14.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Η νέα σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

Ημερομηνία:

Υποχώρηση των ποσοστών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που όμως παραμένει πρώτη δύναμη αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (S&D) έφεραν οι Ευρωεκλογές της Κυριακής. Την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι σήκωσαν τα ποσοστά της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE&R) -όπου αναμένεται να ενταχθεί και ο ηττημένος Εμμανουέλ Μακρόν – αλλά και τις δυνάμεις της οικολογίας (Verts/ALE).

Στο μεταξύ και τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών-εθνικιστικών ευρωομάδων (EFDD και ΕΕΕ) ενισχύθηκαν- με πιο χαρακτηριστικές τις μεγάλες νίκες σε Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Ουγγαρία- τελικά σε επίπεδο εδρών δεν κατάφεραν να «σαρώσουν»  όπως οι ίδιοι προεξοφλούσαν και όπως πολλοί άλλοι προέβλεπαν.

Σε αυτό εκτιμάται πως βοήθησε και η αυξημένη, για δεδομένα Ευρωεκλογών, αλλά και η ενίσχυση των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων.

Έτσι η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, έχει ως εξής: 

EUROPARL

Γερμανία : Κυβερνητική ήττα

Η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου, Α.Μέρκελ εξασφάλισε ένα 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει φέρει ποτέ, αν και παρέμεινε πρώτο κόμμα στην Γερμανία. Την ίδια ώρα ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), υπέστησαν μεγάλη ήττα εξασφαλίζοντας μόλις 15,3% ενώ οι Πράσινοι αναδεικνύονται οι μεγάλοι νικητές των εκλογών , με τους Πράσινους να τους ξεπερνούν και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,9%.Το δε ακροδεξιό κόμμα AfD παραμένει τέταρτη δύναμη στη χώρα με 10,8%.

(96 έδρες στο Ε.Κ)

Γαλλία: Η νίκη-εφιάλτης της Λε Πεν

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρι Λε Πεν, Εθνικός Συναγερμός κατάφερε να έρθει πρώτο με 24,20% αφήνοντας πίσω της το κόμμα του πρωθυπουργού, Εμμανουέλ Μακρόν το οποίο συγκεντρώνει 22,4%. Και στη Γαλλία οι δυνάμεις των οικολόγων κατάφεραν να φέρουν σημαντικά ποσοστά και να αναδειχθούν τρίτο με ποσοστό  12,70%.

(74 έδρες στο Ε.Κ.)

ASSOCIATED PRESS

Ιταλία: Πιστά Σαλβίνι

Οι δυνάμεις του λαϊκισμού, και της ξενοφοβικής, εθνικιστικής ρητορικής νίκησαν. Η Λέγκα του Σαλβίνι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Φόρτσα Ιτάλια κέρδισαν 32,42%, 6,94% και 8,11% ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε μόλις 24,9%.

"google ad"

(73 έδρες στο Ε.Κ.)

Ηνωμένο Βασίλειο: Σάρωσε ο Φάρατζ

Τη στιγμή που η χώρα βιώνει μια διαρκή κυβερνητική κρίση με τελευταίο επεισόδιο των παραίτηση της πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, το 37% των πολιτών πήγε στην κάλπη και το 31,6% ψήφισε το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ. Οι Εργατικοί ήρθα δεύτεροι  με 19,10% και οι Τόρις της Μέι τέταρτοι με 12,40%.

(73 έδρες στο Ε.Κ.)

EUROPA PRESS NEWS VIA GETTY IMAGES

Ισπανία: Σοσιαλιστική Νίκη 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ ήταν ο μεγάλος νικητής συγκεντρώνοντας 28,40% και κερδίζοντας 18 έδρες και η διαφορά από το δεύτερο, Λαϊκό Κόμμα ξεπέρασε το 11% αφού συγκέντρωσε 17,3% και κέρδισε 11 έδρες. Οι Ciudadamos και οι Podemos συγκέντρωσαν 16,00% και 12,40% και ήρθαν αντίστοιχα, τρίτοι και τέταρτοι.

(54έδρες στο Ε.Κ.)

Αυστρία: Επιμένουν στον Κουρτς

Τι και αν ξέσπασε σκάνδαλο διαφθοράς στην κυβέρνηση του και αν η χώρα άει σε πρόωρες εκλογές. Οι Αυστριακοί επέλεξαν το Κόμμα του νεαρού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς σε ποσοστό 34,50% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν ένα 23,50%. Και εδώ σημαντικά ποσοστά κατέγραψαν οι Πράσινοι με 13,5%.

(18 έδρες)

Ουγγαρία: Υπάρχει μόνο ο Ορμπαν

Το κόμμα του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν εξαφάνισε (για μια ακόμη φορά) τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 52,14% ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε μόλις 16,26%. Η συμμετοχή όμως αξίζει να σημειωθεί κυμάνθηκε στο 42%.

(21 έδρες στο Ε.Κ.)

ASSOCIATED PRESS

Νίκη επί της αποχής

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, αυτή έφτασε το 51% όταν το 2014 είχε κυμανθεί στο 42%. Βέβαια αν και κάποιες χώρες κατέγραψαν ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες όπως πχ το Βέλγιο (79%), το Λουξεμβούργο (84,1%), Δανία (66%), Γερμανία 61,5%) υπήρχαν για μια ακόμη φορά χώρες στις οποίες η αποχή χτύπησε κόκκινο. Για παράδειγμα στη Σλοβακία ψήφισε μόλις το 22,74%, στην Σλοβενία 28,29%, στην Τσεχία 28,72%, στην Κροατία 29,65% αλλά και στην Πορτογαλία του Νότου η συμμετοχή μόλις που ξεπέρασε το 31%.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...