20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ευγένιος: “Να διακονίσω και να συνεχίσω την ιστορία μιας Εκκλησίας με χρυσές σελίδες ιστορίας στο διάβα των αιώνων”

Ημερομηνία:

Στο Φανάρι ήταν στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον καθώς ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης κκ Ευγένιος, παρέστη νωρίς το μεσημέρι στην τελετή αποδοχής της θέσης του νέου Αρχιεπισκόπου, μετά τη χθεσινή κατά πλειοψηφία εκλογή του, στη διάρκεια της έναρξης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ στη συνέχεια τελέστηκε η Ακολουθία του Μικρού και Μεγάλου Μηνύματος.

Τι επόμενες ημέρες θα εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το τυπικό, ο κ.κ. Ευγένιος θα δώσει στη συνέχεια θα επισκεφθεί την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου ενώπιον της και παρουσία αντιπροσωπείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης θα δώσει την καθιερωμένη διαβεβαίωση περί της εκπλήρωσης των καθηκόντων του.  Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος στο Φανάρι συνοδεύεται από τον Αρχιεγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και επίσκοπο Κνωσού, Πρόδρομο Ξενάκη και τον Πρωτοσύγγελο Μεθόδιο Βερνιδάκη ενώ θα συμμετάσχει στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Να θυμίσουμε ότι ο κκ Ευγένιος έλαβε 7 ψήφους έναντι 5 του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος στις πρώτες δηλώσεις του, μετά την εκλογή του, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος και δεσμεύτηκε να διακονίσει την ειρήνη και την ενότητα της Κρητικής Εκκλησίας και την ενότητα του λαού μας.

“Να διακονίσω και να συνεχίσω την ιστορία μιας Εκκλησίας με χρυσές σελίδες ιστορίας στο διάβα των αιώνων”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν έδινε, δινόταν ο ίδιος. Αυτή είναι η διαφορά”, τόνισε στο “Ράδιο Κρήτη”, ο Γενικός Ιερατικός Επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος, πατέρας Νικόλαος Νικηφόρος, εκ των στενότερων συνεργατών του νέου Αρχιεπισκόπου.

“Είμαστε βέβαιοι πως η καλή συνεργασία την οποία είχε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πλέον, κ. Ευγένιος, με τους Ιερατικούς Συνδέσμους όλων των Μητροπόλεων της Κρήτης αλλά και με την Ένωση των Ιερών Συνδέσμων της Εκκλησίας, θα συνεχιστεί ακόμη σε μεγαλύτερο βαθμό για το καλό της Εκκλησίας μας, του Κλήρου και του λαού μας”,  επεσήμανε σε δήλωσή του στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, Ζαχαρίας Αδαμάκης.

“Χαιρόμαστε γιατί ο Μητροπολίτης μας πάει ψηλότερα, δεν είναι ένας απλός τίτλος αυτός του Αρχιεπισκόπου. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Κρήτη και ο νέος Προκαθημένος της Εκκλησίας μας, σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε έχει στη στήριξη και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν μιλάμε για έναν τυχαίο άνθρωπο, Αγαπάει την Εκκλησία αλλά δεν είναι ευσεβιστής”, τόνισε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τοποτηρητής στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κκ Ειρηναίος ενώ στα μέσα της Σαρακοστής αναμένεται η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και πάντως μετά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.

ekriti.gr, cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...