20.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Η ΚΝΕ με αφορμή τα εργατικά δυστυχήματα των διανομέων στα Χανιά: Οι φωνές που μιλούν για ατομική ευθύνη των εργαζομένων, δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία

Ημερομηνία:

To τελευταίο διάστημα ο κλάδος του επισιτισμού, συνολικά η εργατική τάξη των Χανίων θρηνεί για την απώλεια δύο συναδέλφων που έχασαν την ζωή τους, στον αγώνα για το μεροκάματο. Η απώλεια των συναδέλφων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εργατικά  δυστυχήματαπου έγιναν και στον Νομό μας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Ο μακρύς κατάλογος δεν έχει τελειωμό και μετριέται σε θανάτους και τραυματισμούς εργαζομένων.

Στο θανατηφόρο δυστύχηματου οικοδόμου στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ, ήρθε να προστεθεί ο τραυματισμός συναδέλφου οικοδόμου σε ανακαίνισημεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Χερσόνησο Ηρακλείου. Ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού τα εργατικά δυστυχήματα πληθαίνουν. Μόνο στον Νομό Χανίων μέσα σε λίγους μήνες καταγράφτηκαν τρία θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα στον κλάδο.

Σε αυτή την ωμή πραγματικότητα που ερχόμαστε αντιμέτωποι όλοι εμείς καθημερινά από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας προσπαθώντας άλλη μια φορά να κάνει το άσπρο μαύρο λάνσαρε ένα νέο προπαγανδιστικό βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με θέμα τα εργασιακά. Σε αυτό εμφανίζονται στελέχη της κυβέρνησης και διαφημίζουν την μείωση της ανεργίας, τους ελέγχους που διενεργούνται από το «ΣΕΠΕ», τα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας για να προσλαμβάνει τζάμπα εργαζόμενους, την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου. Αξίζει να δούμε όμως ποιό είναι “το δίκαιο που έγινε πράξη”, που ακούγεται στο βίντεο με την φωνή του πρωθυπουργού.

Τα ίδια τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν υποστελέχωση των υπηρεσιών και μείωση των ελέγχων, διαψεύδοντας την κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυρίζεται το αντίθετο. Τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα αυξάνονται διαρκώς από το 2012 και μετά. Για παράδειγμα το 2016 έτος για το οποίο υπάρχουν μέχρις στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, σημειώθηκε ο μικρότερος αριθμός ελέγχων σε χώρους δουλειάς από το 2001 και μετά. Το 2016 υπηρετούσαν μόλις 320 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 251 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία για να ελέγξουν περίπου 220.000 επιχειρήσεις σε όλη την χώρα. Το 2016 το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε περίπου 17.000 ελέγχους στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας (δεν περιλαμβάνονται οι επανέλεγχοι και οι έλεγχοι που προκαλούνται από καταγγελίες και εργατικά «ατυχήματα»). Με αυτούς τους ρυθμούς, απαιτούνται 13 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις! Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στον Νομό Χανίων, που το προσωπικό της επιθεώρησης εργασίας δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ,παρά τις καθημερινές προσπάθειες των εργαζομένων.

Τα ατυχήματα που πληθαίνουν είτε είναι θανατηφόρα, είτε επισύρουν βαρύ τραυματισμό δεν είναι τυχαία, ούτε ξεκομμένα από τις  εργασιακές συνθήκες που επικρατούν .Ειδικά στο delivery, αυξάνεται συνεχώς η εντατικοποίηση της εργασίας, με τις online παραγγελίες, τα εξαντλητικά ωράρια. Η συντριπτική πλειονότητα εργάζεται χωρίς να καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο από τις εταιρείες με μέτρα ατομικής προστασίας. Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης. Το επάγγελμα του διανομέα δεν εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινάεπαγγέλματα, με τους διανομείς να εργάζονται ακόμα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα αυτή η απαράδεκτη εργασιακή κατάσταση παγιώνεται την στιγμή που ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού κάνει κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών. Αξίζει μόνο να δούμε τα στοιχεία από την φετινή σαιζόν. Οι αφίξεις των τουριστών αυξήθηκαν φτάνοντας τα 8 εκατομμύριαφέτος, με τα κέρδη των ξενοδόχων να υπολογίζονται στο ποσό των 6 δις, όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες ζούγκλας, ενώ οι πετσοκομμένοι μισθοί και η ανασφάλιστη εργασία έχει γίνει κανόνας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στον επισιτισμό δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση από το 2012, ενώ η σύμβαση που επεκτάθηκε για τον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού κατοχυρώνει τις μειώσεις μισθών που είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια, την ατελείωτη δουλειά, την εντατικοποίηση της εργασίας, αφού δίνει το δικαίωμα στους ξενοδόχους να απασχολούν τους εργαζόμενους πέραν του οκταώρου καθ όλη την διάρκεια της σαιζόν.

Αυτή είναι η μεταμνημονιακή κανονικότητα που έχει διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων. Αποδεικνύεται ότι τα μνημόνια φεύγουν στα λόγια, αλλά στην πράξη παραμένουν εκεί που δουλεύει, σπουδάζει, κάνει πρακτική, ζει η νεολαία και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Η Τ.Ο Χανίων της ΚΝΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, συνολικά την νέα βάρδιατης εργατικής τάξης να μην συμβιβαστεί με το μέλλον που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Έχουμε πλέον όλες τις αποδείξεις, ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση στο σωματείου του κλάδου μας αφού μόνο μέσα από τη συλλογική δράση και διεκδίκηση οι εργαζόμενοι έχουν υψώσει ανάστημα και έχουν βελτιώσει τους όρους δουλειάς. Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης που θα κατοχυρώνει μέτρα ασφαλείας και τα δικαιώματα μας. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενιαίος για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον κλάδο. Ανεξάρτητα το πόστο που δουλεύει ή την ηλικία που έχει ο κάθε συνάδελφος, κανένας δεν μπορεί να είναι μόνος του απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας, του κράτους και των κυβερνήσεών της.

Οι φωνές που μιλούν για ατομική ευθύνη των εργαζομένων που αποδίδουν τα εργατικά ατυχήματα στην «απροσεξία» των συναδέλφων, δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία για την διεύρυνση των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών. Αποπροσανατολίζουν τον λαό και τη νεολαία από το να ξεχωρίσει τον πραγματικό υπεύθυνο, που δεν είναι άλλο το κυνήγι του κέρδους, με τραγικές συνέπειες για την ζωή της εργατικής τάξης.

Τώρα είναι η ώρα οι νέοι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, να σπάσουμε τον φόβο, να μπούμε στην μάχη για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για μια κοινωνία που θα έχει επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, για την εξουσία, τον Σοσιαλισμό!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ