14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ερευνα ΜΑΙΧ: Παρουσιάστηκε το προφίλ του τουρίστα στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Η ασφάλεια είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται την Δυτική Κρήτη και στην πλειοψηφία τους είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2015 και παρουσιάστηκε απόψε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από τις απαντήσεις σε 4.000 έγκυρα ερωτηματολόγια που έδωσαν ξένοι τουρίστες που χρησιμοποίησαν για την μετακίνηση τους το αεροδρόμιο Χανίων και τα επεξεργάστηκαν ερευνητές του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την αξιοποίηση και στοιχείων για τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που έχουν δημοσιευθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων.

Ο συντονισμός έγινε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ για την δόμηση του ερωτηματολογίου σε ολόκληρη την πορεία της έρευνας, υπήρξε επικοινωνία με την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων.

Με βάση στοιχεία της έρευνας το 83% των ερωτηθέντων δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο από την ασφάλεια κάτι όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης αποτελεί σημαντικό στοιχείο που τέθηκε για πρώτη φορά στο ερωτηματολόγιο, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά ικανοποίησης για το προσωπικό και την εξυπηρέτηση 91%, για την καθαριότητα 89%, για τις τιμές 83% και για την ποιότητα του φαγητού 80%.

Η ηλικία των επισκεπτών είναι κυρίως μεταξύ 25 – 54 ετών, ενώ η πλειοψηφία έχει ξαναεπισκεφθεί τη Δυτική Κρήτη.

Οι αλλοδαποί τουρίστες είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, αφού τρεις στους τέσσερις είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό 76% ενώ έξι στους δέκα δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ, ξοδεύοντας κατά τη διάρκεια των 9 ημερών που διαμένουν στη Δυτική Κρήτη κατά μέσο όρο 390 ευρώ κατά κεφαλήν, εκτός των δαπανών που αφορούν τα αεροπορικά τους εισιτήρια και το κόστος διαμονής.

Το 60% είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία προτιμούν τις οικογενειακές διακοπές με ή χωρίς παιδιά ενώ διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας, κυρίως σε ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων σε ποσοστό 74%, με τρεις στους δέκα να επιλέγουν το πακέτο «all inclusive».

Το κλίμα και η φυσική ομορφιά του τόπου συνεχίζουν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή του τελικού προορισμού τους σε ποσοστό 97%, πραγματοποιώντας τις κρατήσεις των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, κυρίως από ταξιδιωτικά γραφεία και on line συστήματα κράτησης, Οι τουρίστες που επιλέγουν το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό για τις διακοπές τους, θεωρούν στην πλειοψηφία τους τις τιμές κανονικές προς φτηνές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ η σχέση τιμής ως προς την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών και προϊόντων είναι καλύτερη.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους, «οι αλλοδαποί τουρίστες χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ σε ποσοστό 52%, αλλά και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, σε ποσοστό 49,5%, ενώ κάνουν χρήση και των ταξί για τις διάφορες περιηγήσεις τους σε ποσοστό 34,5%.

Από τα ντόπια προϊόντα ενδιαφέρονται για το τοπικό κρασί σε ποσοστό 54%, το ελαιόλαδο σε ποσοστό 49,3% και τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού σε ποσοστό 47,5%, ενώ για τις βραδινές εξόδους τους επιλέγουν ταβέρνες και καφετέριες, ενώ λίγοι είναι αυτοί που ξοδεύουν χρήματα για διασκέδαση την νύκτα.

Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς τους είναι το Ελαφονήσι και ακολουθούν τα Μουσεία, ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα, το Φαράγγι της Σαμαριάς, η Σούγια και η περιοχή της Απτέρας. Στους εκτός Χανίων προορισμούς επιλέγονται η Κνωσσός και η Φαιστός στο Ηράκλειο. Ως προς τα προβλήματα που εντοπίζουν, αφορούν την οδική σήμανση. Από τους τουρίστες που αφίχθησαν με πτήσεις τσάρτερ το 2015 στα Χανιά, στην πρώτη πεντάδα το 16,6% είναι Σουηδοί, το 15,5% Νορβηγοί, το 12,8% Δανοί, το 11,2% Βρετανοί και το 7,9% Γερμανοί.

ΑΠΕ ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ