15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Θησαυρίζουν οι τράπεζες από τις προμήθειες – 600 εκατ. έσοδα μόνο στο α’ εξάμηνο 2020

Ημερομηνία:

Aκριβά εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες τις παντός τύπου υπηρεσίες των τραπεζών – από τις απλές συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών, αποστολή εμβασμάτων, δάνεια και κάρτες, μέχρι και τις πιο εξειδικευμένες, ήτοι, διαχείριση περιουσίας και εν γένει επενδυτική τραπεζική – έχοντας καταβάλλει μόνον το πρώτο εξάμηνο του 2020 σχεδόν 600 εκατ. ευρώ σε προμήθειες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, η υγειονομική κρίση και το επακόλουθο lockdown του περασμένου Μαρτίου μπορεί να… μόλυνε τον τομέα της λιανικής, με τις σχετικές συναλλαγές να είναι μειωμένες, εντούτοις δεν έκαμψε τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, που είναι ενισχυμένα εν συγκρίσει με το α’ εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney.gr οι συστημικές τράπεζες εισέπραξαν τα ακόλουθα:

Η Alpha Bank είδε τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να μειώνονται κατά 13,1% ή 11,7 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2020, «αγγίζοντας» τα 77,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και των προμηθειών δανείων, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον χαμηλότερο όγκο συναλλαγών και την έκδοση ομολόγων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19. Το α’ εξάμηνο 2020, ωστόσο, αυτά ανήλθαν σε 166,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,1% σε ετήσια βάση που προέρχεται κυρίως από την υψηλότερη συνεισφορά των καρτών, καθώς και από την θετική συνεισφορά των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της, εμφάνισε το επίμαχο διάστημα καθαρά έσοδα από προμήθειες 151 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 3% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, αυτά αυξήθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2020, με τους κύριους συντελεστές της αύξησης να ήταν η εκταμίευση νέων δανείων, η διαχείριση περιουσίας, καθώς και η επενδυτική τραπεζική. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών ως ποσοστό του ενεργητικού διαμορφώθηκαν σε 0,5% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αυξημένα κατά τρεις μ.β. συγκρινόμενα με το α’ τρίμηνο 2020.

Η Eurobank εισέπραξε 130 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους πελάτες της τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ εάν προστεθούν και οι δραστηριότητες του εξωτερικού τότε το ποσό «αγγίζει» τα 180 εκατ. ευρώ έναντι 156 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019 (αύξηση 15,7%). Η ενίσχυση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα έσοδα από ενοίκια, τις εργασίες στις κεφαλαιαγορές και τη διαχείριση περιουσίας. Σε επίπεδο τριμήνου, βέβαια, αυτά μειώθηκαν κατά περίπου 3%.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε έσοδα 54 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2020 από 63 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2020, με τις προμήθειες από υπηρεσίες διαμεσολάβησης να σημειώνουν πτώση της τάξεως του 26,7% ή τρία εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Σε επίπεδο εξαμήνου, ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2019, ανερχόμενα σε 118 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των εσόδων από προμήθειες λιανικής τραπεζικής (+15,4% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας την ενίσχυση των προμηθειών από κάρτες (+28,0% σε ετήσια βάση), υπηρεσίες διαμεσολάβησης (+17,2% σε ετήσια βάση) και δάνεια (+14,8% σε ετήσια βάση).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...