13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ζακ Κωστόπουλος – Πρόταση Εισαγγελέα: Ένοχοι οι δύο καταστηματάρχες – Απαλλαγή και των 4 αστυνομικών

Ημερομηνία:

Την ενοχή δύο εκ των κατηγορουμένων, για θανατηφόρα σωματική βλάβη από κοινού ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σωτήρης Μπουγιούκος στη δίκη, για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου.

Όπως τόνισε: «Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν το θύμα δεν είχε πληγεί κατά το ανωτέρω περιγραφέντα τρόπο, επανειλημμένως και με σφοδρότητα από τους κατηγορουμένους».

Αντίθετα ζήτησε την απαλλαγή των τεσσάρων αστυνομικών, που ακινητοποίησαν το Ζακ, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει βαριά τραυματισμένος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο καταστηματάρχες, για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ δεν πρότεινε μετατροπή του κατηγορητηρίου σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως ζητούσε η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή, καθώς όπως είπε οι κατηγορούμενοι δεν αποδέχονταν το θάνατο Ζακ, για να αλλάξει η κατηγορία σε ανθρωποκτονία.

Νωρίτερα, στην αγόρευση του ο εισαγγελέας, ανέλυσε καρέ – καρέ τα γεγονότα, που συνέβησαν στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και κατέληξαν στο φονικό λιντσάρισμα του 33χρονου ακτιβιστή

Όσα είπε στην αγόρευσή του

«Οι πραγματικές συνθήκες, υπό τις οποίες ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος κινήθηκε προς το κοσμηματοπωλείο και εισήλθε στο εσωτερικό περί ώρα 14:46 παραμένουν ασαφείς», είπε ο εισαγγελέας κατά την έναρξη της αγόρευσής του.

«Επίσης προέκυψε πως όταν εισήλθε στο κοσμηματοπωλείο ο πρώτος κατηγορούμενος δεν βρισκόταν εκεί. Ο Ζ. Κωστόπουλος σε κατάσταση ταραχής αφαιρούσε τα κοσμήματα και τα πέταγε στο πάτωμα. Στη συνέχεια, με τον πυροσβεστήρα προσπάθησε να εξέλθει από το κατάστημα», συνέχισε.

«Μετά πήρε τον πυροσβεστήρα και άρχισε να κοπανάει την πόρτα. Ο πρώτος κατηγορούμενος, ο Δημόπουλος, ρίχνει μια πέτρα και στη συνέχεια σταμάτησε να σπάει. Μάλιστα και ο ίδιος κατηγορούμενος παραδέχτηκε πως πέταξε μια πέτρα. Θα πρέπει να επισημανθεί, κ. πρόεδρε και αξιοσέβαστο δικαστήριο, πως η εσωτερική τζαμαρία έσπασε από τα αντικείμενα που πετούσαν απ’ έξω. Τότε οι κατηγορούμενοι Σπυρίδωνας Δημόπουλος και Αθανάσιος Χορταριάς με τα πόδια τους, με δυνατές κλωτσιές, άρχισαν να σπάνε το εξωτερικό τζάμι και να χτυπούν με μένος το κεφάλι του Ζακ. Από τη σφοδρότητα των λακτισμάτων το κεφάλι του Κωστόπουλου τρανταζόταν και πήγαινε δεξιά και αριστερά, στα κομμένα γυαλιά της τζαμαρίας», τόνισε ο κ. Μπουγιούκος.

«Από την επισκόπηση των βίντεο δεν είναι εμφανές αν το κάτω μέρος της βιτρίνας ήταν ήδη σπασμένο. Ο δεύτερος εκ των κατηγορουμένων τράβηξε από το δεξί ώμο τον Ζαχαρία και τον έσυρε από το κάτω μέρος της προθήκης προς τα έξω όπου ο τελευταίος παρέμεινε λιπόθυμος δείχνοντας εμφανή σημεία εξάντλησης. Όταν βρισκόταν ο Ζαχαρίας στο πεζοδρόμιο δέχτηκε χτυπήματα από άγνωστο δράστη.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, Χορταριάς, κλώτσησε 9 φορές προς την τζαμαρία και πέντε από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι του Ζαχαρία και ο δεύτερος κλώτσησε 5 φορές και και 3 από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι. Τα ως άνω αποδειχθέντα αποδεικνύονται από τις μαρτυρικές καταθέσεις», συνέχισε.

«Την ώρα που έβγαλε το κεφάλι άρχισαν να του επιφέρουν τα πρώτα χτυπήματα. Παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να προσπαθεί να βγει και βεβαίως συνέχισαν τα χτυπήματα, και βεβαίως όταν πλέον κατάφερε να βγει τον πήραν οι κατηγορούμενοι. Έτσι όπως έβγαινε οι κατηγορούμενοι, ο ένας εκ των δύο, του πήρε το μαχαίρι και το πέταξε στο κοσμηματοπωλείο. Υπήρξε και ένας κύριος που είπε «ώπα, τέρμα!» και εκεί σταμάτησε το σκηνικό. Την ώρα που έβγαλε το κεφάλι του υπήρχαν χτυπήματα. Υπήρχαν μάρτυρες που φώναζαν «σταματήστε, θα τον σκοτώσετε».

Η Λ.Δ. κατέθεσε ενώπιον μας, συνέχισε ο Εισαγγελέας: «ήταν κατατρομαγμένος, πανικοβλημένος και προσπαθούσε να βγει. Έσπαγαν τη βιτρίνα με τις κλωτσιές και οι κλωτσιές έβρισκαν το κεφάλι του νεαρού. Τους φώναζα «σταματήστε, θα τον σκοτώσετε». «Ο ένας που πέταξε τις πέτρες έριξε μια κλωτσιά και έπεσε ένα κομμάτι βιτρίνας και βρήκε τον νεαρό. Εγώ ουρλιάζω, λέω «θεέ μου, καρατομήθηκε». Συνέχιζα και φώναζα «σταματήστε θα τον σκοτώσετε». Έρχεται η αστυνομία. Εκεί ήταν και ένας κύριος που προσπάθησε με τα χέρια του και το σώμα του να τους απωθήσει. Αποφάσισα να μείνω εκεί, να προστατεύσω τον νεαρό. Ο κύριος που ήταν μπροστά μου τους είπε να σταματήσουν. Πολύ έντονα του απάντησαν «μα αφού είναι ληστής, αφού άνοιξε το μαγαζί» και απάντησε ο κύριος «ναι, και εμείς θα γίνουμε χειρότεροι;».

Η εικόνα που υπήρχε, τόνισε ο εισαγγελέας ήταν ότι ο κόσμος λειτούργησε σαν όχλος. Υπήρχε από τη μία απόλυτη απάθεια, από την άλλη ενεργή συμμετοχή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...