21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΚΙΝΑΛ: Ποια γιορτή της Δημοκρατίας;

Ημερομηνία:

Του  Όμηρου Ταχμαζίδη *

Δεν είχα καμία διάθεση να ασχοληθώ με τις “διαδικασίες” για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Αλλά κάποια πράγματα δεν αφορούν αποκλειστικώς τον συγκεκριμένο κομματικό χώρο – “σοσιαλδημοκρατία”, “κεντροαριστερά”, “δημοκρατική παράταξη”, όπως συνηθίζουν να τον αναφέρουν και οι πέντε υποψήφιοι – αλλά δημιουργούν κακά προηγούμενα για τον, ούτως ή άλλως, ταλαιπωρημένο πολιτικό πολιτισμό μας.

Η πρακτική που ακολουθείται αντιστρατεύεται τη στοιχειώδη λογική που διέπει τη λειτουργία ενός πολιτικού σώματος, όπως είναι ένα πολιτικό κόμμα. Ακυρώνει το κόμμα ως βασικό στοιχείο του κοινοβουλευτικού συστήματος. Μετατρέπει έναν θεσμοθετημένο παράγοντα του πολιτεύματος, ο οποίος δια των μελών του παράγει πολιτικό λόγο και λαμβάνει αποφάσεις επιδιωκόμενου γενικότερου και ειδικότερου προσανατολισμού, σε πρόσκαιρη συνεύρεση ενδιαφερομένων, είτε αυτοί είναι φίλοι, ψηφοφόροι, συμπαθούντες, είτε και… άγνωστοι. Κανένας σεβασμός στην ιδιότητα του μέλους, τη βάση ενός κομματικού φορέα, καμία δημοκρατική λειτουργία.

Σε ένα δημοκρατικό κόμμα αρχών ένα οποιοδήποτε μέλος θα μπορούσε να προσφύγει στο καταστατικό για να προστατέψει τα δικαιώματά του. Σε μια δημοκρατική χώρα, όπου οι θεσμοί σέβονται τους θεσμούς, όλο και κάποιος εισαγγελέας θα ασχολούνταν με το ζήτημα.

Απομένει να αναζητήσει ο κάθε πολίτης τους λόγους –προσωπικά έχω κατά νου κάποιους- του αντιδημοκρατικού ολισθήματος των υπολειμμάτων ενός χώρου-κόμματος, το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στον εκδημοκρατισμό του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

* Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...