17.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων καταγγέλει “άδικη φορολόγηση” και “άνισο ανταγωνισμό” με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ημερομηνία:

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργο και τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού, ηΈνωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων καταγγέλει ότι τη στιγμή που τα τουριστικά καταλύματα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%, που ειναι η δεύτερη υψηλότερη φορολόγηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δε φορολογούνται, καταγγέλοντας έτσι άνισο  ανταγωνισμό.

Διαβάστε τι αναφέρει η Ένωση:

“Από την εποχή του 1ου μνημονίου ο ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις τουριστών ανήλθε στο 13% και έκτοτε παρέμεινε εκεί παρ’ ότι στην εστίαση μειώθηκε λίγο διάστημα μετά την αύξηση του.

Τα μνημόνια πέρασαν, ήρθε η πανδημία COVID 19 με κλειστά τα ξενοδοχεία και την υποτυπώδη κίνηση του 2020 ο ΦΠΑ όμως ακλόνητος εκεί βράχος, στο 13%. Την ίδια στιγμή που η μεγάλη ανταγωνίστρια Τουρκία τον μείωσε τότε από 8% σε 1% προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες.

Σήμερα η χώρα μας έχει με εξαίρεση την Τσεχία τον υψηλότερο ΦΠΑ ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. ακόμα και η πανάκριβη Σουηδία έχει 12% στα ξενοδοχεία, ας μην κάνουμε συγκρίσεις με την Κύπρο που εφαρμόζει συντελεστή 9%, την Μάλτα 7%, την Πορτογαλία 6%, την Ρουμανία 5%, Βέλγιο 6%, η ακόμα και με την Γερμανία 7%.

Την ίδια ώρα στα καταλύματα που ανήκουν στην βραχυχρόνια μίσθωση Airbnb απολαμβάνουν καθεστώς φορολογικής ασυλίας από τον ΦΠΑ, τον φόρο διαμονής κλπ.

Που έχουν οδηγήσει όλα αυτά; στην αύξηση της μαύρης τρύπας των Δημοσίων εσόδων από τον Τουρισμό. Το Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτε από έμμεση φορολογία από αυτούς. Από την άλλη κρατά τον συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις του κλάδου μας στο 13% τον υψηλότερο (με εξαίρεση την Τσεχία) της Ευρώπης. Λες και δεν είναι τουριστικά καταλύματα αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης που στην περιοχή Χανίων αριθμούν σήμερα 3πλασιες επιχειρήσεις σε σχέση με τις 800 επιχειρήσεις του κλάδου μας και τα 600 ξενοδοχεία. Η ίδια κατάσταση σ όλη την Κρήτη.

Διαρκώς αυξάνει ο αριθμός τους, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μας καταθέτουν την άδεια που έχουν στον ΕΟΤ και μετονομάζονται βραχυχρόνιας μίσθωσης αφού αποκτούν ασυλία και κανείς δεν θα τους ελέγχει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Μήπως οι πισίνες στις βίλες είναι αυτοκαθαριζόμενες; μήπως ο καταβάλλων 400 η 600 € την βραδιά τουρίστας θα πιάσει σκούπα ή θα σφουγγαρίζει?

Αυτός είναι ο άνισος ανταγωνισμούς που υφιστάμεθα και με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν τα Δημόσια έσοδα από τον Τουρισμό;”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...