18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Και capital controls στις τράπεζες – Έκτακτα μέτρα στη Γερμανία για πιθανό ενεργειακό μπλακ άουτ

Ημερομηνία:

Οι Γερμανοί προετοιμάζονται εδώ και μήνες για τον χειμώνα και στήνουν το έκτακτο σχέδιο για πιθανό ενεργειακό μπλακ άουτ, στο σενάριο που η Ρωσία διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η Γερμανία δεν έχει αποκλείσει τις διακοπές ρεύματος, ενώ η Bundesbank έχει κληθεί να ορίσει έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν σε περίπτωση ανάγκης, με τα capital controls να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ρίξει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης, και παράλληλα έχει στη «φαρέτρα» πιθανά όρια στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.

Αξιωματούχοι και τράπεζες εστιάζουν επίσης στη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε καύσιμα προτεραιότητας για τις μεταφορές μετρητών. Στις συζητήσεις, που έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα, συμμετέχει η κεντρική τράπεζα, η BaFin -η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας- αλλά και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Όπως επισημαίνει το Reuters, παρότι οι γερμανικές αρχές, δημοσίως, υποτιμούν την πιθανότητα διακοπών ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πώς προετοιμάζονται για τέτοια ακραία μέτρα, που θα προκληθούν από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς. Και αυτό διότι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με ορισμένους να μαζεύουν ακόμη και γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από το ευρώ πριν από δύο δεκαετίες.

Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών γίνονται σε μετρητά στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank.

Όμως ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα και απαιτεί διαχείριση. Σε αυτό το σενάριο, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ποσού αναλήψεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...