θάνατό της.

Ήδη, από τις αναφορές τους στους αστυνομικούς, η ψυχολογία του κοριτσιού δεν ήταν καθόλου καλή εξαιτίας των οικογενειακών προβλημάτων.

Μυστήριο για την αστυνομία αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ δίπλα από το άψυχο σώμα της 11χρονης βρέθηκαν τα ακουστικά, δεν βρέθηκαν ακόμη το κινητό της τηλέφωνο και η ζακέτα που φορούσε, όπως την κατέγραψε και βίντεο από κάμερα ασφαλείας, στην τελευταία της διαδρομή.

Κατά την εξέταση του άψυχου σώματος της 11χρονης, ο ιατροδικαστής διαπίστωσε αρκετές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εξαιτίας της πτώσης από μεγάλο ύψος. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το παιδί έπεσε με τα πόδια προς τα βράχια σε οριζόντια θέση.

Αυτά τα στοιχεία ίσως δώσουν απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα για τον αδόκητο θάνατό της, που έχει βυθίσει στο πένθος όχι μόνο την οικογένεια της Ιωάννας και τα Χανιά, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι ευθύνες

Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες σε τέτοιες καταστάσεις, ειδικά όταν χάνεται ένα παιδί. Και είναι ακόμη πιο εύκολο, όταν είναι κανείς «έξω από το χορό», να επιρρίπτει ευθύνες.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση, όπως αποκαλύφθηκε, περιλαμβάνει ενδοοικογενειακή βία, ένα βίαιο πατέρα, που κακοποιούσε τα μέλη της οικογένειάς του, που βρισκόταν σε διάσταση με την σύζυγό του, που είχε ξυλοκοπήσει τη δασκάλα των παιδιών του, μόνο και μόνο επειδή είχε πάει στο σχολείο να πάρει τα παιδιά, χωρίς να έχει άδεια.

Όλα αυτά ερευνώνται και, κυρίως, αν το μικρό κοριτσάκι βρισκόταν κάτω από έντονη συναισθηματική πίεση και αυτό την οδήγησε στο να φύγει από το σπίτι και να καταλήξει στη βραχώδη παραλία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Θα μπορούσε να είχε σωθεί; Ουδείς το γνωρίζει.

Αναμφίβολα, όμως, θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για να προβλεφθεί ένα τέτοιο τραγικό τέλος. Και αυτό, δεν σημαίνει ότι προεξοφλεί κανείς πως η Ιωάννα αυτοκτόνησε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, βρέθηκε μόνη της σε ένα απόκρημνο, επικίνδυνο σημείο για ένα παιδί στην ηλικία των 11 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, όταν χάνεται ένα παιδί για μία ή για δύο ώρες, πρέπει να κινητοποιούνται οι πάντες.

Δεν είναι κατανοητό πώς μπορεί να χάνεται ένα 11χρονο κορίτσι νωρίς το βράδυ και η εξαφάνισή της να δηλώνεται 15 ώρες μετά…

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ