13.2 C
Chania
Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2026

Ισραήλ: Οργανωμένη επιχείρηση ψηφιακής επιρροής της παγκόσμιας κοινής γνώμης με 60.000 ανθρώπους – Πώς δημιουργήθηκε το σύνθημα “Hamas is ISIS”

Ημερομηνία:

Τρεις δισεκατομμύρια θεάσεις, ένα δίκτυο 60.000 εθελοντών παγκοσμίως και ένα επικοινωνιακό αφήγημα που ξεκίνησε από τα ψηφιακά εργαστήρια του Τελ Αβίβ για να φτάσει μέχρι τις επίσημες ομιλίες του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Η Ella Kenan, πρώην στέλεχος των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ιδρύτρια του οργανισμού Brightmind, περιέγραψε πρόσφατα σε συνέδριο τη λειτουργία μιας εκτεταμένης επιχείρησης ψηφιακής επιρροής, η οποία στοχεύει στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της διεθνούς ατζέντας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μέσα από την οργανική διάδοση περιεχομένου και τη συνεργασία και με μη Εβραίους influencers, η επιχείρηση αυτή κατάφερε να καταστήσει το σύνθημα «Hamas is ISIS» κυρίαρχο αφήγημα στη διεθνή ψηφιακή σφαίρα.

Η γέννηση της Brightmind και η στρατηγική των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων

Η Ella Kenan, η οποία αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως δημιουργός περιεχομένου, παρουσίασε τον οργανισμό Brightmind ως μια δομή που αναπτύσσει «ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία» με σκοπό την εξυπηρέτηση του ισραηλινού αφηγήματος με στρατηγικό τρόπο.

Η δράση του οργανισμού βασίζεται σε μια κοινότητα 60.000 ανθρώπων διασκορπισμένων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος, καθιστώντας το περιεχόμενο viral και αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη μαζική καταγγελία αναρτήσεων που θεωρούνται αντισημιτικές ή παραπληροφόρηση.

Σύμφωνα με την Kenan, η επιτυχία της Brightmind έγκειται στην οργανική προσέγγιση. Από την έναρξη των εχθροπραξιών μετά την 7η Οκτωβρίου, οι δράσεις του οργανισμού έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια θεάσεις, χωρίς τη χρήση πληρωμένων διαφημίσεων, αλλά μέσω της συντονισμένης κινητοποίησης των υποστηρικτών της.

Η μετάβαση από την απόκριση στον καθορισμό της ατζέντας

Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας της Kenan είναι η ανάγκη για επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική. Η ίδια υποστηρίζει ότι η ισραηλινή πλευρά αναλώνεται παραδοσιακά στην ανταπόκριση και την ανασκευή κατηγοριών —όπως αυτές περί γενοκτονίας ή απαρτχάιντ— αντί να παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

«Πρότεινα το “Hamas is ISIS” και εξήγησα το γιατί», δήλωσε η Kenan, περιγράφοντας πώς δημιούργησε ένα σύντομο σεμινάριο («101») για το πώς μπορεί να προκληθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης γύρω από αυτό το συγκεκριμένο αφήγημα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση: μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες, το σύνθημα έγινε το πλέον προβαλλόμενο αφήγημα στο διαδίκτυο, διατηρώντας τη δυναμική του για τουλάχιστον τρεις μήνες παγκοσμίως.

Η επιρροή σε διεθνείς ηγέτες και η αντίδραση της Χαμάς

Η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης επιρροής Brightmind αποτυπώθηκε, σύμφωνα με την ιδρύτριά της, στην υιοθέτηση του όρου από την αμερικανική ηγεσία. Η Kenan τόνισε με έμφαση ότι η ρητορική αυτή έφτασε μέχρι τις ομιλίες του Προέδρου Μπάιντεν, γεγονός που αποδεικνύει τη διείσδυση των ψηφιακών αφηγημάτων στα υψηλότερα κλιμάκια της διεθνούς πολιτικής.

Επιπλέον, η Kenan αποκάλυψε ότι η Brightmind δημιουργεί περιεχόμενο ειδικά για μη Εβραίους influencers που συνεργάζονται μαζί της, διευρύνοντας έτσι την απήχηση του μηνύματος πέρα από την παραδοσιακή βάση υποστηρικτών του Ισραήλ.

Η ίδια υποστήριξε μάλιστα ότι η επίδραση της καμπάνιας ήταν τέτοια που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και αξιωματούχων της Χαμάς, όπως του εκπροσώπου Abu Obaida, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απαντήσουν στο συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα.

Η σημασία του ψηφιακού μετώπου στον σύγχρονο πόλεμο

Η αποκάλυψη της λειτουργίας της Brightmind αναδεικνύει μια νέα διάσταση των σύγχρονων συγκρούσεων, όπου το πεδίο των πληροφοριών είναι εξίσου κρίσιμο με το πεδίο των μαχών. Η δυνατότητα ιδιωτικών ή ημι-κρατικών οργανισμών να κινητοποιούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για να κατασκευάζουν και να διασπείρουν viral περιεχόμενο, διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα στην παγκόσμια διπλωματία και την ενημέρωση.

Η περίπτωση της Ella Kenan υπογραμμίζει ότι η πληροφορία στον 21ο αιώνα είναι ένα στρατηγικό όπλο που μπορεί να επηρεάσει από τις ψηφιακές πλατφόρμες μέχρι τα κέντρα λήψης αποφάσεων των υπερδυνάμεων.

Η πρόκληση πλέον για τη διεθνή κοινότητα και τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραμένει η διάκριση μεταξύ αυθόρμητης έκφρασης και οργανωμένων επιχειρήσεων επιρροής που στόχο έχουν τον έλεγχο της παγκόσμιας ατζέντας.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολάκης: «Υπονομεύετε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» – Σφοδρή επίθεση κατά Τσάφου για τις λιγνιτικές μονάδες

Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υφυπουργού Περιβάλλοντος Τσάφου, ζητώντας την παραίτησή του για υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας.