19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων για την τεράστια καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή λόγω δάκου και την επίσκεψη του Υπουργού

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων αναφέρεται στην ανυπολόγιστη καταστροφή της ελαιοπαραγωγής λόγω δάκου, με αφορμή και την επισκεψη του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Καθώς οι μέρες και οι εβδομάδες περνούν διαπιστώνουμε με ακόμα πιο σκληρό τρόπο την ζημιά που έχουμε πάθει στην ελαιοπαραγωγή. Αυτή την στιγμή η ζημιά που έχει γίνει στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του ελαιολάδου που παράγεται είναι ανυπολόγιστη, οι υπολογισμοί μεγαλώνουν όλο και περισσότερο, από τα 100 στα 120 εκατομμύρια, σε επίπεδο Κρήτης.

Για την κατάσταση αυτή που βιώνουμε υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι.

Είναι η κυβέρνηση, που έχει την πρώτη ευθύνη για την πολιτική δακοκτονίας, την υποχρηματοδότηση και το αίσχος του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Μας λέει ότι τα έκανε όλα καλά και «τα ρίχνει» στην περιφέρεια, ενώ δεν παραδέχεται ότι φταίει ο δάκος, μα η κλιματική αλλαγή!

Είναι η Περιφέρεια η οποία υποκριτικά ζητάει να αποζημιωθούμε, ενώ έχει ευθύνη για τη διαχείριση του προγράμματος δακοκτονίας, «τα ρίχνει» στο υπουργείο, και την ίδια ώρα μας λέει προκλητικά ότι δεν πληρώνουμε αρκετά για να καλυφθεί το κόστος του προγράμματος!

Καλούμε τους αγρότες του νομού μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Την Πέμπτη 3/12 αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΧ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που θα επισκεφθεί το Ηράκλειο και θα μεταφέρει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών για:

Α. Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Β. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.

Γ. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Δ. Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.

Ε. Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε μέσω ιδιωτών είτε μέσω Δήμων) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.

ΣΤ. Απαλλαγή πληγέντων παραγωγών από φόρους/εισφορές/χαράτσια (δημοτικά τέλη, άρδευση).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...