17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η Ελλάδα στις χώρες της Ευρώπης με τους περισσότερους Αστυνομικούς ανά κάτοικο, όμως υπάρχει έλλειμμα αστυνόμευσης… Γιατί;

Ημερομηνία:

Aπό τον λογαριασμό fb του Μιχάλη Λωλή, Διοικητή στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Αττικής:

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της Ευρώπης με τους περισσότερους Αστυνομικούς ανά κάτοικο σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Βέβαια για να σας προλάβω, οι αριθμοί αυτοί δεν αρκούν για διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με το επίπεδο της Αστυνόμευσης.
Καταρχάς πάνω από 10.000 Αστυνομικοί στην Ελλάδα υπηρετούν στη προστασία επίσημων όταν συνολικά είμαστε 55.636 ως το περασμένο Μάιο.
Αυτό θα ήταν σκάνδαλο σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα όμως είναι κοινό μυστικό ότι πρόκειται για δωρεάν οδηγούς, συνοδεία και φύλαξη, ακόμα και στελέχωση των πολιτικών γραφείων. Ακόμη έχουν ακουστεί κατά καιρούς οι περιπτώσεις συνοδείας συζύγων επισήμων για ψώνια και των παιδιών τους στο σχολείο. Επίσης, υπάρχουν συναδέλφοι που υπηρετούν στα Επίσημα και τους έχουν ξεχάσει σε πρώην επίσημους πάνω από 15 χρόνια. Μια κατάσταση που διαιωνίζεται και κανέναν δε συμφέρει να αλλάξει.
Αλλά αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους πολίτες είναι ότι τα υψηλά ποσοστά Αστυνομικών ανά κάτοικο δεν αντικατοπτρίζονται στην ποσότητα της Αστυνόμευσης, γιατί οι μάχιμες Υπηρεσίες Αστυνόμευσης είναι υποστελεχωμένες, ενώ αντίθετα οι επιτελικές υπηρεσίες έχουν πολύ περισσότερους Αστυνομικούς. Παρότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για μηχανοργάνωση και μείωση της γραφειοκρατίας αυτό δεν έχει συμβάλλει στην αντίστοιχη μείωση του Αστυνομικού προσωπικού που υπηρετούν σε επιτελικές Υπηρεσίες με διοικητικά καθήκοντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Αστυνομικοί που στελεχώνουν τα γραφεία αλληλογραφίας μεγάλων Διευθύνσεων ενώ έχει καταργηθεί η συμβατική αλληλογραφία.
Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη ορθολογικής κατανομής του Αστυνομικού Προσωπικού στην ελληνική επικράτεια, αφού στην Αττική με το μισό πληθυσμό της Ελλάδας και το 70% της εγκληματικότητας υπηρετεί μόλις το 1/3 του συνολικού αριθμού των Αστυνομικών. Ως εκ τούτου έχουμε την υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Αθήνας και είναι γνωστό ότι οι Αστυνομικοί που υπηρετούν στην περιφέρεια εργάζονται πολύ λιγότερο από αυτούς υπηρετούν στην Αθήνα.
Η ανορθολογική κατανομή του Αστυνομικού Προσωπικού διαιωνίζεται με ευθύνη και των συνδικαλιστών, οι οποίοι ως μέλη των συμβουλίων μεταθέσεων και όχι μόνο επεμβαίνουν στις μεταθέσεις μεταξύ των Υπηρεσιών που βρίσκονται στον ίδιο Νομό, ενώ πιέζουν την Ηγεσία για να ανοίγει άσκοπα θέσεις για μεταθέσεις στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εκδικητικές μεταθέσεις όταν αλλάζουν οι Κυβερνήσεις.
Ο αριθμός των Αστυνομικών και η κατανομή τους όμως είναι η μία όψη του νομίσματος, αφού από την άλλη συνεχίζεται η αθρόα πρόσληψη Αστυνομικού Προσωπικού εκτός Πανελληνίων και χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση. Η στελέχωση χωρίς καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ παράλληλα δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία του, καταδεικνύει ότι η Αστυνομία επιδιώκει να διατηρεί χαμηλό το επίπεδο του Αστυνομικού Προσωπικού.
Άραγε ποιος θα βάλει μια τάξη, τόσο στην ορθολογική κατανομή του συνόλου του Αστυνομικού Προσωπικού, όσο και στην ποιότητά του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...