15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ηράκλειο: Παραμιλούν… οι Δήμαρχοι από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος!

Ημερομηνία:

Τεράστια είναι η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος των μικρών Δήμων προς τη ΔΕΗ στην Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής που, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, βαίνει προς κατάργηση, όμως τα χρέη προκαλούν… ίλιγγο και ιδιαίτερα για μικρούς Δήμους με σοβαρά οικονομικά θέματα ή, πολύ περισσότερο, για τους σεισμόπληκτους Δήμους του Νομού.

Ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων, την περίοδο 2020-2021, πλήρωσε στη ΔΕΗ ποσό ύψους 2εκ. 400.000 ευρώ ενώ νωρίτερα κατέβαλε ποσά ύψους 1 εκ. 800.000 έως 1 εκ. 900.000 ευρώ ενώ τώρα υπολογίζεται ότι η οφειλή θα αγγίξει τα 2 εκ. 700.000 ευρώ αν συνυπολογιστεί το μεγάλο κόστος των γεωτρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον Δήμο από τους δημότες αγγίζουν τα 4,4 – 5 εκ. ευρώ , τα οποία δεν αφορούν μόνον σε λογαριασμούς ύδρευσης και άρδευσης αλλά και σε άλλες ανείσπρακτες οφειλές.

“Ό,τι μπορούμε κάνουμε. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα πάρουμε πράγματι αλλά μόνον για την άρδευση, όχι για την ύδρευση”, τόνισε ο Δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη”.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι πρόσφατα δόθηκε έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους για να καλύψουν τα τεράστια έξοδα από το ενεργειακό ράλι και ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων κατάφερε με ένα σημαντικό κονδύλι να καλύψει μέρος των εξόδων του.

Στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω και των επιπρόσθετων δυσκολιών που προέκυψαν από τον σεισμό.

Ο λογαριασμός του ρεύματος έχει αυξηθεί δραματικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε ποσοστό που υπολογίζεται έως και … 115%! Την ίδια ώρα, οι δημότες, “χτυπημένοι” και από τον Εγκέλαδο αλλά και από την υπέρμετρη ακρίβεια, αδυνατούν να φανούν συνεπείς με αποτέλεσμα το χρέος προς τον Δήμο Μινώα να φθάνει τα 2 εκ. 346.000 ευρώ…

Και σα να μην έφτανε αυτό, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας πληρώνει για τη διαμονή σε 7 καταυλισμούς σεισμοπαθών, δηλαδή για περίπου 600 κατοικίες το ρεύμα των δημοτών που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου! Χωρίς να συνυπολογιστούν οι δαπανηρές γεωτρήσεις…

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ εάν δεν υπάρξει ουσιαστική και γενναία στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας και μάλιστα άμεσα!

Στον Δήμο Φαιστού, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Γρηγόρη Νικολιδάκη, παρά τη σημαντική χρηματοδότηση των 290.000 ευρώ, ο λογαριασμός προς τη ΔΕΗ, εξαιτίας και των πανάκριβων γεωτρήσεων, δεν καλύφθηκε!

Όπως είπε ο κ. Νικολιδάκης, κάθε φορά τα ποσά ποικίλουν, κάθε τόσο μεταβάλλονται και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που καλούνται να διαχειριστούν όλοι οι ΟΤΑ κυρίως οι μικρότεροι…

Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι ενώ την περσινή χρονιά ο Δήμος πλήρωσε στη ΔΕΗ ποσό ύψους 700.000 ευρώ, φέτος, ήδη το πρώτο επτάμηνο, έχει ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ!

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...